Quantcast

Nuo rugsėjo tėvams už vaikų maitinimą darželiuose teks mokėti beveik 40 proc. daugiau

  • Teksto dydis:

Kainų augimas neišvengiamai palies ir ugdymo įstaigas – rudenį daugiau teks mokėti už vaikų maitinimą darželiuose, praneša LNK.

Iki rudens vienam darželinukui skirtas 1,92 Eur per dieną, lopšelio vaikams – 1,69 Eur. Į šią sumą patenka trys porcijos patiekalų, sriuba, įvairūs vaisiai ir gėrimai.

„Pusryčiams valgėm ryžių košę su trintais konservuotais vaisiais ir arbata. Pietums gausime raugintų kopūstų sriubą, duonos, kiaulienos troškinio su daržovėmis, virtų grikių, salotų su agurkais ir pomidorais“, – dienos meniu vardino maisto organizatorė Asta Zakienė.

Pavakariams – varškės apkepas, jogurtas ir arbata. Visus šiuos patiekalus reikia suruošti už tiek, kiek skyrė savivaldybė. Būna dienų, kai nepavyksta, virėjoms tenka pasukti galvą, kuo pamaitinti vaikus.

„Sunku yra išlaviruoti, nes produktų kainos labai skirtingos, veža skirtingi tiekėjai. Jeigu vieną dieną daugiau suvalgome, turime žiūrėti, kad kitą dieną išsilygintų ir viena, ir kita diena“, – aiškino A. Zakienė.

Nuo rugsėjo pirmosios tėvams už vaikų maitinimą darželiuose teks mokėti beveik 40 proc. daugiau. Kainos kyla dėl pabrangusių maisto produktų, nesikeičia tik suma už patiekalų gamybą – išlieka prieš dešimtmetį Šiaulių savivaldybėje numatyta 58 euro ct.

„Jeigu anksčiau tėveliai lopšeliuose mokėdavo 1,69 Eur už visos dienos maitinimą, tai dabar mokės 2,47 Eur. Ikimokyklinėse grupėse tėvai mokės 2,90 Eur, kai mokėjo 1,92 Eur“, – komentavo Šiaulių miesto savivaldybės atstovas Vincas Urbonavičius.

Už šią sumą vaikai darželiuose turi gauti kokybišką ir sveiką maitinimą. Tikimasi, kad pakėlus kainas maistą pirkti ir ruošti bus lengviau, mat šią vasarą kai kurie darželiai maistą vaikams gamino nuostolingai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Jeigu porcijų kiekis yra atitinkamas ir darželis turi ne 20 vaikų, o daugiau, tai tikrai galima įsitalpinti į pakankamai sveiką mitybą, kuri atitinka sveikatai palankaus maisto rekomendacijas“, – teigė virėjų ir konditerių asociacijos tarybos narė Aida Čepukaitė.

„Šiuo kainų padidinimu mes stengiamės išlaikyti tokį patį lygį, maisto kokybę, kad vaikai pavalgytų sveikai ir sočiai“, – sakė V. Urbonavičius.

Anot darželio maisto organizatorės, maisto produktai brangsta kone kiekvieną kartą perkant. Tikimasi, kad pakėlus įkainius pavyks išlaikyti dabar esančią kokybę.

„Lašišą pirkdavome už 12 Eur/kg, dabar turime 18 Eur/kg, yra kas jau pirko ir už 28 Eur/kg. Tokios kainos“, – tvirtino A. Zakienė.

Norėtume, kad ir virėjai gautų atitinkamą atlygį, nes didžioji dalis ugdymo įstaigose ir ligoninėse dirbančių virėjų gauna kone minimumą.

Maitinimo kaina priklauso nuo daugelio dalykų, ne vien nuo savivaldybės numatytos kainos. Svarbus požiūris ir noras ruošti kuo sveikesnį maistą arba net miestų vadovų keliami tikslai ugdymo įstaigoms.

„Ir savivaldybės nustato, ir meras, kurio koks požiūris. Vieni taupo etatus, kiti netaupo. Virėjas gali būti ir sandėlininkas, ir viešųjų pirkimų specialistas, o kiti kaip tik žiūri, kad ir dietologas arba dietistas pagelbėtų su maitinimu“, – komentavo A. Čepukaitė.

Virėjų ir konditerių asociacija norėtų, kad visuomenės požiūris į vaikų maitinimą dar labiau pasikeistų. Žinoma, tada reikėtų sumą dar padidinti. Vargu, ar kokybiškam visos dienos maitinimui užtektų mažiau nei 3 eurų.

„Norėtume, kad ir virėjai gautų atitinkamą atlygį, nes didžioji dalis ugdymo įstaigose ir ligoninėse dirbančių virėjų gauna kone minimumą“, – sakė A. Čepukaitė.

Maitinimo įkainius ugdymo įstaigose pakėlė ir Vilnius bei kiti miestai. Kol kas planų ateityje dar labiau didinti kainas nėra, nebent maisto produktai ir elektra brangs toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bobule

Bobule portretas
O kas Yėvams algas pakels

Ji

Ji portretas
Ko neparasot kad uz ukrainiecio vaika nereiks nieko moket o to vaiko tecai su mersedesu buto vertes kaina

Taigi

Taigi portretas
uz savaji ir uz ukrainieti! Juk jau paskelbta.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių