Quantcast

Ekonomistas: vidutinė metinė infliacija gali siekti 9–10 proc.

Šių metų vidutinė metinė infliacija gali siekti 9-10 proc., metinė infliacija kovo mėnesį – apie 14 proc., o mėnesio – iki 1 proc., sako SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

„Panašu, kad vidutinė metinė šių 2022 metų infliacija bus 9 arba 10 proc.“, – BNS teigė T. Povilauskas.

„Kovą matysime ne tokius didelius bent jau mėnesinės infliacijos skaičius, kokie buvo sausį, vasarį, nes kovą šilumos kainos gyventojams bus mažesnės negu vasarį, jos bus skaičiuojamos pagal sausio gamtinių dujų kainą, kuri siekė apie 84 eurus už megavatvalandę, kai gruodį buvo apie 120 eurų“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete, aptariant vasario mėnesio metinę infliaciją, sakė T. Povilauskas. 

„Jeigu Seimas patvirtins PVM lengvatą, tai dar minus 9 proc., todėl iš kainų nuosmukio turėsime nemažą efektą, kuris kažkiek atsvers efektą iš brangstančių degalų kovą“, – pridūrė jis.

Jis teigė abejojantis, ar dėl karo Ukrainoje sutrūkinėjusios tiekimo grandinės paveiks vartojimo kainas „taip stipriai“. 

Vis dėlto T. Povilauskas pabrėžė, kad tam tikra įtaka bus, mažmeninės prekybos tinklams atsisakant rusiškų ir baltarusiškų prekių.

„Bus tam tikra įtaka infliacijai. Jos dažnai yra pigesnės, tai lentynose bus brangesnių prekių iš kitų šalių“, – teigė analitikas pabrėždamas, kad dėl šios aplinkybės greitai įtaka infliacijai nepasimatys.  

Spaudimas didinti darbo užmokestį gali mažėti dėl ekonominių karo pasekmių ir verslui, ir visai ekonomikai: „Jeigu turėsime daugiau ukrainiečių Lietuvoje ir juos integruosime į darbo rinką, gali būti pasiūla tam tikruose sektoriuose, kur gali konkurenciją padidinti ir kažkokie efektai galimi“. 

T. Povilauskas prognozuoja, kad kai kurių paslaugų, pavyzdžiui, turizmo paklausa gali sumažėti: „Kainų negali didinti, jeigu paklausa bus silpnesnė“.

Be kita ko, jis įspėjo, kad po 2–4 mėnesių galutinėse kainose pasijus grūdinių kultūrų, saulėgrąžų aliejaus brangimas dėl Rusijos agresijos Ukrainoje.

Išankstiniais Statistikos departamento vertinimais, vasarį metinė infliacija buvo 13,9 proc. Paskutinį kartą 13 proc. ribą šis rodiklis viršijo 1996-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių