Quantcast

Jaunimui – virtuali finansinio raštingumo pamoka

  • Teksto dydis:

Lietuvos bankas pagal finansinio švietimo iniciatyvą „Pinigų bitė“ pristato virtualią finansinio raštingumo pamoką – tris animuotus filmukus apie pagrindinius asmeninių finansų valdymo principus. Pamoka skirta studentams ir 9–12 klasių moksleiviams.

„Šiuose trumpuose filmukuose patraukliai ir paprastai aiškiname jaunimui, kodėl svarbu neišleisti visko, ką gauni, ir kaip išmintingai taupyti, kad galėtum įgyvendinti svajones. Taip pat patariame, kad skolintis verta tik atsakingai ir apgalvotai“, – sako Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Pasak I. Šimonytės, plečiantis finansinių produktų ir paslaugų spektrui ir prieinamumui, finansinio vaikų ir jaunimo švietimo bei praktinių įgūdžių poreikis tampa būtinybe – jau septynmečiai gali naudotis bankų kortelėmis, o abiturientams tenka priimti rimtus sprendimus dėl studijų paskolos. Tačiau tam, kad jauni žmonės galėtų tinkamai pasinaudoti finansų sektoriaus teikiamomis galimybėmis, jiems itin svarbu suprasti, kaip finansų paslaugų rinka veikia ir į ką būtina atkreipti dėmesį.

Virtualią pamoką sudaro trys 2–3 min. filmukai apie asmeninių finansų valdymą, skolinimąsi ir taupymą. Pamoką jau kitą savaitę bus galima rasti „Pinigų bitės“ ir Lietuvos banko svetainėse. Įgytas žinias bus galima pasitikrinti sprendžiant finansinio raštingumo testą. Kviečiame dalyvauti!

2012 m. atlikto finansinio raštingumo ir elgsenos tyrimo duomenimis, šalies jaunimas stebi savo išlaidas, tačiau jiems sunkiai pavyksta išleisti mažiau, nei gauna, taupyti ar nusistatyti ilgalaikius finansinius tikslus. Kad esama finansinio išprusimo spragų, rodo ir tai, kad net 43 proc. 18–19 m. jaunuolių bent kartą per metus yra atsidūrę padėtyje, kai gaunamos pajamos nepadengė jų pragyvenimo išlaidų, ir dažniausiai (69 proc. atvejų) tai juos paskatindavo skolintis.

Šių metų pradžioje Lietuvos bankas pasirašė bendradarbiavimo su Švietimo ir mokslo ministerija susitarimą ir aktyviai dalyvaus rengiant ugdymo programų pakeitimus. Siekis įtraukti finansinį švietimą į formaliojo ugdymo programas yra vienas iš svarbiausių tikslų, įtvirtintų Lietuvos banko valdybos patvirtintoje Finansinio švietimo koncepcijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių