Quantcast

R. Šadžius: ambicijos įsivesti eurą 2015 metais yra labiau pagrįstos

  • Teksto dydis:

Finansų ministras teigia, kad Lietuvos ambicijos nuo 2015 metų tapti euro zonos nare šiuo metu yra labiau pagrįstos. Tačiau, Rimanto Šadžiaus teigimu, fiskalinio deficito prognozes blogina prasta savivaldybių padėtis bei nesurenkamas pridėtinės vertės mokestis - šiemet jo nebus surinkta apie 300 mln. litų.

„Šiuo metu Lietuva Mastrichto kriterijų šviesoje atrodo pakankamai palankiai. Šiuo metu infliacija dėl įvairių priežasčių yra nukritusi. Prognozuojame, kad šių metų pabaigoje vidutinė metinė infliacija Lietuvoje sieks 1,3 procento. Manome, kad ateityje infliacija turėtų įsibėgėti, bet tai atitiktų Europos centrinio banko (ECB) ekonominio mechanizmo nuostatas“, - pirmadienį Lietuvos verslo konfederacijos surengtoje konferencijoje teigė finansų ministras.

Anot ministro, norint visiškai integruotis į Europą, būtina išlaikyti ekonomikos augimo tempą.

Finansų ministro teigimu, fiskalinio deficito prognozes blogina situacija šalies savivaldybėse bei nesurenkamas pridėtinės vertės mokestis.

„Matyt išvargintos tos sausros, savivaldybės pagadino ir pagadins šių metų savivaldos sektoriaus fiskalinį balansą. Kita priežastis yra tai, kad nesurenkamas pridėtinės vertės mokestis (PVM). PVM rinkimo atsilikimas metų pabaigoje sudarys apie 300 mln. litų“, - kalbėjo R.Šadžius.

Finansų ministras vylėsi, kad šalies verslas prisidės prie sklandaus euro įvedimo, išsklaidydamas gyventojų baimes dėl kainų augimo.

„Manau, kad valdžios institucijos turėtų imtis priemonių, kad visai bendruomenei euro įvedimo procesas būtų kuo paprastesnis, kuo lengvesnis, kad piliečiams ir verslui nekiltų abejonių ir klausimų. Todėl mes savo ruožtu turime užtikrinti valstybės institucijų funkcionavimą, sklandų valiutų pakeitimą. Visose šalyse, kurios įsivedė eurą, piliečių nuostatos buvo įvairialypės. Viena vertus, yra visokių baimių. Viena iš tokių baimių yra kainų kilimas. Kita dalis yra emocinis prisirišimas prie nacionalinės valiutos. Manau, kad verslas galėtų smarkiai prisidėti prie sklandaus euro įvedimo, jeigu pasistengtų išsklaidyti šias baimes“, - sakė R.Šadžius.

Anot finansų ministro, ministerija jau pradėjo dirbti su Vartotojų teisių apsaugos tarnyba: "Sutarėme, kad tarnyba imsis koordinuoti stebėseną, ar šalyje yra teisingai nurodomos kainos dvejomis valiutomis, ar teisingai tos kainos apvalinamos, ar niekas nepasinaudos proga „tam kartui“ užsidirbti“.

Finansų ministerijos prognozėmis, šiemet fiskalinis deficitas sieks 2,9 proc. Pasak finansų ministro, kitais metais deficitas būtų 1,9 proc., 2015 metais – 0,9 proc., o nuo 2016-ųjų bus galima turėti subalansuotus valstybės finansus.

Finansų ministerijos prognozėmis, 2014 metais Lietuvos ekonomika augs 3,4 proc., 2015 m. – 4,3 proc., 2016 m. – 4 procentus.

Lietuva įstoti į euro zoną planuoja 2015 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cic

cic portretas
su savo nesamonem,pats ir vaziuok ten kur euras yra,o mus palik ramybeje...

humusas

humusas portretas
2015 metais bus 70% seneliu ir 15% dirbanciuju.kas ta ekonomika kels?politikai?ar bus euro algos tada ir pensijos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių