Quantcast

R. Karbauskis spaudžia V. Pranckietį trauktis: jei nepaklus, šalins iš partijos

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigia, kad Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pagal koalicinę sutartį turi atsistatydinti kitame Seimo posėdyje. Jeigu ne, R. Karbauskis teigia, kad neišvengiamai V. Pranckiečiui bus paskelbtas nepasitikėjimas.

LVŽS pirmininką stebina apskritai Seimo vadovo noras nesitraukti. Pasak jo, V. Pranckietis kursto mažą politinę krizę, kuri jam kainuos ir pašalinimą iš partijos.

„Jeigu jis vykdytų koalicinę sutartį, jis atsistatydinti turi artimiausiame Seimo posėdyje. Tame pačiame posėdyje turėtų būti išrinktas asmuo, kurį deleguos Socialdemokratų darbo partija. Jei jis to nedarys, tuomet bus balsuojama dėl jo atstatydinimo. Tai neišvengiama“, – Eltai sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, jei Seimo pirmininkas nekeis savo pozicijos, jis nebebus LVŽS partijos nariu.

„Pirmiausia, jeigu V. Pranckietis nepasitrauks, tai tokio elgesio tikrai negalės toleruoti nei partija, nei koalicija ar frakcija. Tikrai kils klausimas, ar jis gali būti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijoje. Jis užbrauks bet kokį ryšį su valdančiąja koalicija. Aš nematau kitos išeities. Jis tokiu elgesiu bando padaryti, kad nebūtų koalicijos (...), stumia visą Seimą į tokią situaciją, kuri gali baigtis išankstiniais rinkimais. Aš nesuprantu, kaip jis nesupranta, kad tai ne asmeniniai klausimai, o objektyvi politinė realybė", – teigia R. Karbauskis.

Pirmiausia, jeigu V. Pranckietis nepasitrauks, tai tokio elgesio tikrai negalės toleruoti nei partija, nei koalicija ar frakcija. Tikrai kils klausimas, ar jis gali būti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos partijoje.

LVŽS lyderis teigia, kad V. Pranckietis elgiasi neracionaliai ir juokingai, laikydamasis įsikibęs Seimo pirmininko kėdės be jokių svaresnių paaiškinimų. Pasak R. Karbauskio, toks jo elgesys kursto mažą politinę krizę.

„LVŽS neturi priekaištų asmenybei, bet, pasikeitus situacijai, mes tiesiog nebegalime turėti savo LVŽS atstovo pirmininko poste. Tokia yra realybė. Aš neturiu nieko asmeniško prieš V. Pranckietį, bet taip jau atsitiko, kad mes nebeturime tiek daug parlamentarų savo frakcijoje, o mūsų partneriai yra mums svarbūs, todėl mes turime duoti šią poziciją. O dabar jis ignoruoja politinę realybę, kuria tam tikrą mažą politinę krizę, bet jis ją kuria. Seimas turi gaišti laiką ir balsuoti dėl jo pašalinimo iš šios pozicijos“, –teigia R. Karbauskis.

Paklaustas, ar surinks 71 Seimo nario balsą pasitikėjimui pareikšti, R. Karbauskis sako, kad taip. Bet vis dėlto, jei nepavyktų, R. Karbauskis teigia, kad Seimo pirmininkas atstovaus pats sau.

„Koalicija tikrai surinks parašus ir paskelbs nepasitikėjimą ir bandys atšaukti Seimo pirmininką. Todėl Seimo pirmininkas, kad ir labai norėdamas, neišsilaikys tame poste, nes toks yra koalicinis susitarimas. Tam reikia 71 Seimo nario balso. Kuomet sakome, kad mes neturėsime 71 balso, mes turėsime šiuos balsus be jokių problemų. Tiesiog gali būti, kad tokiame balsavime kažkas nebalsuos, taip gali atsitikti. Bet teoriškai Seimo pirmininkas atstovaus pats sau. Jis neatstovaus valdančiosios koalicijos, opozicijos, jis atstovaus sau pačiam ir kėdei, kurioje jis sėdi. Tai juokinga, nes žmogus tiesiog įsikibo į savo kėdę ir nenori tos kėdės paleisti. Aš tokio atvejo neatsimenu, kad yra buvę. Politikai yra laikini. Jie yra tol, kol turi rinkėjo, partijos ir koalicijos pasitikėjimą“, – teigia R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, Seimo vadovas į postą prieš dvejus metus atėjo pagal lygiai tokią pačią koalicinę sutartį. Todėl, pasak R. Karbauskio, sutarčiai pasikeitus, jis privalo trauktis.

„Pasikeistus politiniam susitarimui ir kuomet politikas nepaklūsta tokiam sprendimui, tai tikriausiai čia būtų toks pirmas man žinomas atvejis. Jis pats Seimo pirmininku tapo dėl tokios pačios politinės sutarties įsigaliojimo. Tik ji buvo pasirašyta prieš dvejus su puse metų, ir ten buvo parašyta, kad šis postas priklauso LVŽS. Dabar yra kita sutartis, juk pasikeitė ir proporcijos frakcijų sudėties, todėl dabar susitarime parašyta, kad šis postas priklauso Socialdemokratų darbo partijos atstovams“, – teigia jis.

Ketvirtadienį „tvarkiečiams“, „socialdarbiečiams“ ir „valstiečiams“ pasirašius memorandumą dėl koalicijos plėtimo, Seimo pirmininko postas jame buvo numatytas Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

Pats V. Pranckietis ketvirtadienį sakė neketinąs atsistatydinti, nes jo pareigybė yra statutinė, tad iš pareigų jis galėtų būti pašalintas tik Seimui pareiškus nepasitikėjimą juo slaptu balsavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Realiai

Realiai portretas
Prieš veidrodį save laikę "profesionalais" - realiame gyvenime eiliniai demagogai.

visur

visur portretas
politcirkas del kedziu ir to /runkelpatriotizmo/ cia nei kvapo o naisiai pakvipo perkunija kuria nezinia kas sukels ar kildesiene ar karbauskiene ?pastaroji to nedarys nes gavo renta ir ko gero jau gyvena su kitu juk markizas neprilakstys paskui 2 sijonus?.....

Inž.dr. Jonas Pakutinskas.

Inž.dr. Jonas Pakutinskas. portretas
Gerb.Valstiečių ir žaliųjų partijos lyderis R.KARBAUSKIS ir jo bendražygiai padarė ir daro milžinišką darbą dėl šviesios Lietuvos Respublikos ateities!!! Tik visai akli žmonės gali to nematyti ir nevertinti.Jokio susipriešinimo šiuo metu nereikia.Meskime asmenines ambicijas dėl postų.Negalima dėl to daleisti jokių pirmaeilių LR Seimo rinkimų.Tikiu,kad sveikas protas nugalės ir dabartinis gerb.LR Seimo pirmininkas atsisakys savo pareigų.Linkiu susitelkusiai Valstiečių ir žaliųjų partijai,vadovaujamai gerb.R.KARBAUSKIO,remiamai kitų partijų,sėkmingai užbaigti šią kadenciją ir toliau sėkmingai dirbti mūsų visų Lietuvos Respublikos labui.Pagarbiai;hidrotechnikos inžinierius,socialinių mokslų daktaras Jonas Pakutinskas.
VISI KOMENTARAI 62

Galerijos

Daugiau straipsnių