Quantcast

Vaikų literatūros kūrėjai: į vaiką reikia žiūrėti kaip į sau lygų

Nacionaliniame Kauno dramos teatre, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną, apdovanoti geriausi praėjusių metų knygų vaikams kūrėjai.

Tarptautinė vaikų knygos diena švenčiama nuo 1967m., ją inicijavo Tarptautinė vaikų ir jaunimo literatūros asociacija (IBBY), o Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir  tapus IBBY nare, ši diena kasmet iškilmingai pažymima ir Lietuvoje. 21 kartą Lietuvoje minima data šįmet pirmą kartą buvo švenčiama Kaune, Nacionaliniame Kauno dramos teatre, kur buvo pagerbti  2012metais daugiausiai nusipelnę knygų vaikams kūrėjai.

„Kauną šįmet pasirinkome todėl, kad Nacionaliniame Kauno dramos teatre pastatytas puikus  spektaklis „Astrida", - kalbėjo  literatūros kritikas Kęstutis Urba , - taip pat teatro kolektyvas mielai mus priėmė. O kas gali būti geriau kai po apdovanojimų visi – ir kūrėjai, ir susirinkę skaitantys vaikai - gali pažiūrėti spektaklį, sukurtą garsios vaikų rašytojos Astridos Lindgren biografijos ir pasakų motyvais.

Taigi balandžio 2-ąją – žymaus danų pasakininko Hanso Christiano Anderseno gimimo dieną, kuri visame pasaulyje minima ir kaip Tarptautinė vaikų knygos diena, buvo išdalytos premijos praėjusių metų geriausiems.

„Nežinau, kaip ir kokia knyga galima sudominti vaiką – galiu tik pasidalinti tuo, kas man pačiai buvo svarbu vaikystėje. Knyga turėtų būti įdomi nuo pradžių, o ne nuo vidurio. Joje būtinai reikia blogiečio, kuriam į kailį gerokai įkrečia koks nors gerietis. Aišku, knyga turi būti kupina nuotykių, tiek baisių, tiek linksmų, ir, be abejo, viskas turi gerai baigtis„, - įsitikinusi Lina Žutautė, savo knygoje „Ferdinandas ir Pū“ prikelianti draugystės, pasiaukojimo, namų svarbos temą, aktualią tiek mažiesiems, tiek jų tėvams.

Tuo tarpu Poetas Česlovas Navakauskas sako į kūrybą vaikams žvelgiantis kaip į iššūkį, jog prireikus mažieji galėtų padeklamuoti ne tik eilėraštį „Du gaideliai„ ar „Eglutė skarota“. Autoriaus teigimu, pasiekti šį tikslą padeda tik nuoširdumas.


IBBY Lietuvos skyriaus sudarytos ekspertų komisijos premijas už geriausias ir reikšmingiausias 2012 metų vaikų ir paauglių knygas skyrė devyniems rašytojams, dailininkams iliustruotojams bei vertėjams:

1. Geriausia metų vaikų bei paauglių knyga – Linos Žutautės „Ferdinandas ir Pū„ (“Alma littera"). – (Prano Mašioto vardo premija.)

2. Geriausia metų poezijos knyga vaikams – Česlovo Navakausko „Burbulų lietus„ („Alma litera“).

3. Geriausia metų knyga mažiausiems skaitytojams – Kęstučio Navako ir Marijos Smirnovaitės „Udo ir Dra niekaip nesusikalba„ („Jūsų Flintas“).

4. Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas vaikams – Viltaro Alksnėno išversta Kate DiCamillo „Nepaprasta Edvardo Tiuleino kelionė„ (“Nieko rimto").

5. Reikšmingiausias ir meniškiausias metų vertimas paaugliams – Ievos Mažeikaitės išversta Beatrice Masini „Miško vaikai„ („Alma litera“).

6. Gražiausia metų knyga – Pauliaus Juodišiaus „Penktadieniais apelsinus sapnuoti draudžiama„ (“Nieko rimto"). – (Skiriama Domicelės Tarabildienės vardo premija.)

7. Gražiausiai iliustruota metų poezijos knyga – Ievos Babilaitės iliustruota Antano Šimkaus „Vaizdai iš gyvenimo bobulytės ir kt.“ („Bernardinai.lt“).

8. Reikšmingiausias metų debiutas – Tomo S. Butkaus knyga „Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas„ („Vario burnos“).

9. Reikšmingiausia metų vaikų literatūros tyrinėjimų ir sklaidos knyga – Gintarės Adomaitytės „Už sidabro kalnų„ („Edukologija“). – (Skiriama Vinco Aurylos vardo premija.)

Nacionalinio Kauno dramos teatro fojė prieš renginį šurmuliavo ir nedidelė knygų vaikams mugė, kurioje buvo galima apžiūrėti ir įsigyti premijomis apdovanotų ir kitų autorių knygų. O iš visos Lietuvos į renginį suvažiavę mažieji skaitytojai ir knygų kūrėjai po iškilmių pamatė spektaklį „Astrida".



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių