Quantcast

Iš vienos kalėjimo kameros - į kitą

Rusijos kriminalinio pasaulio autoritetas Japončikas deportuotas į tėvynę, kur jo laukia dar vienas teismas

Rusijos kriminalinio pasaulio autoritetas Japončikas deportuotas į tėvynę, kur jo laukia dar vienas teismas

Rusijos žiniasklaida kaip vieną didžiausių naujienų vakar pranešė apie kriminalinio pasaulio veikėjo Viačeslavo Ivankovo, pravarde Japončikas, deportavimą į tėvynę.

Čia jo laukia nauji nemalonumai: Japončikas kaltinamas nužudęs du žmones. Kai specialus lėktuvas, iš JAV parskraidinęs “autoritetą”, nusileido Maskvoje, kriminalinio pasaulio įžymybė iš karto pateko į Generalinės prokuratūros atstovų rankas.

Kalėjo Pensilvanijoje

V.Ivankovas, kuriam dabar 64-eri, beveik dešimt metų praleido federaliniame kalėjime, esančiame Pensilvanijos valstijoje. Kai užvakar jis baigė kalinimo laiką, laisvės neatgavo: Rusijos valdžia dar prieš tai susitarė su amerikiečiais, kad Japončikas bus deportuotas į tėvynę, kur bus teisiamas už dviejų Turkijos piliečių nužudymą maždaug prieš 12 metų.

Rusijos žiniasklaida vakar teigė, kad “autoritetas” buvo uždarytas izoliatoriuje “Matrosskaja tišina”, kur dienas leidžia buvęs “Jukos” vadovas Michailas Chodorkovskis, teisiamas už ekonominius nusikaltimus.

Didelis įteisinto vagies stažas

Interneto svetainė Utro.ru primena, kad dar sovietmečiu V.Ivankovas už nusikaltėlių grupuotės sudarymą dešimčiai metų atsidūrė už grotų, bet į laisvę 1991-aisiais išėjo pirma laiko, nes dėl jo paleidimo tarpininkavo garsūs estrados artistai.

Dar po metų Japončikas atsidūrė Amerikoje. Ten jis pelnė rusų nusikaltėlių ideologo titulą. 1992-aisiais su suklastotu pasu apsistojo Brukline. Čia vedė Amerikos pilietę Iriną Olą.

Anot Utro.ru, jau po kelių mėnesių paaiškėjo, kad V.Ivankovas JAV apsigyveno tik todėl, kad pasislėptų nuo Rusijos milicijos. Ši jo ieškojo dėl nusikaltimo, kurį Japončikas su savo sėbru padarė Maskvoje.

Kartu su kitu įteisintu vagimi - Viačeslavu Sliva, mirusiu prieš kelerius metus, “autoritetas” Maskvos turkų restorane “Filan” po aršaus ginčo du Turkijos piliečius nušovė, o dar vieną sužeidė.

Griebėsi lupikavimo

Pasak britų BBC, vos atvykęs į Ameriką, V.Ivankovas pateko į Federalinio tyrimų biuro darbuotojų akiratį. Jie buvo įsitikinę, kad jis ten siekė suvienyti Amerikoje veikiančius rusų gangsterius. Tiesa, tiesioginių tokių kėslų įrodymų amerikiečiai neturėjo. Tačiau netrukus jie sužinojo, kad Japončikas lupikauja iš kai kurių savo tautiečių.

Sekliai nustatė, kad iš Niujorke veikusios kompanijos “Summit International” savininkų, buvusių maskviečių Aleksandro Volkovo ir Vladimiro Vološino, V.Ivankovas mėgina išlupti pusketvirto milijono dolerių. Tie du buvę maskviečiai turėjo Amerikoje pelningai investuoti Rusijos banko “Čarabank” pinigus, bet didelę jų dalį paprasčiausiai iššvaistė. Tuomet banko darbuotojas Rustamas Sadykovas paprašė Japončiko, kad šis padėtų atgauti bent dalį pinigų.

V.Ivankovas vėliau tardytojams aiškino, kad jis tik norėjo padėti banko darbuotojui susigrąžinti pinigus, bet amerikiečiai tokią pagalbą traktavo kaip nusikaltimą.

Fiktyvi santuoka

Be to, tardytojai nustatė, jog Japončiko santuoka su I.Ola buvo fiktyvi, sudaryta tik tam, kad jis Amerikoje galėtų teisėtai apsigyventi. V.Ivankovo žmona teisme prisipažino, kad jai už valdžios apgavystę buvo pažadėta 50 tūkstančių dolerių.

Japončikas buvo suimtas 1995 metais. Bet nuosprendis buvo paskelbtas tik 1997-aisiais: devyneri metai ir septyni mėnesiai nelaisvės už lupikavimą ir Amerikos valdžios apgaudinėjimą.

Oficialiai Japončikas turėjo kalėti iki kitų metų pradžios, bet pagal Amerikos įstatymus jis į laisvę galėjo išeiti anksčiau: jeigu kalinys elgiasi gerai, jo bausmė automatiškai mažinama 15 proc.

Anot Utro.ru, Japončikas galėjo laisvę atgauti jau anksčiau, bet pernai susipešė su kitu kaliniu, todėl liko už grotų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių