Quantcast

Turkijos prezidentas pateikė parlamentui svarstyti Švedijos paraišką dėl NATO narystės

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį oficialiai pateikė Turkijos parlamentui svarstyti Švedijos paraišką dėl narystės NATO, pranešė jo biuras, taip galbūt priartinant 17 mėnesių trunkančios priešpriešos pabaigą.

„Švedijos narystės NATO protokolą 2023 metų spalio 23 dieną prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pasirašė ir nusiuntė Turkijos didžiajai nacionalinei asamblėjai“, – prezidentūra paskelbė socialiniame tinkle „X“.

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios Švedijos narystės po to, kai Stokholmas praėjusiais metais atsisakė ilgalaikės neprisijungimo politikos ir pateikė paraišką prasidėjus Rusijos karui Ukrainoje.

R. T. Erdoganas liepą Vilniuje vykusiame NATO aukščiausiojo lygio susitikime sutiko pateikti Švedijos narystės ratifikavimą savo šalies parlamentui, nes partnerės pradėjo didinti spaudimą Ankarai.

Švedijos kaimynė Suomija, kuri tuo pačiu metu pateikė prašymą įstoti į NATO, pritarimą narystei gavo balandžio mėnesį.

R. T. Erdoganas spaudė Švediją imtis priemonių dėl Korano išniekinimo šalyje – tokie incidentai pablogino dvišalius santykius.

Ankara taip pat teigia, kad Švedija suteikia prieglobstį už įstatymo ribų paskelbtiems kurdų kovotojams, ir reikalauja juos išduoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

OTAN

OTAN portretas
Kuo skubiau priimti Svedija ir blokuoti kremliaus iskrypelius Baltijos juroje.

Tai

Tai portretas
Apipis švedus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių