Quantcast

Kariotiškų sąvartyne iš rezervuaro ištekėjo teršalai (atnaujinta)

Trakų rajone Kariotiškių sąvartyne įvykus avarijai, iš rezervuaro nutekėjo dumblas, į mišką pateko daug teršalų, penktadienio rytą pranešė Aplinkos ministerija.

Dėl nelaimės svarstoma galimybė skelbti ekstremalią padėtį.

Pirminiais duomenimis, avarija ketvirtadienio vakarą įvyko plyšus specialiai dumblą dengiančiai plėvelei. Penktadienio rytą dumblo tekėjimas buvo lokalizuotas, suformuoti specialūs pylimai.

Preliminariais duomenimis, užteršta mažiausiai vienas hektaras miško.
Premjeras Andrius Kubilius ir į įvykio vietą nuvykęs aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas žada reikalauti asmeninės atsakomybės iš kaltininkų.

„Aplinkos ministerijos paprašėme skubiai teikti visą informaciją Vyriausybei apie avarijos padarinių likvidavimo eigą. Pranešiau, kad iš institucijų, kurios yra atsakingos už dumblo rezervuaro saugią eksploataciją, bus reikalaujama ir asmeninės atsakomybės“, – pareiškė A.Kubilius.

Pasak Vyriausybės pranešimo, iš Aplinkos ministerijos laukiama skubių išvadų apie tai, kokių priemonių imasi Vilniaus regioninio atliekų tvarkymo centras, Trakų rajono savivaldybė, Statybų inspekcija, kitos atsakingos institucijos, kad būtų sumažinti avarijos padariniai bei jų žala aplinkai, nustatytos įvykusios avarijos priežastys ir kalti asmenys.

Aplinkos ministras G.Kazlauskas teigė, kad visa aplinkai padaryta žala bus nustatyta ir suskaičiuota, o kaltieji privalės ją atlyginti.

„Sieksiu ir asmeninės už avariją atsakingų žmonių atsakomybės, nes jei vienas kartas - tik atsitiktinumas, du kartai - jau sistema. Tokių veiksmų neketinu toleruoti, kaltieji turi atsakyti visu įmanomu griežtumu“, - sakė G.Kazlauskas.

Jo patarėjas Tomas Beržinskas BNS sakė, kad avarijų likvidavimas tikriausiai užtruks daugiau nei 24 valandas, todėl savivaldybei siūloma skelbti ekstremalią padėtį. Vietos valdžia dėl to ketina nuspręsti artimiausiu metu.

„10 valandą šaukiamas ekstremalių situacijų komisijos posėdis. Sprendimas bus priimtas įvertinus visas aplinkybes, iš ekologų gautą medžiagą, ar situacija atitinka numatytus kriterijus“, - BNS sakė Trakų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Irena Narkevič.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių