Quantcast

Nemokami pietūs – privilegija ar bausmė?

Naujoji šalies valdžia pirmiausia diržus suveržė mažiesiems – nuo sausio 1-osios pradinukai mokyklose nebegauna nemokamų pietų.

Nepajėgia maitinti visų

Keturis mėnesius valgę mokyklose nemokamai, mažieji mokinukai vėl turi pasirūpinti savo pietumis. Seimas nusprendė grįžti prie senosios tvarkos – nemokamai maitinti tik mažas pajamas gaunančių šeimų vaikus. Jeigu vienam šeimos nariui per mėnesį tenka ne daugiau kaip 525 litai, vaikas gali tikėtis nemokamų pietų mokykloje. Dėl to tėvai turėtų kreiptis į socialinių reikalų specialistus, dirbančius seniūnijose. Tokia tvarka numatyta Socialinės paramos mokiniams įstatyme.

"Pedagoginiu ir sveikatos požiūriu nemokamą pradinukų maitinimą vertinu teigiamai. Tačiau tuo metu, kai valstybė turi ekonominių sunkumų, nesame pajėgūs už dyką maitinti visų", – įsitikinęs Kauno švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas. Jis tėvų nusiskundimų dėl to, kad vaikai nebegauna nemokamų pietų, kol kas nesulaukė.

Kalbinti Kauno mokyklų vadovai vieningai pripažįsta – maitinti visus pradinukus nemokamai finansine prasme buvo neracionalu. Tačiau, kaip visada, lazda turi du galus.

Maistas – į šiukšliadėžes

"Mūsų vaikai valgydavo noriai, bet reikia pastebėti, kad to maistelio nemažai likdavo", – pasakojo "Purienų" vidurinės mokyklos direktorė Danguolė Žekevičienė.

Mokykloje mokosi beveik 400 pradinių klasių mokinių. Šiuo metu nemokamus pietus valgo tik 12 vaikų. Direktorė įsitikinusi – jų bus daugiau, nes dar ne visi tėvai spėjo pateikti reikiamus dokumentus.

Pernai į valgyklą ėję visi draugiškai, dabar kai kurie mažieji mokinukai užkanda iš namų atsinešto maisto arba visai nieko nevalgo. "Pavalgęs vaikas visada yra geriau negu alkanas, tačiau dabartinė tvarka racionalesnė", – įsitikinusi D.Žekevičienė. Jos manymu, priimdama tiek vieną, tiek kitą sprendimą, valdžia turėtų atkreipti dėmesį ir į tėvų nuomonę.

"Kai pietūs būdavo nemokami, vaikai suvalgydavo du ar tris kąsnius, o visa kita palikdavo. Kai už maistą reikia mokėti, lėkštėse lieka mažiau", – pastebėjo Žaliakalnio pradinės mokyklos direktorė Jūratė Bijeikienė. Jos manymu, dabar nemokamus pietus gaus tie, kuriems tikrai reikia. Šioje mokykloje iš 250 mokinių už dyką pietauja dešimt vaikų.

Viešosios įstaigos "Kauno Montessori pradinės mokyklos" direktorė Virginija Skorupskienė įsitikinusi – nusprendusi maitinti visus pradinukus nemokamai valdžia turėjo pagalvoti apie tai, kad dalis maisto liks nesuvalgyta.

"Tai buvo lėšų švaistymas. Vaikai nemėgsta sriubų arba kai kurių patiekalų, todėl nemažai maisto likdavo. Daug protingiau būtų rengti apklausas ir nemokamai maitinti tuos, kurie nori, kuriems to reikia", – savo nuomonę dėstė mokyklos vadovė.

Reikės mažiau puodų

Daugumą miesto mokyklų vadovų žinia apie nemokamą visų pradinukų maitinimą šokiravo. Reikėjo pasirūpinti patalpomis, baldais, inventoriumi. Dabar, kai už maistą vėl reikia mokėti, valgančių vaikų ženkliai sumažėjo, tačiau ugdymo įstaigos apie patirtus nuostolius nekalba.

"Pirkome inventoriaus, brangių termosų maistui vežioti, nes mūsų mokykloje nėra sąlygų gaminti", – pasakojo Žaliakalnio pradinės mokyklos direktorė. Jos teigimu, keli termosai nuo 2009-ųjų pradžios nebenaudojami, tačiau direktorė nenusimena: "Kai vieni susidėvės, naudosime kitus."

"Mokamus pietus valgys daug mažiau mokinių, todėl valgyklos darbuotojoms bus sunkiau ruošti mažesnį maisto kiekį", – pastebėjo Kauno humanitarinės pradinės mokyklos direktorė Antanina Džiugienė. Mokykloje mokosi 186 pradinių klasių mokiniai. Pradėjus nemokamai maitinti visus vaikus, papildomai nieko pirkti nereikėjo. "Išsivertėme su tuo, ką turėjome", – džiaugėsi direktorė.

"Kai reikėjo pamaitinti daugiau kaip tris šimtus pradinukų, įsigijome daugiau indų, kito inventoriaus. Nuostolio nebus – juk valgykloje valgo ir vyresnių klasių mokiniai", – sakė Dainavos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Rima Žvirblienė.

Pasijuto nuskriausti

"Beveik visi sūnaus bendraklasiai atsisakė pietų mokykloje. Vidutinės šeimos neturi galimybės už gana prastos kokybės maistą kasdien mokėti po keturis litus", – skundėsi antroko Dovydo mama Lina.

Kol visi vaikai gaudavo nemokamą maitinimą, jos sūnus mielai pietaudavo su draugais, nors maistas ir nebūdavo labai skanus. Dabar tėvai kasdien vaikui įdeda užkandžių iš namų.

Kaunietė tikino negalinti pretenduoti į nemokamą maitinimą, nes šeimos pajamos yra šiek tiek didesnės, negu numatyta Socialinės paramos mokiniams įstatyme. Jeigu dvi atžalas auginantys tėvai uždirba daugiau nei 2101 litą, už pradinukų pietus mokės jie, o ne valstybė.

"Turtingieji sau ir savo vaikams gali leisti viską. Asocialiais rūpinasi valstybė, o vidutiniokai nerūpi niekam", – piktinosi moteris. Anot jos, kukliai gyvenančios šeimos yra paliktos likimo valiai – nemokamas maitinimas vaikams nepriklauso, pailsėti stovyklose vasarą nėra jokių lengvatų, mokymo reikmėms parama neskiriama.

Gėda eiti į valgyklą

Kaunietė Sigita savo trečiaklasei dukrai gali sumokėti už pietus, tačiau jos dukra kategoriškai atsisako eiti į mokyklos valgyklą. Panaikinus nemokamą maitinimą, valgykloje pietauja nepasiturinčių šeimų vaikai.

Ne paslaptis, kad mokiniai neretai pasišaipo iš vaikų, kurie gauna nemokamus pietus. Pastarieji mokyklose patiria patyčias, bendraudami su savo bendraamžiais jaučia diskomfortą, psichologinę įtampą ir dėl to neretai apskritai atsisako eiti į mokyklos valgyklą nemokamų pietų. Mokyklose dirbantys psichologai ir socialiniai darbuotojai teigiamai vertino visuotinį nemokamą pradinukų maitinimą. Anot jų, tokia tvarka mažino socialinę atskirtį ir diferenciaciją tarp atskirų mokinių grupių.

"Buvau rami, nes žinojau – mano vaikas pavalgė šilto maisto. Dabar jaudinuosi, ar ji tikrai nusipirks pietus, ar gėdysis eiti į valgyklą ir bus alkana", – nerimavo mama Sigita.

Antroką sūnų auginanti ir pati mokytoja dirbanti Lina sutinka, kad nemokamai maitinant visus vaikus daug pinigų buvo išleidžiama veltui, tačiau dabar vaikų mitybos įpročiai gerokai pasikeitė. "Lėkštėse likdavo maisto, bet vaikai vis tiek ką nors šilto suvalgydavo. Dabar už tėvų duotus pinigus jie perka traškučius, saldainius ir kitokius niekus", – pastebėjo moteris.


Skaičiai

17 956

Tiek priešmokyklines grupes darželiuose ir pradines mokyklas lankančių vaikų Kaune buvo maitinama nemokamais pietumis.

92

Tiek vaikų oficialiai buvo atsisakę nemokamo maitinimo.

4 Lt

Tiek kainuoja vieno vaiko pietūs.

6,5 mln. Lt

Tiek kainavo Kauno pradinukų maitinimas pernai.

3492

Tiek pradinių klasių mokinių Kaune šiuo metu gauna nemokamus pietus mokyklose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aldona

Aldona portretas
Labai gerai , kad pagaliau dasiprotejo atsaukti si nutarima . Turtingu tevu vaikams nereikia nemokamo maisto . O del nelygybea , tai gal nupirkime ir gerus rubus , masinas ,kad nesijaustu skirtumo

rasa

rasa portretas
mes lankome tokią mokyklą kur turtingų nėra,vidutines ir mažas pajamas(toks neprestižinis rajonas). Tai dabar vaikai tįsiasi sumuštinius-vistik 4 lt nedaugelis išgali, gal 4 vaikai eina į valgyklą. Dar 4 gauna nemokamus. tai vat tokiems vidutiniokams tas nemokamas maitinimas buvo super-gaudavo 11 val šiltus pietus,na ir tikrai suvalgydavo,nes porcijos nebuvo didelės. Dabar kiša buterbrodus-kaip sakant ...

raskila

raskila portretas
nesuprantu,kodel soc.rupybos skyriui netinkama tapo pazyma is sodros,kad nemoki mokesciu t.y -nedirbi ,Primygtinai reikalauja stoti i darbo birza-o ten jokios naudos tik sugaistas laikas-atsakymas BIUROKRATAI
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių