Quantcast

Lapkritį užfiksuota 0,2 procento defliacija

Lapkritį, palyginti su spalio mėnesiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos sumažėjo 0,2 procento. Paskutinį kartą defliacija Lietuvoje buvo užfiksuota 2006 metų rugsėjo mėnesį - 0,1 procento, praneša Statistikos departamentas.

Praėjusį mėnesį bendrajam vartotojų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo 6,3 procento atpigusios transporto grupės prekės ir paslaugos, 0,5 - drabužiai ir avalynė, 1 procentu atpigusios ryšių grupės prekės ir paslaugos ir 2,3 procento pabrangusios būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekės ir paslaugos.

Įtaka bendrajam vartotojų kainų pokyčiui priklauso ne tik nuo prekės, paslaugos ar jų grupės kainų pokyčio dydžio, bet ir nuo to, kokia yra išlaidų šioms prekėms ar paslaugoms įsigyti lyginamoji dalis bendrose vartojimo išlaidose. 

Transporto grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką turėjo atpigęs benzinas, dyzeliniai degalai, suskystintos automobilinės dujos, automobiliai.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokyčiui didžiausią įtaką darė 6,4 procento padidėjusios karšto vandens ir centralizuotai tiekiamos šilumos kainos. Taip pat šios grupės kainų pokytį veikė 1,5 procento pabrangęs kietasis kuras ir 0,6 procento padidėję būsto nuomos mokesčiai. Suskystintos dujos maistui gaminti atpigo 1,1 procento.

Lapkritį pabrango rūkytos dešros ir rūkyti mėsos gaminiai, virtos dešros ir dešrelės, žuvys ir jų produktai, vaisinės daržovės, duona ir kiti kepimo gaminiai. Atpigo citrusų vaisiai, sūris ir varškė, kiauliena, kava, aliejus.

Lapkričio mėnesį metinė infliacija (2008 m. lapkričio mėn., palyginti su 2007 m. lapkričio mėn.) sudarė 9,1 procento. Vidutinė metinė infliacija sudarė 10,9 procento.  


Šiame straipsnyje: defliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių