Quantcast

V. Landsbergis apie išpuolius: tuos bepročius reikia sutvarkyti bet kokia jėga

Po kruvinų išpuolių Paryžiuje permainų bus ir Lietuvoje. Kantrybė trūko net paprastai įmantriomis metaforomis ir užuominomis kalbančiam Vytautui Landsbergiui. "Sutvarkyti šiuos bepročius bet kokia jėga", – vakar susijaudinęs kalbėjo profesorius. Aišku jau ir tai, kad tam tikrų permainų susilauks ir Klaipėda, kurioje yra ypač mūsų šaliai svarbių strateginių objektų.

Po kruvinų išpuolių Paryžiuje permainų bus ir Lietuvoje. Kantrybė trūko net paprastai įmantriomis metaforomis ir užuominomis kalbančiam Vytautui Landsbergiui. "Sutvarkyti šiuos bepročius bet kokia jėga", – vakar susijaudinęs kalbėjo profesorius. Aišku jau ir tai, kad tam tikrų permainų susilauks ir Klaipėda, kurioje yra ypač mūsų šaliai svarbių strateginių objektų.

Klaipėdiečiai neliko abejingi

Po kraupių teroristinių išpuolių Paryžiuje, kurių metu žuvo mažiausiai 127 žmonės ne tik iš Prancūzijos, bet ir kitų pasaulio šalių, svarstymai apie šių įvykių prasmę bei tikimybę pasikartoti netilo visoje Europoje.

Įvairiausi nuogąstavimai bei siekis išreikšti užuojautą neaplenkė ir Klaipėdos. Greičiausiai tokio turinio žinutės pasklido socialiniuose tinkluose  – žinomi miesto politikos ir kultūros pasaulio atstovai reiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems bei visai šaliai.

Šeštadienio pavakarę uostamiestyje surengta ir Prancūzijos palaikymo akcija. Temstant dešimtys klaipėdiečių rinkosi Atgimimo aikštėje, kur uždegė gedulo žvakes, kalbėjosi, garsiai ir tylomis reiškė užuojautą Paryžiui dėl skaudžių įvykių.

Nors smarkiai pūtė vėjas, susirinkusieji skirstytis neskubėjo. Vyresnieji prisiminė lietuvių gyvybių pareikalavusias kovas už laisvę, o jaunimas prisipažino esantis sukrėstas tokių žiaurių teroristinių išpuolių ir prasitarė, kad baiminasi jų mūsų šalyje.

Konsulas: maniau, kad sapnuoju

Palaikymo akcijoje dalyvavo ir Prancūzijos garbės konsulas Klaipėdoje Olivieris Criou.

"Kaip ir kasryt, įsijungiau televizorių ir negalėjau patikėti tuo, ką pamačiau. Žiūrėjau žinias ir galvojau, ar sapnuoju, ar tai iš tiesų vyksta. Sunku patikėti. Vyksta karas", – pripažino O.Criou.

Pašnekovas teigė bendravęs su vienu bičiuliu, šis jam pasakojo, kad šeštadienį Paryžiuje vyravo mirtina tyla, žmonės nėjo į gatves, dauguma įstaigų neveikė, paryžiečiai iš tiesų jautėsi įbauginti.

Neretas svarstė, ar išpuoliai jau liovėsi, ar nėra tikimybės, kad jie pasikartos.

Nelaimę nujautė?

O.Criou pastebėjo, kad besiartinančią nelaimę žmonės nujautė, tačiau nesitikėjo, kad teroristai smogs taip skaudžiai.

Prancūzijos garbės konsulas teigė, kad išpuoliai Prancūzijoje kartu yra ir išpuoliai prieš visą Europą.

"Mes visi esame Europos piliečiai, Europa yra kaip viena didelė šalis. Tai, kas nutinka Londone, Miunchene, Berlyne, Vilniuje, kartu nutinka ir mano šalyje, nes esu europietis. Jie veikė Paryžiuje, nes Paryžius yra labai didelis miestas, tai yra vienas centrinių miestų", – dėstė pašnekovas.

Todėl, anot konsulo, labai svarbu, kad panašių incidentų akivaizdoje visos Europos šalys telktųsi, išreikštų paramą.

Stiprinama apsauga

Reaguodamas į teroristinius aktus, įvykdytus Prancūzijoje, ir siekdamas užtikrinti šalies gyventojų ir objektų apaugą, policijos generalinis komisaras Linas Pernavas nurodė policijos įstaigų vadovams sustiprinti policijos pareigūnų darbą visoje šalyje.

Policijos įstaigų vadovams nurodyta peržiūrėti artimiausiu metu vyksiančių renginių sąrašus, pakartotinai įvertinti galimas grėsmes, bendradarbiauti su atitinkamomis tarnybomis keičiantis informacija ir užtikrinant žmonių bei eismo saugumą.

Sustiprintas patruliavimas masinių renginių metu, žmonių susibūrimo vietose, prie užsienio šalių ambasadų, pasitelkiami kinologai su tarnybiniais šunimis.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės "Aras" vadui pavesta užtikrinti rinktinės pareigūnų kovinę parengtį, būti pasiruošus maksimaliai reaguoti į galimas grėsmes.

Savaitgalį sustiprinta ir šalies oro uostų apsauga.

Tiesa, šiomis dienomis Klaipėdos uoste išskirtinių saugumo priemonių nesiimta – darbas vyko kaip įprasta.

Ne paskutinis išpuolis?

Išpuolius Prancūzijoje kaip grėsmę visai Europai vertina ir garsiausias šalies politikas profesorius Vytautas Landsbergis.

Jo teigimu, žudynės Paryžiuje kelia vienareikšmius jausmus – pasibaisėjimą bei užuojautą žuvusiesiems, jų artimiesiems, visai šaliai.

"Tačiau taip pat galvoju ir apie tarptautinę padėtį bei padėtį, kuri atvedė iki tokių veiksmų. Jeigu tai yra paskelbtas karas Prancūzijai – šis veiksmas nėra paskutinis", – teigė V.Landsbergis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam FUUU

tam FUUU portretas
tai tu čia apie save, dvokianti patvorio šiukšle?

Renatas

Renatas portretas
jus taipogi nes genocidas Lietuvoj

Žmonės atlaidūs,

Žmonės atlaidūs, portretas
geri ir supratingi..užjaučiantys..BET JIE NIEKUOMET NEATLEIS JŲ NEGERBINTIEMS VEIDMAINIAMS JUDAMS!
VISI KOMENTARAI 72

Galerijos

Daugiau straipsnių