Quantcast

Už kyšininkavimą nuteistam chirurgui N. Markevičiui naikinama gydytojo licencija

Už kyšininkavimą nuteistam buvusiam Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovui Narimantui Markevičiui naikinama gydytojo kraujagyslių chirurgo licencija.

„Gydytojui Narimantui Markevičiui Akreditavimo tarnybos direktoriaus įsakymu priimtas sprendimas panaikinti gydytojo kraujagyslių chirurgo licenciją nuo gegužės 3 dienos“, – rašoma pirmadienį atsiųstame tarnybos atsakyme BNS.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba BNS pranešė, kad sprendimas naikinti mediko licenciją N. Markevičiui priimtas penktadienį.

Tarnyba teigia, kad informacijos apie panaikinimo motyvus (priežastis) negali pateikti.

„Jūsų prašoma informacija nepatenka į aukščiau nurodytos informacijos apimtį, ji ir yra betarpiškai susijusi su gydytojo asmens duomenimis, todėl šios informacijos be paties gydytojo sutikimo VASPVT atskleisti negali“, – rašoma Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos atsakyme.

Stabdyti ar naikinti gydytojo licenciją už kyšininkavimą nuteistam N. Markevičiui, įsiteisėjus teismo baudžiamajam įsakymui, paprašė Vilniaus apygardos prokuratūra.

Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius į Sveikatos apsaugos ministeriją kreipėsi atsižvelgdamas, jog Medicinos praktikos įstatyme numatyta, kad gydytojui galima naikinti medicinos praktikos licenciją, jeigu jis šiurkščiai pažeidė paciento teises: pasinaudojo pareigomis, norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų ir gydytojui teisės aktų nustatyta tvarka buvo pritaikyta atsakomybė.

Vilniaus miesto apylinkės teismas kovo 17 dieną priėmė baudžiamąjį įsakymą, kuriuo N. Markevičius nubaustas už šiurkštų ir sistemingą paciento teisių pažeidimą – kyšių iš pacientų už operacijas ėmimą.

Teismas N. Markevičių nuteisė už 13 nusikalstamos veikos epizodų, kai buvęs Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas 2021 metų rugsėjo – gruodžio mėnesiais savo naudai reikalavo ir iš 12 pacientų paėmė 1900 eurų kyšių už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus – operacijų atlikimą.

N. Markevičiui skirta galutinė 48 tūkst. eurų bauda, iš jo taip pat bus konfiskuoti iš nusikalstamos veikos gauti 1900 eurų.

Kovą žiniasklaida pranešė, kad Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba panaikino chirurgo licenciją buvusiam Santaros klinikų vadovui Kęstučiui Strupui.

Tarnyba nekomentavo, ar licencija šiuo metu klinikų Pilvo ir onkochirurgijos centrui vadovaujančiam K. Strupui licencija kovo 14 dieną panaikinta dėl apkaltinamojo nuosprendžio kyšininkavimo byloje.

Vilniaus apygardos teismas pernai gruodį paliko galioti pirmosios instancijos teismo nuosprendį, kuriuo K. Strupas buvo pripažintas kaltu dėl smulkaus kyšininkavimo, o jam neteisėtą atlygį davusi pacientė – kalta dėl smulkaus papirkimo.

Teismas konstatavo, kad K. Strupas, būdamas Santaros klinikų generaliniu direktoriumi ir praktikuojančiu chirurgu, 2018 metų sausio mėnesį iš pacientės paėmė 100 eurų kyšį už tai, kad jos pageidaujamu laiku jis pats atliktų jai operaciją.

K. Strupui buvo skirta 5 tūkst. eurų, pacientei – 4,5 tūkst. eurų bauda.

Šį sprendimą dėl K. Strupo yra kritikavęs ekspremjeras Saulius Skvernelis, teigęs, jog dėl politinių ambicijų iš žmonių atimama galimybė gauti specialisto konsultacijas, dėl ko gali pablogėti jų gyvenimo kokybė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys savo ruožtu sakė, kad kiekvienas kyšį iš paciento paėmęs medikas turi žinoti, kad rizikuoja ir baudžiamąja atsakomybe, ir licencijos praradimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal SAM ir LRV

Gal SAM ir LRV portretas
Gal vietoj jūsų paistalų apie pagalbą Ukrainai ir sveikatos apsaugos sistemos reformas reikėtų pamąstyti? Medicinos studijos vienos ilgiausių pasaulyje, darbo užmokestis mažesnis buvo iki karinės operacijos Ukrainoje. Bel Lietuva itin turtinga gali sau leisti švaistytis sveikatos apsaugos sistemos kadrais ir investuotais į tų kadrų parengimą pinigais.

Korumpuotas matijosaitis

Korumpuotas matijosaitis portretas
O didziausios Lietuvoje korupcijos dalyvis korumpuotas meslas Matijosaitis ir jo valstieciu partijos sebrai ipainioti nebus net bandomi teisti, matyt.

Nesiseka

Nesiseka portretas
Lietuvos gydytojai - tai STT, Prokurat8ros ir SAMo premijų, piarų aukos. Pabandė politikus spustelti ir gavo į kaktą. Neveltui mirtingumas Lietuvoje aukščiausias pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių