Quantcast

G. Nausėda prašo R. Karbauskio nekomentuoti jo sprendimų

Prezidentas Gitanas Nausėda sureagavo į „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio pareiškimą, kad neva šalies vadovas galimai nežino apie Europos Tarybos rekomendaciją visoms demokratinėms šalims taikyti 3 procentų patekimo į Seimą kartelę.

Šalies vadovas prašo „valstiečių“ lyderio nekomentuoti jo sprendimo vetuoti įstatymą, teigia apie šią rezoliuciją žinąs ir R. Karbauskiui primena Venecijos komisiją, draudžiančią keisti rinkimų įstatymus likus mažiau nei metams iki rinkimų.

„Viską mes žinome, ir aš paprašyčiau valdančiosios partijos vadovų nekomentuoti mano sprendimų. Jeigu jiems tai nėra labai sunku padaryti, tegul šito nedaro, nes mes turime galimybę pakomentuoti tuos sprendimus patys. Šiuo atveju aš noriu atkreipti dėmesį, į tai, kad pagal Venecijos komisiją mes negalime kaitalioti rinkimų įstatymų likus mažiau nei metams iki rinkimų“, – LRT radijui savo poziciją išsakė G. Nausėda.

Aš paprašyčiau valdančiosios partijos vadovų nekomentuoti mano sprendimų. Jeigu jiems tai nėra labai sunku padaryti, tegul šito nedaro, nes mes turime galimybę pakomentuoti tuos sprendimus patys.

Prezidento teigimu, apie rinkimų kartelės mažinimą galima kalbėti įstatymo pakeitimą taikant 2024 metais vyksiantiems Seimo rinkimams, tačiau valdančioji koalicija to daryti nesuinteresuota.

„Jeigu valdančiosios koalicijos atstovai nori kalbėti apie 3 procentų kartelę 2024 metų rinkimuose, mes galime apie tai kalbėti, tačiau tegul pakelia rankas tie, kuriems iš jų tai įdomu. Man atrodo, nepakiltų nė viena ranka“, – teigė šalies vadovas.

Visgi G. Nausėda yra įsitikinęs, kad rinkimų kartelę 2020 metams mažinantis įstatymas yra projektuojamas siekiant, kad į Seimą patektų daugiau mažųjų partijų, o įstatymo pakeitimo iniciatoriams būtų lengviau formuoti valdančiąsias koalicijas.

„Visai visuomenei, visai Lietuvai yra visiškai aišku, kad tai yra projektuojama būtent 2020 metų rinkimams su vienu aiškiu tikslu – kuo daugiau įleisti jaunesniųjų koalicijos partnerių į akvariumą, kad būtų galima formuoti valdančiąsias koalicijas taip kaip būtų patogiau tiems, kurie inicijuoja šitą įstatymo pakeitimą“, – kalbėjo G. Nausėda.

Anot prezidento, jeigu veto bus atmestas, visuomenė galės vertinti šio sprendimo pasekmes ir daryti savo išvadas.

ELTA primena, kad prezidentas G. Nausėda 2019 metų pabaigoje vetavo parlamente pritarimo sulaukusias įstatymo pataisas, numatančias žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų. Prezidento teigimu, ši valdančiųjų iniciatyva tiesiog dar labiau trikdytų Seimo darbą. Šalies vadovo vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Tam, kad prezidento veto būtų atmestas, už tai turi balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas Seimo narių mandatų gali gauti tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nepatiko

Nepatiko portretas
teisybe?

kauniete

kauniete portretas
PREZIDENTE KO NEGALI KARBAUSKIS KOMENTUOTI O TU AR GALI PRIEŠ SEIMO POSEDI UŽSIUNDYTI SAVO ARMIJA GASDINTI SEIMUNUS DABAR AIŠKU KAS TU PER PREZIDENTAS GRYBAUSKAITĖ 2 KAIP SUSTABDĖ MINISTRAS TUO KURIE RUOŠĖSI UŽGROBTI LIETUVOS TURTA PUOLEI MINISTRAGAL IR ČIA TIE KURIE RĖMĖ PER RINKIMUS TAVE O SU PANGONIU NEPAVYKO NUODITOJAS IKLIUVO KADA PRADĖSI KALTINTI TUOS KURIE IŠAIŠKINO TAVO ŠELPĖJA TOKIAM PREZIDENTUI APKALTA PRIKLAUSO KAIP NAUSEDA PIETUS SU MASIULIUJUK GLOBOJI VISUS LIETUVOS VAGIŠIUS KODĖL JUK TAIP ELGESI TIK PAKABINTI PERĖMEI ŽIBUOKLINI GRYBES KGB METODUS BAISU KO DAR TYKĖTIS IŠ TOKIO PREZIDENTO

Mokytoja

Mokytoja portretas
Palaikau Karbauskio nuomone!!!!!!
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių