Quantcast

G. Šimkus: infliacija Lietuvoje ilgainiui turėtų pasiekti 2 proc. vidurkį

Lietuvos banko (LB) vadovas sako, kad euro zonoje pasiekus Europos Centrinio Banko (ECB) siekiamą 2 proc. infliacijos vidutiniu laikotarpiu tikslą, Lietuvoje ji kurį laiką išliktų didesnė.

Vis dėlto, pasak Gedimino Šimkaus, ilgainiui infliacija šalyje ECB siektiną vidurkį turėtų pasiekti.

„Kalbant apie Lietuvą mes turime savo specifiką – esame konverguojanti ekonomika, įvairiomis prasmėmis besivejanti euro zonos ir Europos Sąjungos vidutinius lygius“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Šimkus. 

„Euro zonoje infliacijai esant dviem procentams, Lietuvoje ta infliacija dėl konvergencijos būtų šiek tiek didesnė ir po truputį ilgainiui ji turėtų konverguoti į tuos du procentus“, – kalbėjo LB valdybos pirmininkas.

G. Šimkus, pabrėžė, kad keisti ECB nustatyto 2 proc. infliacijos vidutiniu laikotarpiu tikslo nereikėtų.

„Manau, kad blogiausia, kas dabar galėtų būti, tai kalbėti apie infliacijos tikslo pakeitimą. Lietuvių tautosakoje turime labai gražų pasakymą, kad niekas arklių vidury brastos nekeičia“, – teigė G. Šimkus.

„Manau, kad yra visos priežastys, kodėl mes turime visiškai nesiblaškyti ir matyti labai aiškiai, kad mūsų mandatas yra aiškus ir apibrėžtas – dviejų procentų (euro zonos – BNS) infliacija vidutiniu laikotarpiu“, – pridūrė centrinio banko vadovas. 

Palūkanų didinimo pabaiga artėja

ECB ketvirtadienį aštuntą kartą iš eilės padidinus bazines palūkanas euro zonoje – šįkart 25 baziniais punktais – G. Šimkus pakartojo, kad toks pat sprendimas turėtų būti priimtas ir liepą.

„Nepaisant tam tikro šiek tiek mažesnio ekonomikos aktyvumo, spaudimas kainoms ir kainų augimas yra didelis. Net jeigu dabar matome infliacijos augimo tempų lėtėjimą, žvelgiant į vidutinį laikotarpį infliacija negrįžta į siekiamą lygį – yra arti jo (...) ir grynosios infliacijos įverčiai artimiausiems laikotarpiams – šiems ir kitiems metams – taip pat buvo peržiūrėti aukštyn“, – teigė G. Šimkus.

„Kalbant apie infliacijos lūkesčius, jie didžiąja dalimi yra arti pinigų politikos tikslo – dviejų procentų infliacijos vidutiniu laikotarpiu. Tačiau svarbu išlaikyti, kad jie būtų užinkaruoti. Taip pat matome, kad jie nedaug, bet truputį atitolsta nuo dviejų procentų“, – kalbėjo LB valdybos pirmininkas.

Jis negalėjo pasakyti, ar palūkanų normas ECB didins ir rugsėjį. 

„Tai, kas bus rugsėjo mėnesį, luktelėkime. Turėkime omenyje, kad bus dar ne vienas infliacijos skaičius, kita vertus, rugsėjį mes vėl turėsime naują prognozių raundą, atnaujintus skaičius“, – sakė G. Šimkus.

Pasak LB vadovo, euro zona yra „arčiau palūkanų normų didinimo pabaigos negu anksčiau“, tačiau jis teigė nemanantis, kad artimiausiu metu ECB galėtų jas mažinti.

„Užsitęsus ilgam infliaciniam spaudimui, nematyčiau, kodėl dabar turėtų taip staigiai būti grįžtama prie (palūkanų normų– BNS) mažinimo“, – sakė G. Šimkus. 

„Manau, kad nepabaigus palūkanų didinimo ciklo, kalbėti apie mažinimą iš pinigų politikos formuotojo perspektyvos nėra labai prasmingas dalykas“, – kalbėjo LB vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

is kur jus radot 2 %

is kur jus radot 2 % portretas
22%...sakyciau ...svelniai ....piliti buk atidus demesingas atsargus nes aferistu geroves valstybe tav3 kekvienam zingsnije seka...

tai

tai portretas
džiaugsmas ...

ai

ai portretas
ir vel pasvaisciojimai pagal horoskopa...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių