Quantcast

Gy­ven­tojų tur­tas – nė mo­tais?

Dau­gia­bu­čių prie­žiū­ros eks­per­tai skam­bi­na pa­vo­jaus var­pais – nuo šian­die­n turėję įsi­ga­lio­ti teisės ak­tai na­mus ga­li pa­lik­ti be prie­žiū­ros. Eks­pertų nuo­mo­ne, nuo­sta­tus rengę Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos val­di­nin­kai ne­sio­rien­tuo­ja rea­lybė­je.

Au­to­rius – ve­te­ra­nas

Lie­tu­vos vy­riau­sybė dar 2014 m. in­for­ma­vo mi­nis­te­riją, jog sie­kiant už­tik­rin­ti efek­ty­vesnį dau­gia­bu­čių namų ad­mi­nist­ra­vimą ir tech­ninę prie­žiūrą rei­kia pa­reng­ti nau­jus teisės ak­tus, ku­rie pa­to­bu­lintų ke­letą svar­bių as­pektų. Pir­miau­sia kalbė­ta apie dau­gia­bu­čių bend­ro­jo nau­do­ji­mo ob­jektų prie­žiū­ros pa­slaugų ir at­nau­ji­ni­mo darbų pir­kimo pa­vyz­di­nes tai­syk­les. Pa­minė­ta dau­gia­bu­čio na­mo tech­ninės prie­žiū­ros ta­ri­fo ap­skai­čia­vi­mo me­to­di­ka, o drau­ge pa­lies­ti ir pri­va­lo­mie­ji sta­ti­nių nau­do­ji­mo ir prie­žiū­ros rei­ka­la­vi­mai. Šių metų rugpjūtį bu­vo pa­skelb­ta konk­re­ti da­ta – gruod­žio 1-oji, nuo ka­da tu­ri įsi­ga­lio­ti pa­to­bu­lin­ti minėtų sri­čių įsta­ty­mai.

Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos Sta­ty­bos ir Būsto de­par­ta­men­tas, va­do­vau­ja­mas į sep­tintą de­šimtį įko­pu­sios El­vy­ros Ra­da­vi­čienės, vie­nu svar­biau­sių pro­jek­to rengėjų pa­si­rin­ko Vy­tautą Jo­naitį. Net­ru­kus 76-ąjį gim­ta­dienį švęsian­tis spe­cia­lis­tas ėmėsi dar­bo. Ėmėsi ar ne, lie­ka tik spėlio­ti, nes jo pa­to­bu­li­nimų ne­kant­riai lau­ku­siems dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jams, bend­ri­joms ir būstus ad­mi­nist­ruo­jan­čių įmo­nių at­sto­vams te­ko ap­si­šar­vuo­ti kant­ry­be. O šie teisės ak­tai turė­jo api­brėžti es­mi­nius jų dar­bo prin­ci­pus, nuo bend­ros tvar­kos iki fi­nan­si­nių ir ki­to­kių as­pektų.

Val­di­nin­kai pa­teik­ti sa­vo triū­so re­zul­tatų ne­skubė­jo. Pa­ga­liau lapk­ri­čio mėnesį, iki pa­taisų įsi­ga­lio­ji­mo li­kus tik kiek dau­giau nei sa­vai­tei, jie į die­nos šviesą ėmė trauk­ti sa­vo su­kurp­tus do­ku­men­tus. Juos iš­vydę spe­cia­lis­tai teigė iš­si­žioję iš nuo­sta­bos. Pa­sak jų, naujųjų pa­taisų pro­jek­te yra to­kių punktų, ku­rie ga­li ge­ro­kai pa­kenk­ti dau­gu­mos gy­ven­tojų ne­kil­no­ja­ma­jam tur­tui.

Ma­ža to, su­si­pa­žin­ti su šūsniu nau­jo­vių, joms iša­na­li­zuo­ti ir sa­vo pa­si­ūly­mams pa­teik­ti mi­nis­te­ri­ja spe­cia­lis­tams su­teikė vos ke­le­to dar­bo dienų ter­miną. Be to, į dis­ku­si­jas ne­bu­vo pa­kvies­ti nei gy­ven­to­jai, nei jų tei­ses gi­nan­tys at­sto­vai.

Su­nai­kins dau­gia­bu­čius?

Dau­gia­bu­čių prie­žiū­ros eks­per­tus, ana­li­za­vu­sius nau­juo­sius nuo­sta­tus, be­ne la­biau­siai su­glu­mi­no Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos tar­nau­tojų už­mo­jai be­veik tris kar­tus su­ma­žin­ti dau­gia­bu­čio tech­ninės prie­žiū­ros ba­zi­nius ta­ri­fus. Mi­nis­te­ri­ja ti­ki­na ta­ri­fus nu­si­sta­čiu­si eks­per­ti­nio ver­ti­ni­mo būdu. Ta­čiau spe­cia­lis­tams pa­si­domė­jus, ko­kie konk­re­čiai eks­per­ti­niai skai­čia­vi­mai bu­vo at­lik­ti, ko­kiu būdu tai da­ry­ta, jo­kių kitų de­ta­lių ne­su­gebė­jo pa­teik­ti. Kaip ir ne­pa­rodė skundų, ku­rių šūsnies esą su­lau­kia dėl konk­re­čių butų ūkių ne­tin­ka­mo dar­bo.

„Mūsų ma­ty­ta­me pir­mi­nia­me pro­jek­te pa­stebė­jo­me net arit­me­ti­nių klaidų, įveltų skai­čiuo­jant ta­rifą. Ne­ma­nau, kad to­kios ko­kybės do­ku­men­tai ga­li būti pa­tvir­tin­ti. Juos būti­na ko­re­guo­ti, ant­raip ga­li­me su­lauk­ti skaud­žių pa­da­ri­nių“, – pa­brėžė nuo­lat iš Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos pa­dėkų ir ap­do­va­no­jimų už pui­kiai pri­žiū­ri­mus dau­gia­bu­čius na­mus gau­nan­čios įmonės „Drus­ki­ninkų būtų ūkis“ va­dovė bei aso­cia­ci­jos „Lie­tu­vos butų ūkis“ pre­zi­dentė Vladzė Pruns­kienė.

Pa­tvir­ti­nus nau­jus ta­ri­fus, ku­rie būtų 2–3 kar­tus ma­žes­ni nei da­bar, dau­gia­bu­čiai ga­li lik­ti be­veik ne­bep­ri­žiū­ri­mi. Spe­cia­listų tei­gi­mu, už to­kią menką sumą ne­be­bus ga­li­ma už­tik­rin­ti ko­ky­biš­kos na­mo tech­ninės prie­žiū­ros.

„Neslėp­siu, iš pra­džių ne­sup­ra­to­me, ar čia tie­siog ne­kom­pe­ten­ci­ja, ar kaž­kie­no už­sa­ky­mas, nes ob­jek­ty­vių prie­žas­čių, dėl ku­rių tie skubūs pa­kei­ti­mai būtų rei­ka­lin­gi, iš­vis nėra“, – gūžčio­jo pe­čiais Lie­tu­vos būsto val­dy­mo ir prie­žiū­ros rūmų pre­zi­den­tas Juo­zas An­ta­nai­tis.

Links­niuo­ta ir teis­me

Kai ku­rie re­dak­ci­jos kal­bin­ti pa­šne­ko­vai teigė, jog pro­jek­to au­to­rius V.Jo­nai­tis, kaip Sta­ty­bos ir būsto de­par­ta­men­to va­dovė E.Ra­da­vi­čienė, prie­š ke­lis de­šimt­me­čius tie­sio­giai pri­si­dėjo prie būsto po­li­ti­kos, bend­rijų įsta­tymų ir ki­to­kių svar­bių aktų kūri­mo. Tie įsta­ty­mai yra ge­ro­kai pa­senę, nea­ti­tin­ka nūdie­nos rea­lijų, tad turėtų būti priim­ti nau­ji. Ta­čiau minė­ti val­di­nin­kai esą ne­ga­li pri­pa­žin­ti sa­vo klaidų, todėl nuo­lat pil­do se­nuo­sius įsta­ty­mus, o taip nu­si­ri­ta­ma iki ab­surdo.

„Šie gar­baus am­žiaus tar­nau­to­jai nei pa­tys do­mi­si nau­jau­sio­mis ten­den­ci­jo­mis, nei leid­žia tai da­ry­ti jau­nes­niems spe­cia­lis­tams. Jie net pra­kti­nio su­pra­ti­mo apie ei­li­nius dau­gia­bu­čius ne­tu­ri: V.Jo­nai­tis gy­ve­na pra­ban­gia­me bu­te Vil­niaus se­na­mies­ty­je, o E.Ra­da­vi­čienė – nuo­sa­va­me na­me“, – sakė pri­si­sta­ty­ti ne­norėjęs būsto prie­žiū­ros eks­per­tas.

Re­dak­ci­jos kal­bin­tas pa­ts pro­jek­to au­to­rius V.Jo­nai­tis il­gai dėstė apie sa­vo pa­rengtų aktų pra­na­šu­mus, ta­čiau ne­galė­jo at­sa­ky­ti, kaip jo eks­pe­ri­men­tus turės iš­gy­ven­ti įmonės, jei teks ma­siš­kai at­leis­ti dar­buo­to­jus.

„Ži­no­ma, jiems da­bar ga­li būti sun­kiau, juk dar­buo­to­jus rei­kia kaž­kaip išlaikyti… Reikės su­ktis, dėti dau­giau pa­stangų“, – abst­rak­čiai iš­ved­žio­jo val­di­nin­kas.

E.Ra­da­vi­čienės pa­vardė prie­š ke­letą metų minė­ta ir skan­da­lin­ga­me teis­mo pro­ce­se. Tąsyk vie­nai bend­ro­vių ap­skun­dus kon­kur­so dėl dau­gia­bu­čių at­nau­ji­ni­mo pro­gra­mos vie­ši­ni­mo re­zul­ta­tus, Lie­tu­vos ape­lia­ci­nis teis­mas pri­pa­ži­no, kad bu­vo pa­žeis­ti Viešųjų pir­kimų įsta­ty­me įtvir­tin­ti skaid­ru­mo ir ly­gia­tei­siš­ku­mo prin­ci­pai. Teis­mui užk­liu­vo tai, jog bend­rovės nu­galė­to­jos pa­si­ūly­me nu­ro­dy­ta eks­pertė E.Ra­da­vi­čienė, būda­ma Sta­ty­bos ir būsto de­par­ta­men­to Būsto sky­riaus vedė­ja, pa­ti ak­ty­viai da­ly­va­vo ren­giant vie­šo­jo pir­ki­mo kon­kur­so do­ku­men­tus.

Ne­pai­sant keistų ir ža­lingų spren­dimų bei praei­ties šleifų, tiek buvę, tiek da­bar­ti­nis Ap­lin­kos mi­nist­ras už­mer­kia akis į pa­val­di­nių veiks­mus, ku­rie atei­ty­je ga­li turė­ti itin nei­gia­mos įta­kos de­šim­tims tūkstan­čių gy­ven­tojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vienas

Vienas portretas
senas pirdzius Jonaitis rubikono myletojas

Bona

Bona portretas
Blemba, sedi simtameciai pirdziai, verda savo sultyse, kuria kazkokias nesamones. Kur ministras ziuri??? Duokit jauniems pasireiksti, o ne seniems pirdziams.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių