Quantcast

Danijos karalienės tapybos darbai – Kopenhagos muziejuje

Danijos karalienė Margrethe II Kopenhagoje pristato didžiulę savo kūrybos parodą.

Pasak jos didenybės, menas jos gyvenime – labai svarbus, tai lyg būdas įkrauti savo baterijas.

Kopenhagos Šiuolaikinio meno muziejuje kabinami 135 paveikslai, kurių autorė – pati Danijos karalienė Margrethe II.

Viena populiariausių monarchų Europoje – ne tik aistringa meno gerbėja, bet ir kūrėja. Jos šeima išgarsėjo, kai senuosius meno kūrinius karališkuosiuose rūmuose pakeitė šiuolaikinių menininkų darbais.

Negana to, karalienė kiekvieną savaitę vieną popietę nustumia į šalį Danijos karalystės reikalus ir užsidaro savo studijoje su teptuku rankoje. Parodoje Kopenhagoje nuo šeštadienio galės visi išvysti, ką karalienė veikia tomis popietėmis.

„Kai šiuolaikinio meno muziejus, kuris labai vertinamas Danijoje, paprašė pateikti darbų ekspozicijai, jaučiausi labai pagerbta. Man tai didelė garbė“, – sako Danijos karalienė Margrethe II.

Karalienė sako, kad tapyti ją įkvepia Danijos kraštovaizdis. Parodoje, pavadinimu „Spalva esmė“, atsispindi karalienės susižavėjimas ir ryškiomis spalvomis, gilia mėlyna ir žalia, geltona.

Kembridže studijavusi archeologiją iškasenų temos karalienė nevengia ir paveiksluose. Tačiau netapo žmonių portretų, kaip pati aiškina, kad jie neužgožtų gamtos grožio.

Į Danijos sostą karalienė Margrethe II atsisėdo po tėvo karaliaus Frederiko IX mirties 1972 m. Nuo to laiko karalienė sako, kad piešimas jai – atgaiva.

„Tai teikia didžiulį pasitenkinimą. Kai darai kažką, ką tikrai patinka daryti, tai lyg įkrauni savo baterijas“, – teigia karalienė.

„Lankytojai parodoje pamatys kūrinius, kurie tarsi atveria   karalienės asmenybę. Visada kyla abejonių, nes darbai jų autorių daro pažeidžiamą. Karalienės paveikslai – gyvybės, vilties simbolis sudėtingame mūsų gyvenime“, – paveikslus apibūdina Kopenhagos šiuolaikinio meno muziejaus „Arken“ direktorius Christianas Getheris.

Karalienė sako, kad dažniausiai kuria vasarą, kai gyvena Kopenhagoje. Tada molbertą išsineša ir į lauką.

Paroda Kopenhagos Šiuolaikinio meno muziejuje veiks iki liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu...

nu... portretas
tai kur ties jos darbai???

1am

1am  portretas
nudažyti dantys
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių