- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš septynerius metus gyvulinės kilmės produktų atsisakiusi žinoma teatro ir kino aktorė, grupės „La forza“ narė Neringa Nekrašiūtė neslepia – visuomenė vis dar jautriai reaguoja išgirdusi frazę „veganiška mityba“.
Tačiau savo valgiaraštį pakeitusi žinoma moteris sako, kad atsisakius mėsos kardinaliai pasikeitė jos savijauta ir ji išsigydė daug nuo vaikystės kamavusių negalavimų.
Jautė potraukį nuo paauglystės
„Mano jautrus skrandis, todėl mityba visada buvo labai aktuali. Nuo vaikystės nemėgau mėsos, nesuprasdavau, kodėl sriuboje plaukioja lašinys. Tačiau tuomet neturėjau suformuotų gerų valgymo įpročių. Mano vaikystė prabėgo keliaujant, valgydavau labai daug pusfabrikačių, sauso maisto“, – prisimena N. Nekrašiūtė, vegetarizmą išbandžiusi dar paauglystėje.
Tiesa, tada jauną merginą atkalbėjo šeimos nariai ir mokytojai. Visi aplink buvę žmonės gąsdino, kad taip galima susirgti mažakraujyste ar kitaip susigadinti sveikatą. Gyvenant su tėvais pasirinkti norimą mitybą nebuvo lengva, tačiau žavėjimasis vegetarizmu niekur nedingo, rašoma pranešime spaudai.
Juo labiau, kad Neringos kūnas pats tyliai sufleravo, koks maistas jam priimtiniausias.
Atsisakius mėsos dingo reumatinės ligos, sąnarių uždegimai ir skausmai, skrandžio skausmai, žarnyno nepraeinamumas.
„Kai laikydavausi daržovių ar grūdų dietos, mano savijauta iškart pagerėdavo, o sveikata pasitaisydavo, kūnas atsigaudavo. Taip išsigydžiau daug negalavimų. Atsikračiau peršalimo ligų, kurios kamuodavo nuolat. Jei ir pajaučiu peršalimo simptomus, tai per porą dienų jie dingsta, o seniau sirgdavau po dvi savaites. Atsisakius mėsos dingo reumatinės ligos, sąnarių uždegimai ir skausmai, skrandžio skausmai, žarnyno nepraeinamumas. Todėl pagrindinis motyvas atsisakyti mėsos buvo dėl sveikatos. Pradėjus gilintis į vegetarų filosofiją dar daugiau motyvacijos pridėjo ir humaniški sumetimai. Vegetarizmas privedė mane iki gyvenimo filosofijos pakeitimo. Atsisakyti mėsos įkvėpė religiniai, filosofiniai, etiniai motyvai“, – neslepia jau septynerius metus gyvulinės kilmės produktų nevalganti N. Nekrašiūtė.
Vyras – vegetariškos virtuvės šefas
Aktorė nežino, kaip jai būtų pavykę laikytis vegetariškos mitybos principų, jei ne vyras Gintautas. Jis yra virtuvės šefas, puikiai išmanantis vegetarišką virtuvę.
„Žmonės mano, kad vegetarai griaužia tik morką ir kopūsto lapą. Visi juokiasi, kad daugiau neturi ko valgyti. Iš tiesų taip nėra. Man pasisekė, nes mano vyras mėgsta gaminti. Virtuvė priklauso Gintautui, kuriam gaminimas yra didžioji gyvenimo meilė ir aistra. Be jo nežinočiau, kaip tinkamai ir skaniai maitintis. Vegetariškoje virtuvėje yra daug įvairovės, tik reikia turėti žinių. Gal netgi būčiau ir metusi tą vegetarizmą. Nes yra daug maisto produktų, kuriuos sunku pakeisti, jei neturi sukaupęs pakankamai žinių. Pavyzdžiui, želatiną. Vegetarai ją keičia iš jūros dumblių gaminama agara“, – sako aktorė ir atlikėja, gyvulinės kilmės produktų nepradėjusi valgyti net tada, kai laukėsi sūnaus.
Tuo gyvenimo laikotarpiu, kai būsimai mamai reikia ypač rūpintis savo mityba, Neringai taip pat daug padėjo mylimas vyras: „Be jo tikrai nebūčiau žinojusi, ką valgyti, kad netrūktų geležies ar kad normalizuočiau kraujospūdį. Vyras padėjo taip sudėlioti mitybą, kad mano kraujas buvo geras, netrūko nei geležies, nei kitokių mikroelementų. Negėriau netgi jokių papildų. Išsiverčiau valgydama tam tikrus produktus“.
Turtinga vegetarų virtuvė
Per daug metų vegetarizmu N. Nekrašiūtė užkrėtė ir savo šeimos narius. Netgi aktorės močiutė, kuri be mėsos negalėtų išgyventi nė dienos, atvažiavusi į svečius maitinasi vegetariškais patiekalais, juos nuoširdžiai giria ir prašo atsivežti, kai Neringos šeima atvažiuos į svečius. Nieko nuostabaus, nes Gintautas kasdien paruošia gardžiausių vegetariškų kepsnių, troškinių, žirnių miltuose keptų daržovių ar blynelių.
„Mama vis stebėdavosi, kaip aš žiemą be „tauko“ galiu išgyventi. Bet mes žiemą sėkmingai maitinamės negyvulinės kilmės produktais, kurie gali pakeisti riebalus, šildo kūną ir yra natūralūs antiseptikai. Žiemą salotomis tikrai neišsimaitinsi. Šaltuoju metų laiku ruošdami maistą naudojame daug imbiero – dedame jo į sriubas, košes, netgi troškinius. Taip pat vartojame daug medaus, riešutų. Salotas geriausia valgyti vasarą, nes tai kūną vėsinantis produktas“, – atkreipia dėmesį aktorė.
Neringos šeima vadovaujasi ajurveda, kuri siūlo daug žolinių preparatų ir prieskonių. Jų gausiai deda ruošdami maistą. Ypač rekomenduoja vartoti ghi sviestą arba prieskonių mišinius, kurie veikia kaip antiseptikai (ciberžolė, gvazdikėliai, imbieras, amla milteliai, Himalajų druska ir kt.).
Tėvai atidžiai prižiūri ir savo penkerių metų sūnaus Mohano valgiaraštį. Aktorė džiaugiasi, kad jos vaikas auga visuomenėje, kurioje toleruojami kitokių mitybos įpročių vaikai. Darželyje galima užsakyti vegetarišką mitybą arba leidžiama atsinešti maisto iš namų. Pasak Neringos, daug vaikų yra alergiškų tam tikriems produktams, todėl su kitokiu maistu problemų nekyla.
Rekomenduoja tris produktus
Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė primena, kad renkantis vegetarizmą ar veganizmą labai svarbu pasirūpinti, kad gautume visų mums reikiamų maistinių medžiagų.
Atsisakius gyvulinės kilmės produktų svarbu, kad organizme netrūktų geležies – šis mineralas itin svarbus norint išvengti mažakraujystės, jis reikalingas deguoniui pernešti krauju, energijai išlaikyti, odos, nagų ir plaukų sveikatai užtikrinti, imuninei sistemai.
„Geležis itin reikalinga vaikų mityboje, kadangi dalyvauja augimo procesuose. Taip pat vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems dažnai geležies trūksta dėl suprastėjusios virškinimo sistemos darbo ir organizmo negalėjimo gerai jos įsisavinti. Reikia atkreipti dėmesį, kad geležies trūkumu dažnai skundžiasi ir besilaukiančios ar ką tik pagimdžiusios moterys, tad itin svarbu, kad jų mityboje būtų gausu geležies daug turinčių produktų“, – sako T. Šliažaitė.
Svarbu atsiminti, kad geležies įsisavinimui pagerinti rekomenduojama citrina.
Natūropatinės mitybos specialistė visiems į mitybos racioną rekomenduoja įtraukti tris produktus, iš kurių galima natūraliu būdu gauti pakankamai geležies. Ji rekomenduoja rinktis Jeruzalės artišokus/topinambus. Tai dar ne itin Lietuvoje paplitusi daržovė, tačiau pasižymi daugybe teigiamų sveikatai savybių. Svarbu atsiminti, kad geležies įsisavinimui pagerinti rekomenduojama citrina. Šis vaisius gerina ir virškinimo sistemos darbą. T. Šliažaitė vegetarų bendruomenei į valgiaraštį siūlo įtraukti daugiau petražolių, kurios turi daug geležies, taip pat jos yra puikus vitamino C šaltinis, o tai natūraliai padeda įsisavinti geležį. Taip pat reikėtų nepamiršti ir moliūgų sėklų. Kuo daugiau įvairių riešutų ir sėklų reikėtų vartoti su salotomis ir košėmis, desertais.
Sveikatos specialistai sutaria, kad organizmui reikalingų medžiagų gauti su maistu yra labai sunku. Todėl bent kartą per metus reikėtų išsitirti kraują. Jei mitybą reikia papildyti tam tikrais vitaminais ar mikroelementais, patariama rinktis kokybiškus maisto papildus.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Mokslininkų atliktas tyrimas šokiravo gyventojus: per žingsnį nuo mirties?
Belgijos mokslininkai tyrė gyventojų sveikatą regione, kuriame įsikūrusios septynios metalo perdirbimo įmonės. Rezultatai šokiravo – gyventojų organizme rasta arseno, švino ir fosforo dalelių. Valdžia liepė gyventojams imtis atsa...
-
SAM: farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją – keisis receptų galiojimo laikas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad iki kitų metų pradžios bus sukurtos sąlygos teikti tęstinį vaistinių preparatų išdavimą po vaistininko suteiktos farmacinės rūpybos paslaugos. ...
-
Valstybės institucijos tarpusavyje varžysis „Laiptynėse 2024“
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Aplinkos ministerija ir Turto banku inicijuoja kasmetine tradicija tampančią akciją „Laiptynės 2024“. Valstybės įstaigos bus kviečiamos tarpusavyje pasivaržyti nueinamų žingsnių skaičiumi, o tarna...
-
Paskelbtas LSMU Kauno ligoninės generalinio direktoriaus konkursas2
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės generalinio direktoriaus pareigoms užimti. Kandidatų paraiškų laukiama iki gegužės 10 dienos imtinai. ...
-
NVSC atstovė: mums reikia išmokti gyventi kartu su erkėmis11
Kasmet erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga beveik 500 žmonių. Tai sunki, ilgalaikes pasekmes paliekanti liga, kuri gali baigtis ir mirtimi. Skiepai, kurie yra efektyviausia priemonė nuo erkinio encefalito, yra mokami, bet nuo rugsėjo 50–55 metų am...
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas2
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai5
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...