Quantcast

Sudegė dailininko P.Domšaičio gimtasis namas

Gaisro liepsnose supleškėjo Kaliningrado srityje iki tol stovėjęs žymaus lietuvių dailininko Prano Domšaičio (1880–1965) gimtasis namas.

„Iš Kaliningrado srities gavome žinią, kad lapkričio 28-ąją Gajevo kaime (buvęs Kropynų kaimas, Kropiens) sudegė dailininko Prano Domšaičio gimtasis namas“, – liūdną naujieną pranešė Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijos Klaipėdoje vedėja dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė. Gaisro priežastys nežinomos.

Dailėtyrininkė pasakojo, kad Kropynose P.Domšaitis gyveno iki 1907-ųjų. Jam, kaip vyriausiam sūnui, tėvas buvo numatęs palikti visą ūkį ir svečių namus, tačiau 1907 m. P.Domšaitis įstojo mokytis dailės į Karaliaučiaus meno akademiją, po studijų išvyko į Berlyną.

Jis dažnai lankydavosi Kropynose iki motinos mirties 1916 m., vėliau atvykdavo ten vasaroti su žmona, dainininke Adelheide Armhold.

Ūkis ir klestintys svečių namai  atiteko trečiajam sūnui Oto, kuris gyveno Kropynose iki pat 1944 m. ir spėjo pasitraukti į Vokietiją prieš kelias dienas iki sovietinės armijos atėjimo.

Karo metais namas palyginti nedaug nukentėjo, tačiau po jo buvo menkai prižiūrimas, trečdalis pastato ir priebutis, vedęs į svečių namų patalpas, nugriauti, keraminės stogo čerpės pakeistos šiferiu. 

Pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo 2004 m. Kropynose lankėsi P.Domšaičio sūnėnas, Kelne (Vokietija) gyvenantis Hansas Domscheitas. Ikikarines Kropynas H.Domscheitas prisiminė kaip sutvarkytą, gražų kaimą, kuriame daugelis namų turėjo kanalizaciją, veikė  pašto skyrius, degalinė, atrakcionai vaikams.

2006 m. Prano Domšaičio galerija organizavo tarptautinį Prano Domšaičio plenerą seminarą, kuriame dalyvavo Klaipėdos ir Kaliningrado dailininkai. Pleneras vyko Svetlogorske ir Klaipėdoje. Jo metu plenero dalyviai lankėsi P.Domšaičio gimtinėje Kropynose, fiksavo tenykščius vaizdus. Tuomečio Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrade kultūros atašė Arvydo Juozaičio pastangomis buvo pagaminta ir ant P.Domšaičio namo pritvirtinta atminimo lenta, lietuvių ir rusų kalbomis skelbianti, kad „Šioje sodyboje gimė ir jaunystės metus praleido lietuvių dailininkas Pranas Domšaitis“...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių