Quantcast

„Valstiečiai“ kviečia nenumatytą Seimo posėdį kreiptis į KT dėl rinkimų

Valdantieji „valstiečiai“ inicijuoja nenumatytą Seimo posėdį, kad būtų patenkintas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) prašymas kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl pažeidimų per Seimo rinkimus.

„Dabar renkami parašai, kad trečiadienį būtų rengiamas neeilinis posėdis, kad Seimo nutarimu būtų kreipiamasi į Konstitucinį Teismą“, – antradienį BNS sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Pagal Seimo statutą, nenumatytas Seimo posėdis turi būti surengtas, jeigu to raštu reikalauja ne mažiau kaip trečdalis Seimo narių, tai yra ne mažiau kaip 47 parlamentarai.

„Valstiečių“ įsitikinimu, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis negalėjo priimti vienasmenio sprendimo atmesti LLRA-KŠS prašymą kreiptis į KT dėl Seimo rinkimų pažeidimų ir galimos jų esminės įtakos rezultatams.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkės „valstietės“ Agnės Širinskienės tvirtinimu, tokį sprendimą gali priimti tik Seimas.

„Seimo pirmininkas tikrai negali, nes (įstatyme – BNS) yra parašyta, kad sprendimą priima prezidentas ir Seimas. Prezidentas yra vienasmenis organas, bet Seimo pirmininkas tikrai nėra lygu Seimas. Seimas yra kolegialus organas, kuris priima sprendimus nutarimo pavidalu ir priima kolegialiai“, – BNS sakė A. Širinskienė.

Seimo pirmininkas, koks jis būtų geras ar blogas, tikrai negali uzurpuoti Seimo galių.

„Seimo pirmininkas, koks jis būtų geras ar blogas, tikrai negali uzurpuoti Seimo galių“, – pridūrė ji.

Komiteto pirmininkė taip pat stebėjosi, kad parlamentarai net nebuvo informuoti apie gautą LLRA-KŠS prašymą.

„Šiuo atveju Seimo nariai, jeigu ne žiniasklaida, net nežinotų apie tai. Bet su pačiu tekstu negaliu susipažinti“, – teigė A. Širinskienė.

Pasak jos, įstatyme nustatytas Seimo rinkimų rezultatų apskundimo mechanizmas kelia abejonių dėl numatytų 48 val. termino Seimui ir prezidentui priimti sprendimą ir dėl tarpininko vaidmens priskyrimo šioms institucijoms.

„Manau, kad saugiausias kelias būtų buvęs, kad prezidentas arba dabar Seimas kreiptųsi ir paliktų galimybę vertinti Konstituciniam Teismui“, – BNS sakė A. Širinskienė.

„Tai, ką rašo LLRA-KŠS, jiems kilę nuogąstavimų ir dėl galimo rezultatų klastojimo Panerių-Grigiškų apygardoje, juoba, kad VRK kreipėsi dėl ikiteisminio tyrimo, ir dėl daugiamandatės – išsiaiškintume, kaip yra su ta reklama. Manau, kad dėl aiškumo ir dėl praktikos pačios kitų rinkimų metu tikrai geriausias variantas būtų palikti KT teisėjams galimybę priimti sprendimą“, – pažymėjo ji.

Antradienį Seimo pirmininkas V. Pranckietis pranešė, kad neketina inicijuoti kreipimosi į Konstitucinį Teismą, nes neįžvelgia Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

Anksčiau Valdemaro Tomaševskio vadovaujamos partijos prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą atmetė ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Įstatymas numato, kad Seimo rinkimų dalyviai per 24 valandas nuo Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimų gali juos apskųsti Seimui arba prezidentui, o Seimas ar prezidentas ne vėliau kaip per 48 valandas kreipiasi į Konstitucinį Teismą su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo.

LLRA-KŠS teigia, kad Seimo rinkimų įstatymą šiurkščiai pažeidė visuomenininko, laidų vedėjo Andriaus Tapino inicijuota kampanija, kuria siekta, jog partija nepatektų į parlamentą.

Vyriausioji rinkimų komisija konstatavo, kad akcija „Viso gero, Voldemortai“ ir leidinys „Viso gero, Valdemarai“ buvo neigiama LLRA-KŠS reklama, tačiau rinkimų kampanijos įstatymo nepažeidė, nes nei A. Tapinas, nei „Laisvės TV“ nebuvo politinės kampanijos dalyviai.

A. Tapinas sako, kad jis jokių teisės aktų nepažeidė, o akcija negali būti prilyginama politinei kampanijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisingai

teisingai portretas
daro tik kazin ar tas KT ne mafijos irankis bergrankose bekapades kitu atveju pazeisti rinkimai armonaites atveju bei NVenskienes tai siuo ? turetu paskelbt negaliojanciais bet padeti valdo u spec ttai nieko ir nebus tuscias reikalas ir reikia tik Trumpo?...

Alis...

Alis... portretas
matai... reikėjo priimti įstatymą dėl 3 proc. patekimo į Seimą... tada demokratijos Lietuvoje būt buvę žymiai daugiau... nes rinkimuose dalyvavo tik apie 40 proc. rinkėjų... gėda piliečiams,- apolitiškumas didėja, nusivylimas renkama valdžia didėja... na, gal tas koronė kaltas?...

morale pažeista

morale pažeista portretas
Cololo irgi sakė, kad nieko nepažeidė. Tapinas sako, kad nieko nepažeidė. Kai nėra garbės, tai ir nelauk, kad atsiras.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių