Quantcast

Siūlantys nuo baudos „apsaugančias“ kaukes klysta: gali tekti pakloti šimtus eurų

Nuo rugpjūčio Lietuvoje atnaujinus reikalavimą dėl COVID-19 grėsmės uždarose prekybos ir paslaugų vietose dėvėti nosį bei burną dengiančias apsaugos priemones – medicinines kaukes, respiratorius, apsukresni piliečiai vėl kaip įmanydami neriasi iš kailio. Socialiniame tinkle žaibiškai plinta siūlymas įsigyti kaukes, pasiūtas iš permatomos medžiagos, akcentuojant privalumus. Esą jas dėvint ne tik lengva kvėpuoti, bet ir negresia piniginė bauda. Tačiau specialistai tokias kalbas neigia – gresia šimtus eurų siekianti bauda.

Siūlo „lengvo kvėpavimo“ kaukes

Prieš kelias dienas feisbuke sukurtame įraše skelbiama apie keturių rūšių „lengvo kvėpavimo“ kaukes. „Apsaugo nuo baudos ir neapsunkina kvėpavimo. Galima dėvėti nors ir visą dieną“, – rašoma įraše.

Visos socialiniame tinkle patalpintose nuotraukose užfiksuotos kaukės – kone identiškos, pasiūtos iš tinklelį primenančios, permatomos medžiagos. Nusprendus nusipirkti vieną iš tokių, piniginę tekstų paploninti 3 eurais, 10 – 2,50 euro už vienetą, o perkant 100 vienetų, kaina už vienetą mažėja bene perpus – iki 1,80 euro.

„Facebook“ nuotr.

Siūlytojų – ne vienas

Panašaus pobūdžio įrašų, talpinamų feisbuke yra ir daugiau. Štai, pavyzdžiui, asociacijos „Už saugias technologijas“ narė N. Č. Pasidalytame įraše lyg juokais, lyg rimtai išdėstė tokias mintis, papildančias nuotraukas, kuriose matyti nosį ir burną dengianti nerta kaukė:

„Kadangi kaukė apsaugo tik nuo baudos, reikalavimuose nurodoma, kad ji turi dengti nosį ir burną, tačiau medžiagos tankis nenurodomas. Štai, prašau, jums – mano kaukių linija. Nišinei auditorijai, koronafobams – netinka. Ką domina, kreipkitės. Pasiūsiu, atsiųsiu. P.S. dar nei karto iš parduotuvės neišvarė“.

„Facebook“ nuotr.

Patarė atsakyti į esminį klausimą

Siuvantys šias kaukes akcentuoja, kad pastarosios apsaugo nuo baudos, tačiau nepaminėtas esminis niuansas – ar jos apsaugo nuo COVID-19 viruso. Portalo žurnalistų kalbintas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas profesorius Saulius Čaplinskas ragino atsakyti sau į esminį klausimą – kokiu tikslu dėvime kaukes?

„Nuo ko norima apsisaugoti – nuo baudos, ar nuo ligos? Nedėvint jokios kaukės, nebus ir apsaugos, o dėvint medicininę kaukę, mažiau viruso pateks į kvėpavimo takus. Medicininės kaukės apsaugo geriausiai. Jos testuojamos tikrinant, kiek efektyviai sulaiko smulkius oro lašelius, ar kartu su aerozoliu galinčius plisti virusus. Stambūs lašeliai lekia 1,8 metro ir iš karto nusėda, o aerozolyje pakibę smulkesni lašeliai plinta toliau, išlikdami ore ilgiau. Tikimybė užsikrėsti virusu plintant smulkesniems lašeliams yra mažesnė, bet ji vis tiek egzistuoja, nes ore jie kybo ilgiau ir skrieja toliau“, – paaiškino jis.

Svarbu medžiagos tankumas

Kalbėdamas apie kaukes, pasiūtas iš medvilnės, pašnekovas taip pat ragino pažvelgti į jų medžiagiškumą atgręžus audinį į šviesą. Jei šviesa pro kaukę prasiskverbia, vadinasi, ją dėvint apsauga nuo viruso – menka. Kitu atveju, t. y., jei šviesa neprasiskverbia, kaukė apsaugos šiek tiek geriau, tačiau vis tiek ne taip efektyviai kaip medicininė kaukė.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovai taip pat antrino pastarajai minčiai – geriausiai rinktis neaustines medžiagas iš mikropluošto. Rekomenduojama, kad kaukė būtų pasiūta iš kelių sluoksnių. Be to, svarbu, kad kaukės medžiaga atlaikytų didelį karštį ir skalbimą, nes daugkartines kaukes privaloma nuolat skalbti ir išlyginti karštu lygintuvu.

Tik į fotosesiją

„Dėvint gražaus dizaino įvairiai išpieštas kaukes, reikia atkreipti dėmesį, iš kokios medžiagos jos pasiūtos. Žinoma, jos geriau negu nieko, bet geriausia rinktis medicininės kaukes. Paprastam žmogui netgi nebūtina dėvėti respiratoriaus, kuris apsaugo dar stipriau. Respiratoriai dažniau rekomenduojami medikams, kurie būna nuolatiniame artimame kontakte su daugybe asmenų. Na, o jei kaukė pasiūta iš tinklelio, ją galima dėvėti tik dėl grožio, nes tokia kaukė neatliks apsauginės funkcijos. Su tokia galima tik nusifotografuoti surengus fotosesiją. O siekiant apsaugoti save ir artimuosius, reikėtų pamiršti dizainerių sukurtas kaukes ir rinktis tik medicinines“, – pabrėžė S. Čaplinskas.

Su tokia galima tik nusifotografuoti surengus fotosesiją.

Akcentuodamas niuansą, kuris neretai iškeliamas visuomenėje, t. y., kad dėvint apsauginę kaukę, sunku kvėpuoti, profesorius sakė, jog asmenys, kurie patiria tokį diskomfortą, turėtų apsaugine priemone dengti nosį ir burną tada, kai ji labiausiai reikalinga – būnant artimame kontakte šalia kito žmogaus tiek lauke, tiek uždaroje erdvėje.

Pareigūnų komentaras

Paprašyti įvertinti socialiniame tinkle internautų žvilgsnius masinančias permatomas „lengvo kvėpavimo“ kaukes, Kauno apskrities pareigūnai nuo vertinimų susilaikė teigdami, kad vertinimus ir rekomendacijas turėtų pateikti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai

„Policijos pareigūnai neteikia vertinimų, ar šiuo atveju minėta apsauginė kaukė tinkama apsaugos priemonė. Iškilus konfliktinei situacijai, spręstume klausimą, prašytume ir patys Sveikatos apsaugos ministerijos atstovų vertinimo“, – kalbėjo Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė Odeta Vaitkevičienė.

Pašnekovė pridūrė, kad pareigūnų tikslas nėra tikrinti, kokios kaukės yra dėvimos.

„Mūsų tikslas – kad gyventojai, dėvintys apsaugos priemones, saugotųsi, saugotų kitus ir būtų sąmoningi. Pastebėję gyventoją su dėvima tokia apsaugos priemone, paragintume įsitikinti, kad ji atitinka reikalavimus“, – tikino O. Vaitkevičienė.

Gresia bauda

Apie internautų aistras kurstančias „lengvo kvėpavimo“ ir kitas kiauraraštes kaukes pasisakė ir SAM atstovai. 

„Facebook“ nuotr.

„Už skylėtos kaukės dėvėjimą gali būti taikoma bauda. (...) Skylėta kaukė negali būti laikoma dengiančia nosį ir burną, todėl būtų laikoma, kad asmuo yra be kaukės. Taip pat būtų traktuojamas ir netaisyklingas kaukės dėvėjimas, kai kaukė nedengia nosies ar burnos, ar abiejų. Toks žmogus gali būti baudžiamas pinigine bauda“, – portalui lrt.lt komentavo SAM.

„Facebook“ nuotr.

Primename, kad administracinių nusižengimų kodekse (ANK) numatyta: dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia bauda nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų. O juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų. Jeigu bauda sumokama per 15 kalendorinių dienų, taikoma pusė minimalios baudos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Orinta

Orinta portretas
Pas mane ta pati medicinine kauke rankinuke kartu keliauja jau nuo kovo men

Anonimas

Anonimas portretas
brangios tos kaukes,po 0.80 ct euro lupa uz vieneta parduotuvese

Anonimas

Anonimas portretas
pilnos parduotuves be kaukiu,parduotuves dziaugesi kad tik ateina pirkt pas juos,jie parduos ir tiems kurie ateis nuogom su.bi.nem
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių