Quantcast

Kaljano rūkymas nėra nekaltas žaidimas

Visi ne kartą esame girdėję apie neigiamą tabako poveikį organizmui, jo daromą žalą.

Visi ne kartą esame girdėję apie neigiamą tabako poveikį organizmui, jo daromą žalą. Tačiau ar iš tiesų tik rūkant cigaretes į plaučius patenka didžiausias nikotino kiekis?

Šiandien yra paplitusi nuomonė, jog kaljano rūkymas visiškai nekenkia žmogaus organizmui, nes neva vanduo, naudojamas rūkant kaljaną, panaikina visas kenksmingas sveikatai medžiagas ir organizmas nėra nuodijamas karboksihemoglobinu, arsenu ir švinu. Tačiau, medikų teigimu, rūkantiems kaljaną žmonėms į plaučius patenka nemažai nikotino.

Vandenyje tabako dūmai išskiria anglies monoksidą, įvairius kancerogenus. Rūkant kaljaną padidėja rizika susirgti plaučių vėžiu, lėtine obstrukcine plaučių liga, plaučių funkcijos sutrikimais, širdies koronarine liga. Kaljano rūkymas, kai ta pačia pypke ,,vaišinasi“ keletas asmenų, didina užsikrėtimo plaučių aspergilioze, tuberkulioze, respiraciniais virusais riziką.

Labai svarbu ir tai, kad pernelyg dažnai rūkant kaljaną gali išsivystyti priklausomybė nuo tabako.

Kauno medicinos universiteto docento gydytojo pulmonologo Alfredo Bagdono teigimu, rūkydamas kaljaną žmogus ne tik atlieka rūkymo ritualą, bet ir patiria nikotino bei kitų dūmuose esančių kenksmingų medžiagų poveikį.

„Kaljanui rūkyti naudojamas savitas aromatizuotas, tačiau nestandartizuotas tabakas. Jame esantis nikotino ir kitų medžiagų kiekis varijuoja nuo mažų iki vidutinių. Jei žmogus rūko tabaką per kaljaną, jo organizmas taip pat gauna nikotino, kaip ir rūkant cigaretes, nes nikotinas neištirpsta vandenyje. Nors rūkant tabaką pypke ar per kaljaną dūmų įtraukiama į plaučius mažiau nei rūkant cigaretes, tačiau rūkoma žymiai ilgiau. Todėl nikotino dozė, patenkanti į organizmą per burnos gleivinę bei plaučius, dažnai gali būti didesnė nei surūkius cigaretę“, - sakė docentas A.Bagdonas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Džiugas

Džiugas portretas
"vanduo, naudojamas rūkant kaljaną, panaikina visas kenksmingas sveikatai medžiagas ir organizmas nėra nuodijamas karboksihemoglobinu, arsenu ir švinu." Nesąmonė. Kaljanas skirtas rūkyti specialų tabaką, kurio dūmus filtruoja ir aušina vanduo. Taip filtruojant didžiausia kenksmingų priemaišų dalis, taip pat dervos ir pelenų mikrodalelės lieka vandenyje. Skverbdamasis per vandenį dūmas atvėsta ir sudrėksta. Kaljano rūkymui įvardyti nevisiškai tinka terminas rūkymas, nes rūkant kaljaną tabakas nedega. Dega tik angliukas. Pats tabakas, kuris yra labai drėgnas, tiesiog džiūsta, smilksta. 75 procentus taip „rūkant" išsiskiriančių dūmų sudaro vandens garai. Dėl to mažai dirginama gerklė, dūmai greitai išsisklaido patalpoje.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių