Quantcast

Teisėjų taryba patarė prezidentui atleisti neblaivų vairavusį teisėją V. Karšulį

Teisėjų taryba per neeilinį posėdį antradienį nusprendė patarti prezidentui atleisti iš pareigų neblaivų vairavusį ir praeitą savaitę avariją sukėlusį teisėją Vaclavą Karšulį.

Teisėją patarta atleisti savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą, už tai vieningai balsavo visi 12 posėdyje dalyvavusių tarybos narių.

„Riba peržengta, siūlau balsuoti už ir patarti prezidentui“, – per posėdį sakė Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė.

Nutarime konstatuojama, kad V. Karšulis savo veiksmais pažeidė teisėjų etikos kodekso nuostatas, savo elgesiu pažemino teisėjo vardą, pakenkė visos bendruomenės autoritetui.

64 metų V. Karšulis Teisėjų tarybos posėdyje nedalyvavo.

„Aš išvažiavau iš teismo, turėjau sustojimą, jo metu suvartojau alkoholį, suvartojau ir nuvažiavau toliau“, – tokį paaiškinimą iš jo teigė išgirdusi Vilniaus regiono apylinkės teismo pirmininkė Jolanta Bagdonienė.

Po įvykio buvo analizuojami vaizdo kamerų įrašai, nepasitvirtino informacija, kad alkoholį V. Karšulis vartojo teisme.

J. Bagdonienė taip pat minėjo, kad su V. Karšuliu buvo bendrauta jam esant neblaiviam ir jis jau tuo metu aiškiai suvokė, kad teisėju dirbti nebegali, kad vyks jo atleidimo procedūra.

„Jis pageidavo, kad viskas įvyktų tik kuo greičiau, jokių iliuzijų, kad jis galėtų toliau dirbti teisėju, jis neturėjo“, – sakė J. Bagdonienė.

Priekaištų teisėjui neturėdavo

Ji teigė anksčiau girdėjusi, kad teisėjas turėjęs problemų dėl alkoholio, tačiau jai esant pirmininke „puikiai tvarkėsi su šia problema“ ir dėl jo darbo ar elgesio priekaištų ji neturėdavo.

Ji taip pat minėjo, kad teisėjas neseniai išgyveno netektis šeimoje.

„Tai jam buvo nebūdinga, buvo kažkoks įvykis, kuri nulėmė jo paslydimą“, – sakė teismo vadovė.

„Teisėjais dirba irgi žmonės, ir jeigu dirbtų robotai, turbūt jie negertų alkoholio. Žmogus yra žmogus, kuo jis bedirbtų mokytoju, teisėju ar mediku, manau, kad visose profesijose šitų dalykų atsitinka“, – kalbėjo J. Bagdonienė.

Jos vadovaujam teisme buvo įsigytas alkoholio kiekio matuoklis, paruošta naudojimo tvarka, bet ji taip ir liko nepatvirtinta.

„Administracija sustojo – jokių tvarkų nepasitvirtinom, nes kaip tai čia atrodytų – aukštų kompetencijų ir kvalifikacijų nepriklausomą žmogų iš ryto ar per pietus tikrinti alkotesteriu! Čia visiškai nepriimtina“, – mano teismo vadovė.

Ji svarstė, kad galbūt reiktų atidžiau stebėti kolegas, siūlyti jiems pagalbą.

„Bet kai kolega suserga onkologine liga, ar mes jam teikiam pagalbą? Tai ar žmogui priklausomam nuo alkoholio kažkokie prioritetai yra, kuris tapo priklausomas nuo savo valios“, – teigė J. Bagdonienė.

Kaip skelbė Policijos departamentas, praeitą savaitę, antradienio pavakare, apie 16 val. 33 min., Šeškinės gatvėje, neblaivaus vairuotojo vairuojamas automobilis „Mitsubishi Cleartec“ sukėlė eismo įvykį. Jame dalyvavo keturi automobiliai. Vieną automobilių vairavo nėščia moteris, ji pasiskundė pilvo skausmais, todėl medikai ją išvežė į ligoninę. Policija kol kas neturi duomenų, kad per šią avariją būtų kas nors nukentėjęs.

Nustatytas vidutinis girtumas

Nustatyta, kad automobilį „Mitsubishi Cleartec“ vairavo neblaivus (1,71 prom.) Vilniaus regiono teisėjas V. Karšulis, gimęs 1958 metais. 1,85 prom. alkoholio buvo nustatyta šiek tiek vėliau, 17.12 val.

Kadangi teisėjo neblaivumas viršijo 1,51 promilės, dėl vairavimo išgėrus pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Apylinkės teisėją skiria ir atleidžia prezidentas prieš tai gavęs Teisėjų tarybos pritarimą.

„Toks elgesys, kai būdamas teisėjas neblaivus nusprendžia sėsti prie vairo, taip sukeldamas akivaizdų pavojų eismo dalyviams, niekaip nedera su teisėjo garbingu vardu. Toks elgesys menkina visos bendruomenės reputaciją, žemina teisėjo vardą“,  – per posėdį sakė prezidento patarėja Inga Žukovaitė.

V. Karšulis teisėju dirbo apie 20 metų, nagrinėjo baudžiamąsias ir administracines bylas, taip pat ėjo ikiteisminio tyrimo teisėjo pareigas. Iki pensijos jam buvo likę metai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių