Quantcast

Seksualumą rodantys paukščiai greičiau sensta

Kai kurių rūšių paukščių patinai ypač daug laiko praleidžia demonstruodami savo seksualumą ir rodydami, kad yra pasiruošę daugintis. Tačiau mokslininkai nustatė, kad tokie patinai greičiau sensta ir jų dauginimosi metai sutrumpėja, rašo care2.com.

Aktyvesnis flirtas padidina paukščių spermos kokybę, tačiau tuo metu patinai greičiau „perdega“. Vos tik paukščiai pilnai subręsta ir pragyvena savo jaunystę, jų spermoje randama didesnis skaičius negyvų spermatozoidų.

Žinoma, iš karto kyla klausimas, ar yra ryšys tarp flirtuojančių paukščių ir žmonių. Mokslininkas Brianas Prestonas teigia, kad „tokie paukščiai asocijuojasi su vyrais, kurie kiekvieną savaitgalį praleidžia baruose ir naktiniuose klubuose“.

Yra daugybė teorijų apie senėjimą, tačiau kol kas neišrastas būdas, kaip kontroliuoti žmogaus gyvenimą, kuris iki šiol atrodo apspręstas gamtos. Tikima, kad senėjimo procesą atitolinti galima „žaidžiant“ su telomerais, chromosomų pabaigomis, kurios yra sutrumpėja ir jų skaičius sumažėja po kiekvieno  ląstelės ciklo. Telomerai apsaugo chromosomų pabaigas nuo nykimo ir žalojimo bei susijungimo su kitomis ląstelėmis.

2009 metų Nobelio premija medicinos srityje buvo atiduota už paaiškinimą, kaip telomerai apsaugo chromosomas. Spėliojama, kad gyvenimo būdo pasirinkimas gali padėti apsaugoti nuo telomerų silpnėjimo ir žalojimo. Skaičius, kurį ląstelės gali dalintis, yra ribotas. Kiekvienas pasidalijimas trumpina telomerus.

Gali būti, kad pagal evoliucijos strategiją dideliam skaičiui partnerių pritraukti reikia ne tik daugiau energijos, tačiau tai gali sukelti stresą bei pakenkti chromosomas saugančius telomerus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių