Quantcast

Vėl sieks įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje

Seimui nubalsavus prieš naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje, bet įstrigus galutiniam pataisos priėmimui, beveik pusšimtis parlamentarų nenuleidžia rankų – vėl sieks įteisinti naktinius taikiklius.

Įvairioms frakcijos priklausantys 43 Seimo nariai parengė ir registravo Medžioklės įstatymo pataisas, kad naktinius taikiklius ar jų priedus, pritvirtintus prie optinių taikiklių, būtų galima naudoti medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

„Projektu siūlomas ribotas naktinio matymo taikiklių naudojimas prisidės prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo“, – tvirtina autoriai.

„Šiuo metu šernai, lapės, mangutai, paprastieji meškėnai, kanadinės audinės, nutrijos ir ondatros medžiojami nakties metu juos apšviečiant dirbtinės šviesos šaltiniais (prožektoriais). Prožektorius pakeitus naktiniais taikikliais, medžioklė būtų ne tik sumažėtų sužeistų gyvūnų skaičius, bet taip pat būtų išvengta „šviesos taršos“ ir papildomo gyvūnų trikdymo nakties – jų aktyvumo laiko, metu“, – aiškinamajame rašte teigia jie.

Pasak Seimo narių, naktinių taikiklių riboto naudojimo įteisinimas atitinka gerąją ir naujausią Europos Sąjungos valstybių praktiką“. Jų duomenimis, Lenkija, Vokietija, Suomija, Švedija, Latvija, Estija, Kroatija, Čekija, Ispanija ir Italija leidžia naudoti šiuos prietaisus medžiojant šernus, smulkiuosius plėšrūnus, invazines gyvūnų rūšis.

Taip pat tvirtinama, kad naktinių taikiklių riboto naudojimo medžioklėje įteisinimas leis Lietuvai efektyviau kovoti su afrikiniu kiaulių maru.

Ginčas dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje vyksta ne pirmus metus.

Dabar medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustato Medžioklės taisyklės, jas tvirtina aplinkos ministras. Ir taikiklių šalininkai, ir oponentai mano, kad tie sąrašai turėtų būti įrašyti įstatyme.

Spalio 10 dieną parlamentas galiausiai pritarė pataisai, pagal kurią naktiniai taikikliai būtų įrašyti į draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių ir priemonių sąrašą. Tačiau tuomet nepavyko galutinai priimti šios pataisos, nes dalis parlamentarų nesiregistravo galutiniam balsavimui.

Seimo statute numatyta, kad priėmimo procedūroje privalo dalyvauti ne mažiau kaip pusė Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 71 parlamentaras. Spalio 10-ąją balsavime dalyvavo 67 Seimo nariai, dėl pataisų priėmimo turėtų būti balsuojama vėliau.

Naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje priešininkai teigia, kad leidus šiuos prietaisus naudoti medžioklėje, žvėrys nebeturės galimybės pabėgti nuo medžiotojų, be to, nebus galimybių nustatyti, ar gyvūnas sumedžiotas naudojant naktinį taikiklį, ar ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LTU

LTU portretas
Pagaliau! Gal atsiras daugiau protingai mąstančių seimūnų...

Tai kuris

Tai kuris portretas
Vel nerimsta.Ko gero sitas bbnosis Mazeika. Nera cia jokio maro nekabinkite macaronu Esate psichiniai ligoniai trokstantys zudyti.Niekada nebalsuosiu as ir Mano aplinka uz sarasa kuriame bus anksciau paminetas asmuo .

Na jau tik nereikia :) Liberalieji aimanuotojai

Na jau tik nereikia :) Liberalieji aimanuotojai  portretas
VAKARŲ VERTYBES pavarto tik sau tinkamai ? :) ____Pasak Seimo narių, naktinių taikiklių riboto naudojimo įteisinimas atitinka gerąją ir naujausią Europos Sąjungos valstybių praktiką“. Jų duomenimis, Lenkija, Vokietija, Suomija, Švedija, Latvija, Estija, Kroatija, Čekija, Ispanija ir Italija LEIDŽIA naudoti šiuos prietaisus medžiojant šernus, smulkiuosius plėšrūnus, invazines gyvūnų rūšis.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių