Quantcast

Seimo Aplinkos komitetas pritarė naktinių taikiklių įteisinimui medžioklėje

Seimo Aplinkos komitetas trečiadienį pritarė naktinio matymo taikiklių įteisinimo medžioklėje, nors tam prieštaravo Aplinkos ministerija.

Per Medžioklės įstatymo svarstymą komiteto posėdyje tokiam grupės Seimo narių pasiūlymui buvo pritarta penkiais balsais prieš keturis.

Vienas siūlymo iniciatorių konservatorius Arvydas Pocius argumentavo, kad naktinio matymo taikiklius įsigiję medžiotojai esant reikalui galėtų prisidėti prie šalies gynybos užtikrinimo, taip pat padėtų suvaldyti afrikinį kiaulių marą.

„Siūlau leisti medžiotojams turėti naktinius taikiklius ir valstybės gynybos kontekste, nes medžiotojai taip pat ateina į karinius vienetus su turima ginkluote, čia mano pagrindinis argumentas, ir praktiškai taip yra buvę, 1991 metais į parlamento gynybą buvo atėję keli šimtai vyrų medžiotojų, kurie atsinešė savo turimus ginklus ir jie dalyvavo parlamento apsaugoje“, – per komiteto posėdį sakė A. Pocius.

Pasak jo, šiuo metu šalyje yra apie 30 tūkst. medžiotojų, jei iš jų bent penki tūkstančiai įsigytų naktinio matymo taikiklius ir karo atveju papildytų valstybės gynėjų gretas, tai „būtų parama ginkluotosioms pajėgoms“.

Jei įvyks blogiausias scenarijus ir Seimas įteisins medžioklę su naktinio matymo taikikliais, liks tikėtis prezidento veto.

Aplinkos ministerijos poziciją pristatęs ministro Simono Gentvilo patarėjas Marius Čepulis teigė, kad leidimas naudoti naktinius taikiklius medžioklėje prieštarautų laukinių gyvūnų gerovei, taip pat rėmėsi Krašto apsaugos ministerijos išvada, kad leidimas naudoti naktinius taikiklius esminės pridėtinės vertės šalies gynybai neturėtų.

Seimo komitetui pritarus naktiniams taikikliams medžioklėje, M. Čepulis paskelbė atsistatydinantis iš ministro patarėjo pareigų. Jis feisbuke pranešė, kad „nebemato galimybių toliau dirbti Aplinkos ministerijoje“ po to, kai Seimo Aplinkos apsaugos komitetas balsavo neatsižvelgdamas į griežtą Aplinkos ministerijos prieštaravimą.

Vienas pirminio projekto, kuris iš esmės pakeistas per svarstymą, iniciatorių socialdemokratas Linas Jonauskas teigė, kad „šis komiteto sprendimas gali įeiti į istoriją“.

„Aplinkos apsaugos komitetas po šiandienos balsavimo tikriausiai įeis į istoriją, nes jo sprendimai jau neturi nieko bendro su aplinkosauga. Tai yra didžiulė gėda visam komitetui, kurio sprendimai turėtų tarnauti Lietuvos gyvosios gamtos saugojimui, o dabar daroma visiškai priešingai“, – sakė L. Jonauskas savo paskelbtame pranešime.

Pasak L. Jonausko, po tokio Aplinkos apsaugos komiteto sprendimo liko tik du keliai – balsavimas Seime ir prezidento veto.

„Jei įvyks blogiausias scenarijus ir Seimas įteisins medžioklę su naktinio matymo taikikliais, liks tikėtis prezidento veto“, – teigė L. Jonauskas.

Seimo narys L. Jonauskas su grupe kolegų Seimui praėjusiais metais yra pateikęs Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis numatyta, kad Aplinkos ministerija nėra atsakinga už draudžiamų medžioklės įrankių ir būdų tvirtinimą. Seimo nario projektu taip pat buvo siūloma iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai.

Projektas numatė įstatymu, o ne ministro įsakymu įtvirtinti naktinio matymo taikiklių medžioklėje draudimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kaip čia?

Tai kaip čia? portretas
Nejaugi naktines medžioklės neuzdraustos.? Taip negali būti.Tai čia daugiau negu žiauru.

//////

////// portretas
Medžiotojai barbarai ir mankurtai. O Pocius kurio amžiaus karui ruošiasi? Gal 16 amžiaus? Atsimink kad karas irgi turi taisykles

Kas gali būti šlykščiau,

Kas gali būti šlykščiau, portretas
žudyti naktį žvėris iš tupyklos prie šalia supiltų runkelių.Tai mėgsta tik mažapimpiai sadistai,tenkindami savo kompleksą .Jaučiasi kieti vyrai- žudikai .Spjūvis jiems į snukius
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių