Quantcast

Vilniuje ketinama atidaryti modernaus meno muziejų

Vilniuje ketinama atidaryti Modernaus meno centro muziejų ir eksponuoti jame šiuolaikinę Lietuvos dailę.

Muziejus, kurio kolekcijoje – per 1 tūkst. darbų, būtų pirmasis pastatytas privačiomis lėšomis, praneša LTV „Panorama“.

Modernaus meno centro muziejų ketinama statyti greta Nacionalinės dailės galerijos.

Pasak naujojo muziejaus iniciatorių, ši vieta labiausiai tiktų, taip sukuriant muziejų krantinę. Muziejuje būtų eksponuojama lietuvių vaizduojamasis menas nuo 1960-ųjų iki šių dienų.

Pasak menotyrininkės Ramintos Jurėnaitės, Lietuvos muziejuose sukauptose kolekcijose labai trūksta paskutiniojo dvidešimtmečio darbų, todėl ši kolekcija labai praplėstų lietuvių dailės pažinimo ribas. Ir tai būtų pirmasis muziejus Lietuvoje, sukurtas privačiomis lėšomis.

„Šita privati iniciatyva užpildys tai, ką reikėjo seniai padaryti. Kolekcija susijusi su mūsų laiku nuo 1960 metų, kai Lietuvoje grįžtama prie modernios dailės, iki šios dienos. Laikas pasirinktas neatsitiktinai, nes sovietmečiu muziejai, įsigydami darbus, būdavo susiję su tarybom ir cenzūra ir daug kas nepateko į muziejus“, – kalbėjo R. Jurėnaitė.

Pasak jos, Lietuvoje labai trūksta parodinių erdvių, ir daug vertingų darbų guli muziejų saugyklose, todėl šis muziejus leistų juos nuolat eksponuoti.

„Jei pavyktų muziejų įkurti šalia Nacionalinės dailės galerijos, išsispręstų keletas Vilniuje svarbių dalykų, atsirastų muziejų krantinė, kas yra labai patrauklu turistams. Kitas dalykas, išsispręstų tas klausimas, nes žinome, kaip trūksta parodinių erdvių“, – teigė menotyrininkė, Modernaus meno centro meno direktorė.

Kolekcija būsimam muziejui pradėta rinkti prieš dvejus metus ir yra nuolat pildoma.

„Kolekcija apima 1000 vienetų. Tai didelė tapybos kolekcija, pradedant karta nuo Algimanto Švažo, baigiant jaunais kūrėjais, tokiais kaip Andrius Zakarauskas, Jolanta Kyzikaitė. Ji taip pat yra   papildyta tapyba, nemaža grafikos kolekcija, fotografijos, taip pat eksponuojamos instaliacijos, skulptūros“, – pasakojo R. Jurėnaitė.

Šiuo metu vyksta Modernaus meno centro muziejaus konkursas, kuriam pateikta per 60 darbų.

Trečiadienį į antrąjį etapą atrinkti šeši darbai, po jo paaiškės nugalėtojas. Visus konkursui pateiktus darbus galima apžiūrėti Energetikos ir technikos muziejuje iki savaitės pabaigos.


Šiame straipsnyje: modernus menastapybadailė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kukis

kukis portretas
kad jau dabar nera ko rodyti...NG be galo prasta ekspozicija.O dar kazko pristatyti nori...Sutvarkytik ,kad jau labai pinigus norit isleisti tai kas yra..Visi muziejai varvanciomis sienomis,tusciomis kolekcijomis....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių