Quantcast

Polonezas ir laisvos kėdės

Dienos komentaras

Polonezas ir laisvos kėdės

Jei neišmirsime, kaip vaikų negimdanti tauta, mes tiesiog išvažiuosime ir pranyksime tarp airių, anglų, amerikonų, ispanų... Tokį nuosprendį mums rašo statistika. Šiemet į užsienį tautiečių išvažiavo net pustrečio karto daugiau nei pernai. Bet statistika ne tik nežino, anot I.Ilfo ir J.Petrovo, kiek yra kėdžių, bet ir kiek mūsiškių emigruoja iš tikrųjų. Gal net septyniskart daugiau nei pernai. Laisvų kėdžių kasdien lieka vis daugiau.

Nėra ko dejuoti, kad šiandien Europoje esame beveik didžiausio nedarbo jungą velkanti valstybė, netrukus nebus kam dirbti. Šiandien verslininkai su žiburiu ieško mūrininkų, siuvėjų, stalių, vadybininkų, prekybininkų. Bene populiariausias - reklaminis skelbimas: „Siūlo darbą“. Bet gudruoliai verslininkai nesirenka specialistų iš Klaipėdos darbo biržoje registruotų aštuonių su puse tūkstančio bedarbių. Reikia jauno ir būtinai patyrusio. Jaunystė ir patirtis - du dievai viename asmenyje. Nieko, nieko: po pusmečio ieškos bet kokio, kad tik į darbą kasdien ateitų. Pavyzdžiui, Kaliningrado srityje algų diena - valstybinė dviejų parų šventė. Net pikčiurnos mūsų pramonininkai Sovetske su tuo susitaikė.

Valdžia netrukus galės raportuoti rinkėjui, kaip išaugo ekonominiai rodikliai, kaip parėmė verslą. Žiū, nedarbo nebėra. Ir laikas geras: rinkimai ant nosies. „Visu tūkstančiu bedarbių mažiau nei pernai tokiu pat laiku!“- šūkteltų Darbo biržos direktorius Andrius Adomaitis.

Reikėtų partijoms pasikeisti šūkius ir naudoti vieną: „Geriausias lietuvis - išvažiavęs lietuvis“. Kaip sename brežneviniame anekdote, kai R.Niksonas sovietams pasiūlė maisto programą: „Atidarykite sienas - visi dums į laisvą pasaulį ir parduotuvės bus pilnos“. Dabar Lietuvos gyventojas neša kudašių iš pilnų parduotuvių Tėvynės, nes kainos čia norvegiškos, o jo alga - baltarusiška.

Gerai, kad Mokėjimų agentūra 0,6 milijono litų SAPARD lėšų iššvaistė, o tai kaimiečiai būtų dar daugiau darbo vietų pristeigę. Kas dirbs, jei visi iškeliaujame? Gal vidaus reikalų ministras V.Bulovas, kuriam seimūnas Algis Kašėta norėtų įteikti atsiskaitymo lapelį. Nei tas ministras mus saugo, nei puola karštligiškai aiškintis, kas pasienietes traukiniuose lupa. O ko čia aiškintis: gal pati sau į galvą skėlė ir krauju iš riešo pasirašė.

Nedarbo šmėkla Lietuvoje gąsdina tik socialliberalus, nes Lietuvoje prieš pat rinkimus tokių niekas nebepažįsta. O jei nepažįsta, ar rinks? Rinks, rinks. Mūsų širdžiai, kad tik naujesnį, dar nespėjusį prisivogti... „Toks pats gazas“, - pasakytų šiandien uždarytos Manto gatvės baikeris .

O gal uždarykime visas gatves, duris, langus, kad neskambėtų kasdien vis garsyn M.K.Oginskio polonezas „Atsisveikinimas su Tėvyne“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių