Quantcast

Biudžetas sumaltas į miltus

Kitų metų valstybės biudžetas iš Seimo grįžta į Vyriausybę, kuri turės įvertinti gausius parlamentarų pasiūlymus padidinti tam tikrų sričių finansavimą.

Suraskite milijardą

Vakar Seime surengtas 2010 m. valstybės biudžeto pirmasis svarstymas.

Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Kęstutis Glaveckas informavo, kad atskiri Seimo nariai bei parlamentiniai komitetai ir komisijos pateikė pasiūlymų net 1,25 mlrd. litų padidinti išlaidas tam tikroms sritims. Tačiau komiteto vadovas atkreipė dėmesį, kad nėra galimybės visiems pasiūlymams pritarti. "Jeigu visam tam būtų pritarta, smarkiai išaugtų biudžeto deficitas, o tai būtų nepriimtina", – sakė K.Glaveckas.

Jis valdančiųjų frakcijų vardu sveikino opozicijos partijas, parengusias savo alternatyvias ekonomines programas ir pasiūlymus. "Tik gaila, kad tos programos nepavirto alternatyviais biudžetais, kaip yra Skandinavijoje ir kitose demokratiškose valstybėse", – kalbėjo K.Glaveckas.

BFK nusprendė pasiūlyti Vyriausybei šiek tiek patobulinti projektą, atsižvelgiant į Valstybės kontrolės pastabas ir į kai kuriuos parlamentarų pateiktus pasiūlymus.

Dauguma Seimo komitetų iš esmės pritarė biudžeto projektui, bet visi be išimties pasiūlė bent minimaliai jį patobulinti, perskirstant dalį asignavimų, skiriant kiek didesnį finansavimą kai kurioms sritims. Siūloma skirti daugiau lėšų kariuomenei, policijai, pasienio tarnybai, prokuratūrai, kai kuriems sveikatos apsaugos objektams, kultūrai, savivaldybėms, Afganistanui atstatyti.

p>Skirtingos nuomonės

Bene griežčiausiai apie biudžetą kalbėjo Audito komiteto pirmininkė, opozicinės Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė. "Projektas pateiktas neatsakingai. Neteisinga skriausti pensininkus ir taip spręsti krizės sukeltas problemas. Matome daug taupymo rezervų, pradedant pačiomis ministerijomis ir žinybomis", – sakė ji.

Vykstant diskusijoms opozicinės frakcijos pranešė negalinčios pritarti biudžetui. "Šiuo biudžetu dar kartą atimsime iš tų, kurie negali apsiginti, dar kartą padidinsime mokesčius tiems, kurie dar juda ir nėra šešėlyje", – sakė opozicijos lyderis, Tvarkos ir teisingumo frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis. Pasak Socialdemokratų frakcijos seniūno Algirdo Butkevičiaus, biudžetas yra chaotiškas ir nelankstus.

"Tai negali būti nevilties biudžetas. Tai turi būti kūrybingas ateities metų planas", – tikino Darbo partijos frakcijos vadovas Vytautas Gapšys.

Valdantieji tikino, kad nėra galimybių šiuo sunkmečiu parengti socialiai kur kas patrauklesnį biudžetą. Tėvynės sąjungos frakcijos narys Vitas Matuzas sakė, kad biudžetas subalansuotas, "nepersunktas nepagrįstomis iliuzijomis".

Premjeras neliko skolingas

Apibendrindamas diskusijas premjeras Andrius Kubilius atmetė opozicijos nuogąstavimus, kad Lietuvos laukia bankrotas, jeigu toks biudžetas bus priimtas. "Taip neatsakingai ir demagogiškai kalbant opozicijai greičiau bankrutuos ne Lietuva, bet pati opozicija", – sakė Vyriausybės vadovas.

Įvykus pirmajam svarstymui Seime valstybės biudžeto projektas grįžo Vyriausybei, kuri turi iki gruodžio 8-ąją numatyto antrojo svarstymo parlamente pateikti savo nuomonę dėl siūlomų biudžeto pataisų. Biudžetą priimti planuojama gruodžio 10 d.


Liks ir alimentai, ir parama

Seimas vakar vos kelių balsų persvara atmetė Vyriausybės pakartotinį siūlymą naikinti vadinamąjį alimentų fondą. Iš Vaikų išlaikymo fondo mokami alimentai vaikams, kurių tėvai nepaiso teismo sprendimo išlaikyti savo atžalas. Tai komplikuos valdančiosios koalicijos galimybes išspręsti skylėtos "Sodros" bėdas. Šiemet šio fondo veiklai buvo skirta apie 50 mln., kuriuos Vyriausybė kitąmet planavo atiduoti "Sodrai".

Be to, neišdegė Vyriausybės planas nuo 2 iki 1 proc. sumažinti labdarai ir paramai skiriamą pajamų mokesčio dalį. Valdančioji dauguma vakar sutarė palikti 2 proc. dydį, nes kitaip nukentėtų nevyriausybinės organizacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių