Quantcast

Žvaigždžių biografijos - nepaklausi prekė

Lietuvos įžymybių biografijos nevilioja skaitytojų. Knygynuose šie leidiniai dulka lentynose. Čia gali išvysti ir Arūno Valinsko, ir Radži, ir Džordanos Butkutės portretus.

Sudomino būrėja

Likus kelioms minutėms iki būrėjos Vaivos Budraitytės biografinės knygos "Kažkas ateina ir padeda" pristatymo, Laisvės alėjoje įsikūrusio "Pegaso" knygyno erdvėse nebūtų praskridęs net uodas - susispaudusios lyg silkės statinėje, dailiosios lyties atstovės tiesė kaklus į salės centre stovinčią būrėją, kurią iki tol matė tik televizoriaus ekrane ir žurnalų puslapiuose.

"Bandom laimę?" - dirstelėjusi knygyno vidun bičiuliui alkūne bakstelėjo šviesiaplaukė. Supratę, kad iki grožinės literatūros lentynų per būrį V.Budraitytės gerbėjų neprasibraus, reikiamos knygos jaunuoliai nusprendė ieškoti Kauno centriniame knygyne.

Aprimus šurmuliui, į susirinkusiuosius kreipėsi ir pati naujojo leidinio herojė.

"Biografinėje knygoje reikia rašyti viską, tačiau ar tai bus įdomu? Mano knyga - emocijos", - žvelgdama į smalsuolius apie Artūro Mankevičiaus parašytą knygą kalbėjo būrėja. Dar keli sakiniai apie kančią, gyvenimo prasmę ir dovanos geriausius klausimus uždavusiems dalyviams.

"Visą laiką domėjausi aukštesnėmis jėgomis. Be to, pati Vaiva man įdomi kaip asmenybė", - paklausta, kodėl ji knygos pristatyme, o ne prie puodų arba prekybos centre, atsakė kaunietė Oksana. V.Budraitytės knyga, antroji biografija kuri pateks į kaunietės rankas. Prieš kelias savaites moteris įsigijo knygą "Vilija Lobačiuvienė. Raganos istorija".

"Skaičiau savaitę", - Oksana tikino, kad knygos turinys jos nenuvylė.

Populiariausia - Dž.Butkutė

Knygynuose  pirkėjų laukia ne viena biografinė knyga. Iš vieno viršelio į lankytojus žvelgia dainininkė Gintarė Karaliūnaitė, aktorė Larisa Kalpokaitė, iš kito - ragana V.Lobačiuvienė. Pastarąsias keliomis dešimtimis litų įkainotų garsenybių knygas "Pegaso" knygyne su kliento kortele galima įsigyti 40 proc. pigiau.

"Neimčiau jos ir už dyką", - pro šalį ėjusios garbaus amžiaus kaunietės nuolaidos neviliojo.

"Pegaso" knygynų tinklo atstovai neslėpė - Lietuvos garsenybių biografijos niekada neprilygs Dano Browno "Da Vinčio kodui" arba Stephenie Meyer "Saulėlydžio" sagos knygoms.

"Galima išskirti dviejų rūšių biografijas. Pirmoji - pasaulio ir kultūros istorijai svarbios asmenybes. Antra - Lietuvos pramogų pasaulio atstovai ir politikai", - vardijo knygynų tinklo "Pegasas" rinkodaros vadovė Ernesta Juodviršienė. Pastarojoje kategorijoje lyderiauja viena  pirmųjų skaitytojus pasiekusių knygų apie Džordaną Butkutę "Prarastas rojus".

"Kaune ji buvo ypač populiari", - pastebėjo E.Juodviršienė. Pastaruoju  metu perkamiausiųjų sąraše atsidūrė Rūtos Oginskaitės knygą apie Vytautą Kernagį "Nes nežinojau, kad tu nežinai". Sparčiai auga susidomėjimas ir knyga apie V.Budraitytę.

Nešiukšlina galvos

Kauno centriniame knygyne biografinės Lietuvos žvaigždžių knygas rasite šiek tiek toliau nuo kitų leidinių - jos glaudžiasi už vaikiškos literatūros skyriaus, šalia knygų žymeklių, atvirukų, žemėlapių ir kitų niekučių.

Priekyje visų akį traukė paskutinysis Lietuvos žvaigždžių biografijos perlas - knyga apie Arūną Valinską. Už jo slėpėsi dainininko Radžio, Birutės Dambrauskaitės ir kitų garsių lietuvaičių biografijos.

"Mūsų knygyne jos visiškai nepopuliarios. Čia lankosi kitokie skaitytojai", - negailestingą verdiktą žvaigždžių istorijoms skelbė knygyno direktorė Stasė Gadliauskienė.

Populiariausia iš nepopuliariausių, pasak jos, knyga apie dainininkę Dž.Butkutę. Šiuo metu pati perkamiausia biografinė knyga, kurią S.Gadliauskienė priskyrė prie rimtųjų, - apie V.Kernagį.

"Gruodžio mėnesį nupirko pusantro šimto šių knygų. Tai išties įspūdingas skaičius. Kitų juk parduodame penkias arba dešimt", - sėkme džiaugėsi knygyno direktorė.
Ne mažiau populiarios aktorių Kazimieros Kymantaitės ir Monikos Mironaitės biografijos.

Knygos, kurios nesulaukia pirkėjų, pasak S.Gadliauskienės, po sutarto laiko keliauja atgal pas tiekėjus, todėl knygyno darbuotojai stengiasi jų daug neužsakyti. "Per mėnesį tampa aišku, užsakyti tris ar daugiau egzempliorių", - tikino knygyno direktorė.

Paklausta, ar ant jos naktinio stalelio galima rasti nors vieną panašaus turinio knygą, S.Gadliauskienė papurtė galvą - tokiems skaitiniams knygyno vadovė neturi laiko.
"Nešiukšlinu savo galvos", - patyliukais prasitarė direktorė.

Žvilgtelėjusi į salės galą, prie rimtosios literatūros palinko ir kaunietė Milita. "Skaitau Džono Irvingo, V.Mykolaičio-Putino knygas", - savo skonį atskleidė pensininkė. A.Valinsko biografinę knygą ji paėmė tik iš smalsumo.

"Nei jos, nei knygos apie Dž.Butkutę nepirkčiau. Norėčiau paskaityti knygą apie V.Kernagį, bet ji man per brangi", - tikino kaunietė. Visgi viena knyga buvo patekusi į moters rankas, bet tik todėl, kad aktorė L.Kalpokaitė jai labiau žinoma už kitus scenos artistus.

"Vienkartinė knygutė, ir tiek", - šyptelėjo Milita.


Šiame straipsnyje: Valinsko knygabutkutės knyga

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių