Quantcast

Galiūnų sostas – su skylėmis

Prancūzai paleido favoritų ispanų kraują, kurį dabar uodžia ir Lietuvos rinktinė. Tituluočiausius varžovus analizavę komandos treneriai neabejoja – Ispanija nėra nepažeidžiama krepšinio karalienė.

Padrąsino prancūzų sėkmė

Pasaulio čempionų titulą ginanti Ispanijos rinktinė nesustabdoma buvo tik išankstinėse pirmenybių prognozėse.

Šiandien ant Izmiro "Halkapinar" arenos parketo D grupės favoritus ispanus pasitiksiantys Lietuvos krepšininkai mintyse galės prisiminti ne pamokančias nesėkmes draugiškose rungtynėse, bet prancūzišką sensaciją, prasklaidžiusią "La Roja" dengusią nenugalimųjų aureolę. Pirmajame pasaulio čempionato mače Prancūzijos komanda įgėlė ispanų ambicijoms, pranokdama konkurentus 72:66.

"Ispanai nėra neįveikiami, ir prancūzai tai tik patvirtino", – drąsiai teigė Lietuvos rinktinės žvalgas Mantas Šernius.

Dirba pamiršę žaizdas

Pirmadienį – vienintelę laisvą pirmojo čempionato etapo dieną – retą progą atsikvėpti turėjo ne visi Lietuvos rinktinės nariai. Kol krepšininkai ilsėjosi savo kambariuose, žiūrėjo filmus, išbandė viešbučio baseiną ir neskubėdami pietavo restorane, varžovų žaidimą analizuojantys ekipos žvalgai negalėjo atsiplėšti nuo ekranų.

"Matai, kokios mano akys", – užkritusius paakius pasitrynė M.Šernius.

Jis ir kitas lietuvių treneris-skautas Donaldas Kairys šimtą kartą suko Ispanijos ir Prancūzijos rungtynių vaizdo įrašą. Į darbą įnikę specialistai turėjo pamiršti savo skaudulius, kuriais viešnagė Turkijoje vos per kelias pirmąsias čempionato dienas paženklino abu Lietuvos komandos žvalgus.

p>"Tik stipriai nespausk", – atsargiai tiesdamas ranką pasisveikinti perspėjo M.Šernius, kuris susižeidė plaštaką treniruotėje.

Dar apmaudžiau nukentėjo D.Kairys, paslydęs viešbučio vonioje ir prasiskėlęs antakį. Tačiau ilgai gydytis žaizdas žvalgams nėra kada.

"Kiek tenka naktį miegoti? Visaip būna, pasitaikė ir aštuonias valandas nusnūsti. Šį kartą dar nėra taip blogai, nes buvau iš anksto surinkęs daug informacijos. O Europos čempionatuose Lenkijoje ir Ispanijoje būdavo daug sunkiau", – pasakojo M.Šernius.

Netektis atvėrė galimybes

Vakar rinktinės "akys ir ausys" vyriausiajam treneriui Kęstučiui Kemzūrai ruošė Ispanijos rinktinės dosjė. Per pasirengimo planetos pirmenybėms ciklą lietuviai ir ispanai žaidė du kontrolinius mačus, kuriuos abu užtikrintai laimėjo namie rungtyniavę Ispanijos atstovai. Dabar oponentų analizę M.Šerniui teko papildyti naujais ir itin svarbiais įrašais: į Izmirą "La Roja" atvyko be čempionato išvakarėse traumą patyrusio pagrindinio įžaidėjo Jose Manuelio Calderono.

"Kaip tik dabar stebiu paskutines ispanų rungtynes. Iš to, ką mačiau, galima spręsti, kad vaizdas be J.M.Calderono keičiasi smarkiai. Žaidimas sulėtėjo, atakos nebe tokios sklandžios, pasipylė daug klaidų. Galima sakyti, kad jaučiama organizuotumo stoka", – teigė M.Šernius.

Nors ispanai vis dar turi savo vunderkindą Ricky Rubio, būtent J.M.Calderonas ilgą laiką buvo smagratis, sukęs paprastas ir kartu beveik tobulas Ispanijos ekipos žaidimo schemas.

Pažintis – privalumas

Anot M.Šerniaus, paskutinė netektis pasaulio ir Europos čempionams diriguojančio italo Sergio Scariolo nepaskatino iš esmės rekonstruoti ispanų žaidimo mechanizmo.

"Ispanų žaidimas – nesudėtingas. Jų pagrindinis ginklas – greitos atakos ir žaidimas per baudos aikštelę, kur svarbiausias vaidmuo tenka vidurio puolėjui Marcui Gasoliui. Tai yra patikimi taškai, kurie paprastai būna ispanų sėkmės bilietu į pergalę", – samprotavo M.Šernius.

Specialisto nuomone, prancūzams pavyko sustabdyti aukščiau kotiruojamus oponentus dėl savo fizinių savybių ir atletiškos gynybos.

Lietuvos rinktinės žaidimo amplua smarkiai skiriasi nuo Prancūzijos ekipos. Kuo ispanus galėtų išgąsdinti lietuviai?

"Mūsų stiprybė – žaidimas du prieš du, prasiveržimai ir tolimi metimai. Jeigu tritaškiai pagaliau pradės kristi, viskas bus gerai. O kalbant bendriau, viskas visada prasideda nuo gynybos. Jeigu susirinksime atšokusius kamuolius, jeigu neleisime lipti per galvas, galėsime rimtai kautis", – kalbėjo rinktinės žvalgas.

Be to, M.Šernius spėjo, kad Ispanijos ekipa pateiks mažiau netikėtumų nei daug vargo pridariusios menkiau pažįstamos Naujosios Zelandijos ir Kanados komandos: "Kiekviena rinktinė atvažiavo parengusi tam tikrų siurprizų. Mūsų darbas – kuo greičiau prie jų prisitaikyti ir pakreipti žaidimo tėkmę savo naudai. Šįkart turėtų būti lengviau, nes žaidėme su ispanais draugiškus mačus. Žinome, ko tikėtis, žinome, kam rengtis, todėl viskas yra mūsų rankose."

Kapitonas greičiausiai žais

Spėjama, kad šios dienos rungtynėse aikštėje pasirodys ir čiurnos raiščius pasitempęs vidurio puolėjas Robertas Javtokas. Prieš sekmadienio mačą su Kanada komandos kapitonas po apšilimo treneriams pranešė galintis žaisti. Tačiau aikštėje R.Javtokas praleido vos 4 min. ir šlubčiodamas grįžo ant atsarginių suolo. Krepšininkui nepadėjo nė suleisti vaistai nuo skausmo.

"Žinoma, koją skauda. Vaistų poveikis jau seniai nesijaučia", – vakar dienraščiui teigė R.Javtokas, sunkiai vaikščiodamas po Izmiro viešbutį. Vis dėlto viliamasi, kad dienos poilsis leis 211 cm ūgio žaidėjui pamėginti išbėgti į aikštę jau mače su Ispanija.

Rungtynių išvakarėse Lietuvos rinktinė surengė vieną treniruotę. Iki vakarinių pratybų krepšininkai laiką leido viešbutyje ir galimybe pasižvalgyti po Izmiro centrą nesusigundė.


Komentaras


Sergio Scariola, Ispanijos rinktinės vyriausiasis treneris

Turime gerbti Lietuvos komandą ir nusiteikti rimtai kovai. Lietuva – labai gera ekipa, turinti tiek puikių snaiperių, tiek stiprių aukštaūgių, o lietuvių krepšinio tradicijos – nuostabios. Privalome būti maksimaliai budrūs.

Kalbant apie mūsų komandą, po truputį įsivažiuojame. Rungtynėse su Naująja Zelandija žaidėme greitesniu tempu nei pirmajame mače, buvome agresyvesni gynyboje. Rungtynės buvo geros, nors dar yra ką tobulinti.


Žingsniai Turkijoje

Lietuva–Naujoji Zelandija 92:79.

Lietuva–Kanada 70:68.

Ispanija–Prancūzija 66:72.

Ispanija–Naujoji Zelandija 101:84.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių