Quantcast

J. Satkūnas: Lietuva nepraras naftos žvalgybos ploto Latvijos pasienyje

  • Teksto dydis:

Lietuva nepraras teisių į Baltijos jūroje ties Latvija esantį naftos žvalgybos plotą, nors kaimyninė valstybė Švedijos naftos bendrovei OPAB jau yra išdavusi leidimą žvalgyti šioje teritorijoje, teigia Lietuvos Geologijos tarnybos vadovas. Pasak Jono Satkūno, OPAB licenciją Lietuvos pusėje galėtų gauti, kai bus ratifikuota sienos sutartis ir jei ji laimės naftos žvalgybos konkursą.

J.Satkūnas teigia, kad Latvijos ir OPAB sutartyje numatyta sąlyga, kad ratifikavus jūrinę Lietuvos-Latvijos sieną, švedai iš karto negalės pretenduoti į Lietuvos teritorijoje esančio ploto žvalgybą

„Latvijos pusė yra išdavusi licenciją OPAB kompanijai - licencinis plotas patenka į Lietuvos pusę. Paaiškėjo, kad sutartyje yra vienas punktas, kuriame pasakyta, kad jei Lietuvos-Latvijos siena Baltijos jūros akvatorijoje nubrėžiama kitaip nei licencijos išdavimo metu, ta dalis tampa negaliojanti - ji nepriklauso licencijos turėtojui. Tai labai naudinga Lietuvai“, - BNS sakė J.Satkūnas.

Pasak jo, tai reiškia, kad OPAB galėtų išgauti naftą tik tuomet, kai bus ratifikuota siena.

„Jeigu licencijos turėtojas ketintų rimtai vystyti naftos darbus, jis galėtų juos vystyti, kai būtų ratifikuota Lietuvos-Latvijos siena Latvijos Seime, pagal kitą sąlygą“, - aiškino tarnybos vadovas.

Anot jo, ratifikavus sieną, Lietuva turėtų skelbti žvalgybos konkursą. Jis pripažino, kad geriausia, jei Lietuvos dalyje esantį plotą žvalgytų ta pati bendrovė.

„Mes turėtume skelbti formaliai konkursą ir tas licencijos turėtojas galėtų pretenduoti į tą plotą. (...) Jeigu vienoj pusėj dirba viena kompanija, kitoje - kita kompanija, tai iškyla klausimas, kaip jie tuos duomenis gali derinti, gerai suvoktų tą struktūrą. Geriau, kad dirbtų viena kompanija. Bet tada reikia mums susitarti“, - sakė J.Satkūnas.

Prognozuojama, kad naftos telkinys prilygsta Rusijos teritoriniuose vandenyse ties Karaliaučiumi aptiktam telkiniui D-6.

Latvija jūrų sienos su Lietuva neratifikuoja jau maždaug 15 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių