Quantcast

Memoriale siūlo suformuoti žemėlapį

Skvero, kuriame yra memorialas, skirtas Klaipėdos politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti, laukia permainos. Projektuotojai siūlo apšviesti paminklą, o grindinį paversti žemėlapiu, kur švieselėmis būtų pažymėtos lietuvių tremties vietos.

Būtina atnaujinti

Memorialas, skirtas Klaipėdos politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti, yra skvere, esančiame I.Kanto ir S.Daukanto gatvių kampe. Šioje erdvėje stovi paminklas „Kančia“.

Ilgą laiką skveras stokojo dėmesio. Nebuvo imamasi didesnių tvarkymo darbų. Miesto valdžios atstovai pabrėžė, kad būtina atnaujinti šią erdvę.

„Gal buvo baiminamasi imtis darbų. Šioje vietoje yra memorialas. Nėra paprasta viską sutvarkyti. Mūsų skyrius ėmėsi iniciatyvos. Pradėtas rengti skvero atnaujinimo techninis projektas“, – sakė Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška.

Projektuotojai – įmonė „Vakarų siluetas“– miesto valdžios atstovams pristatė savo viziją, kaip ši erdvė turėtų pasikeisti.

„Projektuotojams pateikta užduotis atnaujinti šią erdvę, maksimaliai išsaugant iš žmonių suneštų akmenų suformuotas terasas, esamus želdinius, paminklą. Norima, kad ši vieta taptų patraukli, tvarkinga, atspindėtų savo esmę“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Apšvies ir paminklą

Įmonės „Vakarų siluetas“ projekto vadovas Mantas Daukšys kartu su komanda ant skvero grindinio siūlo iš granito plokščių suformuoti buvusios Sovietų Sąjungos žemėlapį, švieselėmis pažymėti Lietuvą ir visas vietas, į kurias buvo ištremti lietuviai.

„Kiekvienas žemėlapis suskirstytas linijomis – pažymėta platuma ir ilguma. Granito plokštės būtų supjaustytos, atsižvelgiant į jas. Taip būtų sudėliotas žemėlapis, kuriame pažymėta Lietuva ir lietuvių trėmimo vietos. Atėję tremtiniai ar jų palikuonys galėtų surasti vietą ir matyti, kaip toli nuo namų jie patys ar artimieji praleido kažkiek metų“, – pasakojo E.Mantulova.

Taip pat pasiūlyta įkurdinti informacinę lentą, kur būtų aprašytos ant grindinio suformuotame žemėlapyje pažymėtos vietos.

E.Mantulova pabrėžė, kad iš akmenų suformuotos terasos bus išsaugotos. Tačiau jos taip pat gali tapti žemėlapio dalimi.

Pasitarimo metu vyriausiasis miesto architektas pasiūlė kitokios spalvos granito plokštėmis išskirti jūras, ežerus, upes. Manoma, kad taip žmonėms būtų paprasčiau surasti norimą tremties vietą. Projektuotojai į šį siūlymą pažadėjo atsižvelgti.

Pražys neužmirštuolės

I.Kanto ir S.Daukanto gatvių kampe esančio skvero nesiūloma apkrauti suoliukais, šiukšlių dėžėmis, kitais mažosios architektūros elementais.

Projektuotojai pasiūlė memorialą nuo išsaugotų esamų želdinių atitverti betoniniais atitvarais. Šie, uždėjus medinę dangą, galėtų tarnauti kaip suoliukai. Atitvaruose būtų sumontuotos ir šiukšlių dėžės.

Siekiant, kad skvere apsilankytų daugiau žmonių, norima paminklą „Kančia“ apšviesti iš apačios. Manoma, kad taip jis taptų labiau matomas.

Taip pat pasiūlyta aplink paminklą augančius spygliuočius pakeisti neužmirštuolėmis. Manoma, kad šios gėlės – tinkamesnės, labiau įprasmina tremties faktą.

Atkreiptas dėmesys, kad kitoje skvero dalyje yra buvęs rožynas. Pasiūlyta jį atgaivinti.

„Idėja – tikrai graži. Ją palaiko ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga. Organizacijos atstovas taip pat dalyvavo pristatyme. Esminių pastabų ar siūlymų projektuotojai nesulaukė“, – kalbėjo pavaduotoja.

Techninis skvero atnaujinimo projektas turėtų būti baigtas šiemet. Kada startuos darbai, dar nėra apsispręsta, tačiau tikimasi, kad artimiausiais metais projektas turėtų būti įgyvendintas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kam

Kam portretas
Kam naikinti spygliuocius ? Neuzmirstuoles zinoma grazu bet jos zydi taip trumpai, o spygliuociai suteikia sodria zalia spalva visus metus.

MINTIS

MINTIS portretas
Gera mintis,anksčiau tai reikėjo padaryti.

Anonimas

Anonimas portretas
man tai ši vieta viena gražiausių mieste, ji dvelkia tokia ramybe ir paprastumu, jei daryti atnaujinimus tai reikia viską atlikti švelniai nepažeidžiant vietos auros, kad netaptų eiliniu paminklu turistams.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių