Quantcast

Vežėjai renkasi nacionalinius bankus

Šalies vežėjai teikė pirmąsias kredito paraiškas valstybės paramai gauti. Transportininku vienijanti asociacija „Linava“ savo ruožtu paskelbė perkelianti savo sąskaitas ir dalį finansinių operacijų į paramą skirstančius nacionalinius bankus bei ragina taip pat pasielgti kitus šalies vežėjus. 

Anot asociacijos „Linava“ prezidento Algimanto Kondrusevičiaus, per keletą pastarųjų savaičių su šalies Vyriausybe ir nacionaliniais bankais buvo sutarta, jog mažus kreditus smulkiam ir vidutiniam verslui teiksiantys Šiaulių, Ūkio, „Parex“ ir Medicinos bankai skirs tam tikrą dalį lėšų ir vežėjams.

„Nuo šiol asociacija ir vežėjai dirbs su palankią kreditavimo politiką vežėjų atžvilgiu vykdančiais bankais. Jiems mes teiksime pirmenybę vykdydami visas kitas finansines įmonių operacijas. Tai bus mūsų solidarumo ženklas. Jau buvome susitikę su kai kurių iš minėtų bankų vadovais ir išgirdome, jog parama ir kreditai ateityje galbūt neapsiribos vien valstybės suteiktu pirmuoju 100 mln. Lt verslui“, - dėstė A.Kondrusevičius.

Galimybė finansuoti vežėjų verslą atsirado po to, kai  bendrovė „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) pasirašė sutartis su minėtais bankais. Remiantis jomis, Šiaulių bankui mažiems kreditams teikti bus skirta 35 mln. Lt, Ūkio bankui - 26 mln. Lt, o „Parex“ ir Medicinos bankams - po 19,5 mln. Lt.
Šias lėšas bankai verslui privalės skolinti per pirminį išskolinimo terminą - 6 mėnesius nuo lėšų pervedimo dienos. Ne mažiau kaip 50 proc.  mažiems kreditams skirtų lėšų sumos turės būti paskolinta per 4 mėnesius nuo lėšų pervedimo dienos.
Jau pirmąją paraiškų kreditui gauti teikimo dieną kai kurie bankai taikė mažiems kreditams minimalią 0,1 proc. maržą.

Bankai per metus vienam kredito gavėjui galės suteikti ne daugiau kaip vieną mažą kreditą, kurio maksimalus dydis - 350 tūkst. Lt.

Po gegužės 15-ąją vykusio „Linavos“ vadovų ir Tarptautinės kelių transporto sąjungos IRU generalinio sekretoriaus Martin Marmy susitikimo su premjeru Andriumi Kubiliumi, buvo duotas pirmasis postūmis vežėjų dialogui su bankais dėl transporto bendrovių kreditavimo.
“Po susitikimų su Premjeru ir ministerijų atstovais sutarėme dėl gana konkrečių skaičių. Pavyzdžiui, vien Medicinos bankas turėtų skirti maždaug 10 mln. Lt dydžio paramos sumą vežėjams. Taip pat tarėmės kaip ji galėtų greičiau pasiekti verslą“, - sakė A. Kondrusevičius.
Asociacija „Linava“ ne kartą yra skelbusi, jog dėl transporto verslą ignoruojančių didžiųjų užsienio kapitalo bankų, vežėjai patiria didelių sunkumų, negalėdami gauti net trumpalaikių kreditų apyvartinėms lėšoms.

Ūkio miniterija patvirtino, kad nacionalinių bankų skirstomi maži kreditai bus teikiami litais investicijoms ar apyvartinėms lėšoms finansuoti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių