Quantcast

R. Karbauskis tikisi atmesti prezidento veto dėl kartelės: rado rimtų argumentų

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ne tik tikisi, kad sausio 14-ąją valdantiesiems pavyks atmesti prezidento veto dėl Seimo sprendimo pažeminti partijoms ir koalicijoms parlamento rinkimuose taikomos kartelės, tačiau, įsitikinęs politikas, tiek šalies vadovas, tiek ir opozicija, nepalaikiusi rinkimų taisyklių keitimo iniciatyvos, turės progą pakeisti nuomonę.

„Mes kalbėjome apie demokratiją ir mes, pasirodo, buvome absoliučiai teisūs, sakydami, kad demokratinėse valstybėse kartelės sumažinimas yra žingsnis į platesnę demokratiją. Pasirodo, kad 2007 ir 2010 m. Europos Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje rekomendavo visoms šalims, kurios laiko save demokratinėmis, turėti 3 procentų kartelę. To mes nežinojome, kai balsavome Seime. Dabar mes tai jau žinome“, – „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis.

Tai, kad netikėtai paaiškėjo faktas, jog Lietuvos valdančiųjų ir Europos Tarybos supratimas apie demokratijos standartus sutampa, kalbėjo R. Karbauskis, sudaro prielaidas, skepsį dėl kartelės nuleidimo iki 3 proc. reiškusiems politikams pakeisti nuomonę.

Pasirodo, kad 2007 ir 2010 m. Europos Taryba priėmė rezoliuciją, kurioje rekomendavo visoms šalims, kurios laiko save demokratinėmis, turėti 3 procentų kartelę.

„Aš tikiuosi, kad užteks balsų atmesti veto, nes, aš manau, kad jeigu prezidentas būtų žinojęs apie šią rekomendaciją – jis nebūtų vetavęs (...) Ir prezidentas, ir Seimas, ir tie, kurie balsavo prieš, dabar turės progą iš tikrųjų pakeisti savo sprendimą. Nėra taip, kad čia mes teisūs ar kas nors kitas yra teisus. Mes tiesiog tuomet (priimant įstatymą dėl rinkimų kartelės nuleidimo – ELTA) kalbėjome iš savo supratimo, o, pasirodo, mūsų supratimas sutapo su Europos Tarybos supratimu“, – teigė R. Karbauskis.

„Yra ten (Europos Tarybos rezoliucijose – ELTA) aiškiai parašyta, kad demokratinių valstybių požymis yra mažesnė kartelė ir 3 procentai yra rekomenduojami visoms Europos valstybėms“, – apibendrino politikas.

ELTA primena, kad G. Nausėda 2019 m. gruodžio 19 d. vetavo parlamente pritarimo sulaukusias įstatymo pataisas, numatančias žemesnę patekimo į parlamentą kartelę partijoms ir koalicijoms iki 3 ir 5 procentų. Prezidento teigimu, ši valdančiųjų iniciatyva tiesiog dar labiau trikdytų Seimo darbą. Šalies vadovo vetuoti šį projektą prašė tiek Seimo opozicija, tiek šalies politologai.

Tam, kad G. Nausėdos veto būtų atmestas, už tai turi balsuoti ne mažiau nei 71 Seimo narys.

Šiuo metu partijos kandidatų sąrašas gali gauti Seimo narių mandatų tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 5 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų, o jungtinis kandidatų sąrašas mandatų dalybose dalyvauja tik tada, jeigu už jį balsavo ne mažiau kaip 7 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Kada prezidente baigsit kiršinti tauta su opozicija konservais mes gerbiam ir pasitikim valstiečiais skverneliu karbauskiu o ne jusu politologais gaidžiais opozicija jie senai prarade dautos pasitikėjima

TREMTINĖ

TREMTINĖ portretas
Nausėda nusivylėm jumis galutinai nes jus politologu labai nesažiningu konservu labai nesažiningu įrankis o ne tautos prezidentas

natalija

natalija portretas
MES TIKRAI NEKVAILI IR NORIM 3 KARTELĖS TAI TIKRAI KONSERVAM GALAS UŽTAI IR LOJA SUSIRIETE
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių