Quantcast

Įtampą obuolių rinkoje kelia didesnis derlius

Lenkija kiekvienais metais išsikovoja vis stipresnes pozicijas obuolių rinkoje. Šalies obelų sodų plotai viršija bendrą Vakarų Europos obelų sodų plotą. Esant palankioms oro sąlygoms, pažangiuose sodininkystės ūkiuose gaunamas vis didesnis derlius.

Šiemet, viršijus išankstines derliaus prognozes, Lenkijos ir kitų Rytų Europos šalių obuoliai yra 20-25 procentų pigesni. Įstojus į ES, Rytų Europos šalims atsivėrė Bendrijos šalių rinkos. Eksporto įmonės turi užmezgusios glaudžius prekybinius kontaktus beveik visoje Europoje, skelbia Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras.

Nors daugiausia obuolių eksportuojama į Rusiją, Lenkija vis daugiau „Jonagold" ir „Golden Delicious" veislių obuolių išveža į Skandinavijos šalis ir Vokietiją. Kadangi Ispanija nekelia didelių kokybės reikalavimų, šalyje taip pat vis populiaresni tampa raudonų veislių lenkiški obuoliai. Be to, prekybą skatina ir logistiniai sprendimai - ispanų krovininiai automobiliai į Lenkiją atvežę daržoves, atgal grįžta su obuoliais. Taip sumažinamos transportavimo išlaidos.

Lenkus atsigręžti į Vakarų Europos šalių rinkas verčia ir tai, kad Rusija, formaliai panaikinusi Lenkijai draudimą importuoti augalinius produktus, taiko įvairius fitosanitarinius apribojimus importuojamiems vaisiams ir daržovėms. Be to, Lenkijos eksportą kontroliuojančios institucijos neturi pakankamai pareigūnų, kad galėtų operatyviai įvykdyti visus Rusijos keliamus reikalavimus. Todėl didelė dalis lenkiškų obuolių į Rusijos rinką dar ir dabar patenka per kitas šalis - Ukrainą, Lietuvą.

Per metus Rusijos rinką įvairiais keliais pasiekia apie 300-400 tūkst. tonų obuolių. Norint stabilizuoti obuolių kainas Europoje, šį sezoną Lenkija į Rusiją turėtų eksportuoti apie 450 tūkst. tonų obuolių. Negalutiniais duomenimis, skelbiama, kad Lenkijos obuolių derlius šiemet sudaro 1,3 mln. tonų.

Lenkijos obuolių augintojai tikisi, kad eksporto į Rusiją procedūros turėtų nusistovėti, ir tiesioginis obuolių eksportas suaktyvėti. Tokiu atveju sausį turėtų pradėti augti obuolių kainos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių