Quantcast

Studentams gerų žinių neturi: vietą bendrabutyje tikrai gaus ne visi

Prieš naujų mokslo metų pradžią daliai studentų protestuojant dėl vietų bendrabučiuose trūkumo esant aukštoms būsto kainoms, švietimo mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sako, kad parūpinti pastogės visiems studijuojantiems nepavyks. Vietoje to, ji ragina aukštąsias mokyklas vietas bendrabučiuose skirti pagal aiškius prioritetus.

„Tikėtis, kad visiems bendrabučio vieta būtų visiems studentams nereikėtų ir turbūt to nebus, bet turi būti labai aiškūs prioritetai gyvenantiems toliau nuo miesto, taip pat socialinės rizikos šeimose gyvenantiems, gaunantiems socialinę paramą“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė J. Šiugždinienė.

„Dažnai prioritetas yra užsienio studentai – tai, aišku svarbu, nes tai paketas pritraukti užsieniečius – bet labai svarbu, kad būtų balansas“, – pridūrė ji.

Ministrė kartu pažymėjo, kad ir kitose šalyse ne visi studentai bendrabučius gauna, o jų kaina panaši į būsto kainą rinkoje.

Ji dar kartą patikino, kad jos vadovaujama ministerija nėra atsakinga parūpinti pastogę į didmiesčius mokytis atvykstantiems jaunuoliams.

„Yra aukštojo mokslo savivalda, autonomija, čia yra aukštųjų mokyklų sprendimai, ypatingai universitetų. Jie sprendžia kiek studentų priims (…) taigi čia aukštųjų mokyklų sprendimai“, – teigė J. Šiugždinienė, pridūrusi, jog ministerijoje vis tik suformuota darbo grupė, kuri kur apsistoti neturintiems universitetų studentams vietų ieško kolegijų, profesinių mokyklų bendrabučiuose.

Ministrės teigimu, padėtis dėl bendrabučių trūkumo naujiems studentams „komplikavosi“ dėl šiandieninės ekonominės ir geopolitinės situacijos.

Niekas negalvojo, kad būstas taip išbrangs.

„Tikrai kaip ir nesitikėjome, kad bus tokia infliacija, o juolab kad bus karas Ukrainoje. Ir universitetai skaičiavo pagal praėjusius metus. Studentų skaičius šiek tiek išaugo, bet ne drastiškai, ir studentų skaičiai nedidėja taip, kad jie keistų kardinaliai situaciją“, – dėstė J. Šiugždinienė.

„Buvo planuota pagal tai, kaip buvo, niekas negalvojo, kad būstas taip išbrangs“, – sakė ji.

Prasidėjus naujiems mokslo metams, dalis studentų nuogąstauja, kad aukštųjų mokyklų bendrabučiuose trūksta lovų, nuomos kainos yra itin aukštos, o butų pasiūla – maža. Antradienį greta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vyko nedidelis protestas, kurio dalyviai priešais ministerijos pastatą pasistatė palapines ir reikalavo studentams skirti daugiau apgyvendinimo vietų, kompensuoti nuomos išlaidas jų bendrabučiuose neapgyvendtiems asmenims.


Šiame straipsnyje: bendrabutisstudentaiministrė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių