Quantcast

Europos Taryba pasmerkė Sakartvelo „užsienio įtakos“ įstatymą

Vyriausioji Europos teisių organizacija antradienį pareiškė, kad Sakartvelas turėtų panaikinti „užsienio įtakos“ įstatymą, dėl kurio kilo protestų banga ir kaltinimai, kad vyriausybė bando užgniaužti nepritarimą.

Praėjusią savaitę Sakartvelo parlamentas priėmė ginčijamą „užsienio įtakos“ įstatymą, kuris, anot kritikų, nutildys opozicijos grupes ir nukreips šalį nuo provakarietiško kurso Rusijos link.

Sakartvelas yra viena iš 46 Europos Tarybos valstybių narių, o tai reiškia, kad jai galioja Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimai.

Dėl „esminių trūkumų“ įstatyme kyla pavojus, kad bus pažeistos „asociacijų ir saviraiškos laisvės, teisė į privatumą, teisė dalyvauti sprendžiant viešuosius reikalus ir diskriminacijos draudimas“, sakoma Europos Tarybos Venecijos komisijos – patariamosios teisinės institucijos – pareiškime.

Paminėdama plačiai paplitusius protestus prieš valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ veiksmus, Komisija teigė, kad teisės aktą prastūmusi vyriausybė „nepaliko vietos tikroms diskusijoms ir prasmingoms konsultacijoms, atvirai ignoruodama didelės dalies Sakartvelo žmonių susirūpinimą“.

„Tokia proceso eiga neatitinka Europos demokratinės teisėkūros reikalavimų“, – pridūrė ji.

Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai sekmadienį jau išreiškė didelį susirūpinimą dėl situacijos Sakartvele ir teigė, kad „užsienio įtakos“ įstatymas prieštarauja Europos vertybėms.

Europos Sąjunga pareiškė, kad ši priemonė nesuderinama su Sakartvelo siekiu tapti bloko nariu, kuris yra įtvirtintas šalies konstitucijoje ir kurį, kaip rodo viešosios nuomonės apklausos, remia didžioji dalis gyventojų.

„Sakartvelo svajonė“ tvirtina, kad yra pasiryžusi prisijungti prie ES, ir teigia, kad įstatymu siekiama padidinti nevyriausybinių organizacijų finansavimo skaidrumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėjas

Rinkėjas  portretas
Labai geras įstatymas, normaliems Gruzijos žmonėm įgriso kai į Gruzijos valdymą kišasi visokiausių jankiu imperijalistų padugnės ir jievrosojūzas per prievartą kiša savo "vertybes " pedofiliją, narkomanija, ir pederastizmą ,Gruzijos piliečiams su tokia politika ne pakeliui

Patarimas

Patarimas portretas
Nesikiškit į tų karvelių reikalus. Žiūrėkit geriau savo pederastų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių