Quantcast

Protesto akciją „Už ačių“ surengė ir VU: mūsų dėstytojai dirba pusdykiu

Sostinės Vinco Kudirkos aikštėje įvyko protesto akcija, kurioje Vilniaus universiteto (VU) rektorius Artūras Žukauskas visiems, palaikantiems akademinę bendruomenę, diplomus įteikė „Už Ačių".

Pasak rektoriaus, akcija skirta atkreipti dėmesį į tai, kad aukštasis mokslas, generuojantis milžinišką grąžą valstybei, yra virtęs paskutiniu šalies prioritetu.

Protesto akcijos metu VU rektorius A. Žukauskas akcentavo, kad pagrindinis VU dėstytojų reikalavimas yra laikytis pažado didinti dėstytojų atlyginimus, atsižvelgiant į jų kuriamą pridėtinę vertę.

„Mes norime linksma forma dar sykį valdžiai pateikti savo reikalavimus. Reikalaujame laikytis pažadų, padidinti dėstytojų atlyginimus, padidinti neakademinių darbuotojų atlyginimus, įvesti galų gale tvarką šalyje su viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimais, atsižvelgiant į jų kuriamą vertę, jų išsilavinimą, į jų atsakomybę valstybei. Taip pat reikalaujame didinti išlaidas moksliniams tyrimams, kaip to reikalauja Europos Sąjunga. Ne vien NATO klausyti, o klausyti ir Europos Sąjungos, kad turi būti iki 3 proc. nuo BVP didinamos išlaidos moksliniams tyrimams“, – protesto akcijos metu kalbėjo VU rektorius.

A. Žukausko teigimu, dėstytojų atlyginimai yra tokie maži, kad jie, galima sakyti, dirba už dyką, todėl, pasak VU rektoriaus, protesto akcijoje „Už ačių“ dalinami universiteto diplomai.

„Tikslas yra parodyti visuomenei, kad mūsų dėstytojai dirba pusdykiu ir kad jiems jau nieko nelieka daugiau, kaip pradėti diplomus dalinti už dyką. Išdalinsime 500 diplomų, aš manau, kad visiems norintiems neužteks, bet tai yra pirmas žingsnis“, – kalbėjo VU rektorius, akcentuodamas, kad „už ačių“ bus išdalinti pačių paklausiausių specialybių diplomai.

Tikslas yra parodyti visuomenei, kad mūsų dėstytojai dirba pusdykiu ir kad jiems jau nieko nelieka daugiau, kaip pradėti diplomus dalinti už dyką.

Pasak A. Žukausko, Vyriausybė visų pirma turi suformuluoti tikslus, nes paradoksalu, bet šiuo metu universiteto profesoriaus atlyginimas Lietuvoje yra mažesnis nei Afrikoje, o universitetai šalyje kuria didžiausią pridėtinę vertę.

„Vyriausybė visų pirma turi susiformuluoti tikslus, ko ji nori šioje valstybėje. Jeigu šiandien universiteto profesoriaus atlyginimas Lietuvoje yra mažesnis negu Afrikos valstybėse, tai turėtų Vyriausybė suklusti ir pagalvoti, kas šioje valstybėje kuria didžiausias pridėtines vertes ir kad dėstytojai turėtų dalį tos pridėtinės vertės gauti“, – kalbėjo profesorius.

Pasak VU rektoriaus, Vyriausybei nepatenkinus jų keliamų reikalavimų, kitas akademinės bendruomenės žingsnis bus universitetui skelbti šventines dienas, o dėstytojams – ilsėtis.

„Jeigu valdžia nereaguoja, mes, kaip viešoji įstaiga, turime teisę bet kada skelbti šventines dienas, ir mūsų darbuotojai yra pervargę, išsekinti, todėl manau, kad skelbsime poilsio dienas ir ilsėsimės, kol Vyriausybė nesusipras arba pati išeis ilsėtis“, – VU poziciją išdėstė A. Žukauskas.

Proteste dalyvavusi VU docentė, sociologė Rūta Žiliukaitė taip pat patikino, kad pagrindinis protesto tikslas yra atkreipti dėmesį į mažus dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus.

„Šiandien mes kalbame apie labai mažus dėstytojų ir mokslininkų atlyginimus, mažus, lyginant su kitais viešojo sektoriaus darbuotojais, kas daro mūsų sektorių, kuriam yra keliami išskirtinai aukšti kvalifikaciniai reikalavimai, nekonkurencingą ne tik privačiame sektoriuje, mes negalime konkuruoti net su viešuoju sektoriumi“, – sakė Paskutinis prioritetas iniciatyvinės grupės narė.

VU sociologės teigimu, jauniems žmonėms nėra motyvacijos dirbti universitete už 600-700 eurų, o ilgainiui be jaunosios kartos atstovų akademinė bendruomenė pradės byrėti.

Mūsų darbuotojai yra pervargę, išsekinti, todėl manau, kad skelbsime poilsio dienas ir ilsėsimės, kol Vyriausybė nesusipras arba pati išeis ilsėtis.

„Ilgojoje perspektyvoje matai, kad ta akademija pradeda byrėti, nes joje per mažai yra jaunosios kartos atstovų ir juos išlaikyti yra labai sudėtinga. Negalima tikėtis, kad bus tarptautinio lygio rezultatai tokie pat kaip kitose šalyse, kai investuojama mažiausiai Europos Sąjungoje, kai vieno studento parengimo kaina yra viena mažiausių Europoje“, – kalbėjo R. Žiliukaitė.

Pasak organizatorių, VU akademinė bendruomenė protesto akcijos pavadinime „Už ačių“ tikslingai paliko klaidą, referuodama į esamas problemas išsilavinimo srityje. ELTA taip pat primena, kad viešojoje erdvėje ažiotažo susilaukė buvusios švietimo ministrės Audronės Pitrėnienės padaryta rašybos klaida žodyje „ačiū“.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga bei Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas (LAMPSS) skelbia terminuotą dviejų valandų streiką. Antradienį Lietuvos studentų sąjunga (LSS) taip pat pranešė, kad jungsis prie mokytojų, dėstytojų rengiamo įspėjamojo streiko bei piketo akcijų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
ANKSCIAU diplomus pardavinedavo ,aciu uz aciu diplomus

rms

rms portretas
kas is to ju mokinimo,jai uzsieni tu diplomu nepripazysta kaip universitetiniu...o beto ka daryt tiems darbininkams kurie minimumus tegauna,tipo jie mazai dirba...

PASTEBĖTA-

PASTEBĖTA- portretas
BRUZDA TOKIE KURIE IŠ MOKESČIŲ MOKĖTOJŲ GYVENA PINIGŲ UŽDIRBTŲ.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių