Quantcast

Vilniuje pradedamas projektuoti viešasis logistikos centras

Antradienį AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius Stasys Dailydka ir AB „Pramprojektas“ vadovas Marius Vaivada pasirašė Vilniaus viešojo logistikos centro (toliau – VLC) intermodalinio terminalo projektavimo paslaugų sutartį.

Vykdant ją bus atliekami tam tikri tyrimai, renkami ir vertinami techniniai duomenys, rengiamas ir derinamas techninis projektas, gaunami statybą leidžiantys dokumentai bei atliekamos statinio projekto vykdymo priežiūros paslaugos. 

Pagal pasirašytą sutartį atviro konkurso nugalėtoja AB „Pramprojektas“ projektavimo darbus pabaigs jau šių metų lapkritį. Po to bus vykdomos rangos organizavimo procedūros. 

Apie Vilniaus VLC reikalingumą byloja nuolat didėjančios krovinių vežimo konteineriuose apimtys ne tik Vakarų Europoje, bet ir Lietuvoje.

AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ 2010 m. transportavo 97,4 tūkst. konteinerių arba 14,8 proc. daugiau nei 2009 m. Šiuo metu tiek Vakarų Europoje, tiek Lietuvoje didelė dalis krovinių vežama kelių transportu, todėl pagrindinės kelių magistralės yra gan stipriai apkrautos.

Prognozuojama, kad iki 2050 m. krovinių, vežamų kelių transportu, apimtys turėtų padvigubėti. Todėl artimiausiais metais būtina ieškoti bei taikyti efektyvesnius krovinių transportavimo būdus. Vienas jų – intermodaliniai vežimai, kurių tinkamą organizavimą, patikimumą, lankstumą bei patrauklumą gali užtikrinti viešasis logistikos centras, kuriame konteinerių srautai aptarnaujami. 

AB ,,Lietuvos geležinkeliai“ specialistai glaudžiai bendradarbiaudami su Vakarų Europos logistikos centrų plėtotojais – kompanijomis ,,LogistikNetz Berlin-Brandenburg“ (Vokietija) ir ,,Interporto Bologna SpA“ (Italija) – nekartą įsitikino, kad viešųjų logistikos centrų nauda susijusi ne tik su pajamomis ir naujų darbo vietų sukūrimu, bet ir su krovinių vežimais ekologiškesnėmis ir taupesnėmis transporto priemonėmis.

Projektuojamas Vilniaus VLC bus tarsi savotiškas ,,sausumos uostas“, netolimoje ateityje leisiantis sumažinti Klaipėdos jūrų uoste didėjančias konteinerinių srautų apkrovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių