Quantcast

EIMIN: nuo naujų darbo vietų iki maisto nešvaistymo iniciatyvos

  • Teksto dydis:

Ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen lankėsi Klaipėdoje, kur susitiko su Klaipėdos mokslo ir technologijų parke (KMTP) įsikūrusių inovatyvių įmonių „Omega 365 Lithuania“, „Industrinės sistemos ir inžinerija“, „Navus“, „Vėjo projektai“  ir „Popa LT“ atstovais. Susitikimų metu viceministrė pristatė verslumą skatinančias priemones, kurios padeda kurti naujas, gerai apmokamas darbo vietas ir didina regionų patrauklumą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos siekis – sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų šalies gyventojams, todėl nuolat ieškoma galimybių, kaip pagerinti verslo sąlygas, kad tiek Lietuvos verslininkai, tiek užsienio investuotojai norėtų šalyje kurtis ir vykdyti plėtrą.

„Jau dabar pastebime veiklų rezultatus – į Lietuvą pritrauktų tarptautinių įmonių darbo užmokestis yra 51 proc. didesnis už šalies vidurkį, taip pat kartu su pritrauktais investuotojais bus sukurta per 4 tūkst. naujų gerai apmokamų darbo vietų. Aktyviai sprendžiame ir socialines problemas, tarp kurių – maisto švaistymo mažinimas. Nuo šių metų sudarytos sąlygos tinkamą vartoti maistą su pasibaigusiu minimaliu galiojimo terminu pardavinėti ilgiau, sumažinant maisto kainas ir švaistymo problemas“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pritrauktos įmonės kuria darbo vietas

Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) nuosekliai dirba, kad sukurtų geras verslui sąlygas investuotojams pritraukti. Praėjusiais metais pavyko pritraukti net 53 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektus, kurie per trejus metus sukurs daugiau kaip 4 100 darbo vietų mūsų šalyje.  Į Lietuvą žengia 25 naujos tarptautinės įmonės, o 28 šalyje jau veikiančios bendrovės vykdys plėtrą. Vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius siekia 2 692 eurų.

„Atliepdami verslo atstovų poreikius, taip pat jau ne pirmus metus skiriame lėšas būsimiems aukštos kvalifikacijos darbuotojams rengti. Šiuo metu regionų aukštosiose mokyklose daugiau nei tūkstantis informatikos, inžinerijos ir matematikos sričių studentų kas mėnesį gauna stipendijas. Kartu užtikrinamas jų bendradarbiavimas su regionų verslais ir tolesnė integracija į darbo rinką“, – teigė ekonomikos ir inovacijų viceministrė N. Morozaitė-Rasmussen.

Lietuvoje verslas skatinamas įgyvendinti stambius investicinius projektus, suteikiant tam tikras mokestines lengvatas. Tai leido EIMIN jau pasirašyti su 14 bendrovių stambaus projekto investicijų sutarčių, kurios sukurs 3 951 darbo vietą ir pritrauks daugiau kaip 1,25 mlrd. eurų investicijų. Skaičiuojama, kad šių 14 verslo įgyvendinamų projektų vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius sieks 2 364 eurus.

Beveik 1 mlrd. eurų Lietuvos ekonomikai stiprinti

Lietuvos ekonomikai stiprinti EIMIN praėjusiais metais paskelbė pagalbos priemonių, kurių bendra vertė siekia beveik 1 mlrd. eurų.  Iš viso dėl finansavimo kreipėsi beveik 3 tūkst. šalies įmonių ir įstaigų. Sėkmingas 1 mlrd. plano įgyvendinimas padėjo verslo atstovams dar labiau priartėti prie įmonių  modernizavimo ir paslaugų tobulinimo, naujų produktų kūrimo ir perėjimo prie klimatui neutralios ekonomikos.

Šiais metais EIMIN planuoja paskelbti kvietimų verslui už daugiau kaip 500 mln. eurų. Taip pat iki vasaros startuos EIMIN inicijuotos paskolos, kurioms numatyta skirti iki 850 mln. eurų. Paskolos verslui bus teikiamos verslo projektams, kuriais investuojama į aplinkai draugiškas technologijas, aplinkai taršių išmetamųjų dujų mažinimą, atliekų perdirbimą, naujų technologijų diegimą, gynybos ir saugumo pramonę.

Verslumo skatinamas dar nuo mokyklos suolo

Atliepiant verslo atstovų bei jaunuolių poreikius, EIMIN kasmet neformalaus verslumo ugdymo programai „Accelerator_x“ skiria pusę milijono eurų, o nuo šių metų skiria papildomus 350 tūkst. eurų moksleivių skaitmeninio verslumo programai. Iki 2030-ųjų bus apmokyta daugiau nei 10 tūkst. moksleivių.

Išdrįsti pradėti savo verslą EIMIN skatina taip pat ir vyresniąją kartą – sėkmingai veikia „Startuok nuo 50+“ programa, skirta jau reikšmingos gyvenimo patirties sukaupusiems asmenims įgyti papildomų verslo kūrimo ir vystymo kompetencijų. Ši programa apima tiek teorines paskaitas, tiek praktines užduotis, leidžiančias perprasti sėkmingo verslo vystymo principus.

Sprendžiamos maisto švaistymo problemos

EIMIN siekia reikšmingai sumažinti maisto švaistymo problemą šalyje. Todėl nuo šių metų prekybininkams Lietuvoje sudaryta galimybė saugų ir tinkamą vartoti maistą, kurio minimalus galiojimo terminas pasibaigęs, pardavinėti ilgiau.

Tai leidžia sumažinti prekybininkų ir gamintojų nuostolius bei maisto kainas. Gyventojai gali nusipirkti daugiau maisto produktų su nuolaida ir tokiu būdu sumažėja išmetamo maisto ir jo atliekų kiekis. Skaičiuojama, kad Lietuvoje per metus 50 tūkst. tonų yra išmetama, nes maisto produktai, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, yra klaidingai laikomi nebetinkamais vartoti.

Įvertinus, jog maisto produktas, pasibaigus terminui „Geriausias iki...“, yra saugus bei tinkamas vartoti toliau, gali būti pardavinėjamas ne ilgiau nei 45 dienas. Dvi maisto produktų grupių turi išimtis: duoną, pyrago gaminius, margariną leidžiama pardavinėti ne ilgiau kaip 2 dienas, o tam tikrus gyvūninės kilmės produktus – ne ilgiau kaip 10 dienų pasibaigus terminui „Geriausias iki...“.

Mažinama našta užsiimantiesiems individualia veikla

Šiais metais startuoja smulkiojo verslininko sąskaita – automatizuotas finansų tvarkymas, kuris sumažins mokesčių apskaičiavimo naštą užsiimantiesiems individualia veikla.

Iki šiol didelė dalis individualią veiklą vykdančių asmenų susiduria su sunkumais apskaičiuodami mokėtinus mokesčius, teikdami deklaracijas. Be to, tai atima daug laiko – vienas savarankiškai dirbantis asmuo finansų apskaitai per metus skyrė apie 18 valandų. Iš viso apskaitai tvarkyti ir mokesčiams sumokėti buvo skiriama 4,3 mln. valandų, o tai sudaro maždaug 35,1 mln. eurų. Tad tikimasi, kad EIMIN kartu su Finansų ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija įgyvendinama automatizuota sistema padės smulkiesiems verslininkams sutaupyti laiko ir finansų bei paskatins daugiau asmenų užsiimti verslu.

Atveriamos galimybės gynybos pramonei

Dedamos pastangos stiprinti šalies gynybos ir saugumo pramonės sektorių atveriant kelią karo įrangos gamybai. Šiuo tikslu buvo panaikintas ribojimas Lietuvoje esančiose laisvose ekonomikos zonose (LEZ) verslui vykdyti veiklą gynybos srityje. Tai paskatins verslą plėsti savo veiklą ir kurti naujas darbo vietas.

EIMIN inicijavo Lietuvos gynybos ir saugumo pramonei aktualius įstatymų pakeitimus, kuriais atsisakoma perteklinių reikalavimų šio sektoriaus plėtrai ir sudaroma palankesnė aplinka Lietuvai pačiai pasigaminti Europos gynybai reikalingų produktų. 

Taip pat Seimas pritarė EIMIN pasiūlymui sudaryti palankesnes sąlygas plėtoti stambius projektus. Šie pakeitimai užtikrins neatidėliotinų valstybės saugumo ir gynybos poreikių tenkinimą.

Šios iniciatyvos užtikrina glaudų bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio verslininkais, plėtojant ir kuriant daugiau perspektyvių galimybių Lietuvos gyventojams, įskaitant geresnius atlyginimus ir kuriant naujas darbo vietas, kurios skatina visos šalies ekonomikos augimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių