Quantcast

Lietuvoje kainos didesnės negu ES: prekybininkai tiesiog nenori jų mažinti

  • Teksto dydis:

Į parduotuvę maisto atėję nusipirkti gyventojai sako, kad bent jau kol kas jokio kainų mažėjimo jie tikrai nepastebi. Lietuvoje maisto ir gėrimų kainos pernai išaugo bene 26 proc. Europoje maistas taip pat brango, tačiau augimas siekė apie 12 proc. Plačiau apie tai – LNK reportaže.

„Žiniasklaidoj pasirodžiusios naujienos apie tai, kad mes pralenkėm Europos Sąjungos vidurkį, tai mes iš dalies tai galim patvirtinti, taip, mes kai kuriose vietose esam jau net ir brangesni“, – teigė „Pricer.lt“ portalo vadovas Arūnas Vizickas.

Jungtinių tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis bendras maisto produktų indeksas praėjusį mėnesį toliau mažėjo. Birželį maistas pasaulyje atpigo 1 4/10 proc. palyginti su geguže. Lietuvos prekybos centrų atstovai sako, kad maistas pinga ir pas mus.

„Bent jau „Iki“ tinkle sumažėjo kainos pieno produktų, taip pat, kaip ir jūs sakėte, kai kurių prekės ženklų duonos, aliejaus, miltų“, – tikino „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Prekybos tinklo „Norfa“ savininkas Dainius Dundulis sakė, kad maisto produktai birželį buvo 1,46 proc. pigesni negu gegužės mėnesį ir kad kiekvieną mėnesį prekės po truputį pinga.

Nors Lietuvos parduotuvėse pigiausių maisto produktų krepšelis birželį buvo pigesnis nei gegužę, anot kainų lyginimo portalo kūrėjo tai nereiškia, kad kainos mažėja.

„Pagrindinė priežastis turbūt buvo, kad vienas iš prekybos tinklų, kartu su savo elektronine parduotuve gegužės mėnesį buvo labai smarkiai užkėlęs kainas ir po to jas koregavo. Šiaip jeigu paėmus atskirus, pavienius prekybos tinklus, tai, mes stebėjome tam tikrą augimą“, – aiškino A. Vizickas.

Anot D. Dundulio, pieno produktai, penktą mėnesį lyginant su šeštu, pigo 1,39 proc., ledai pigo 4,43 proc., mėsa brango 1,16 proc., duona pigo 1,55 proc., o daržovės brango 9,5 proc.

Mes kai kuriose vietose esam jau net ir brangesni.

Didžiausios pieno perdirbimo gamyklos Lietuvoje vadovas sako, kad pieno produktų kainos labiausiai kilo pernai metų vasaros pabaigoje ir nuo rudens iki dabar jos esą vis krenta. Anot analitikų, pieno produktai, aliejus ir duonos gaminiai jau dabar turėtų būti smarkiai atpigę.

Nors prekybininkai tikina, kad kainas jų lentynose nulemia ne jie, o tiekėjai, A. Vizickas sako, kad maisto kainos Lietuvoje šiuo metu nekrenta taip sparčiai, kaip turėtų, nes tiek prekybininkai, tiek ir perdirbėjai nepaisydami žaliavų pigimo kol kas tiesiog nenori mažinti kainų.

„Trys priežastys, tai nelygu kategorija kategorijai, bet tai yra prekybininkai, perdirbėjai ir PVM. Kai kuriose kategorijose perdirbėjai šiek tiek labiau matomi, kai kuriose kategorijose prekybininkai“, – tvirtino A. Vizickas.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos per mėnesį Lietuvoje sumažėjo 7/10 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tiesiog Lietuvos prekybininkai yra vagys

Tiesiog Lietuvos prekybininkai yra vagys portretas
Kitu žodžiu jų pavadinti neįmanoma. Pavyzdys: dažnai nusiperku tirpios kavos maišelį su 10 vienkartinių paketėlių. Kažkada jis kainavo 1,50 euro Norfoje, dabar kainuoja 2,10. Užtikau turguje kaina 1,50. Klausiu turgaus prekeivio, kodėl kaina tokia maža, kaip iki pastarojo meto maisto pabrangimo. Taigi, sako, tiekime kainos nepakilo! Reiškia turbūt ir Norfa ima tokia pat kaina kaip ir anksčiau iš didmenininkų, bet kainą susikėlė 40%.

Gud versla statyti prie sienos

Gud versla statyti prie sienos portretas
Maziau vartokite, greiciau godus verslas numes kainas. Paprasta.

REMIANTI LIETUVOS PURVASKLAIDA....

REMIANTI LIETUVOS PURVASKLAIDA.... portretas
Gyvenimas Lietuvoje gerėja...
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių