Quantcast

Po skandalingo komentaro apie Holokaustą – V. Rakučio žingsnis

Dėl neigiamų vertinimų sulaukusio komentaro apie Holokaustą iš Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų traukiasi istorikas konservatorius Valdas Rakutis.

„Prašomas TS-LKD partijos ir frakcijos vadovybės, prisiimdamas politinę atsakomybę, nenorėdamas, kad dėl šio mano pareiškimo būtų apsunkinta labai svarbi Laisvės kovų ir istorinės atminties komisijos veikla bei sekdamas vakarietiška politine tradicija, apsisprendžiau žengti garbingą žingsnį ir pasitraukti iš šios komisijos pirmininko pareigų“, – penktadienį išplatintame pranešime sako Seimo narys.

„Tikiuosi, kad šis žingsnis padės nuimti nereikalingas įtampas tiek šalies viduje, tiek užsienyje su mums svarbiais strateginiais partneriais bei leis tolesnei diskusijai plėtotis konstruktyvesne linkme“, – teigė jis.

Tarptautinei Holokausto aukų atminimo dienai skirtame komentare V. Rakutis teigia norėjęs atkreipti dėmesį, kad tokią dieną reikia kalbėti ne tik pagerbiant aukas, bet ir analizuoti šio reiškinio priežastis ir apraiškas.

„Šia intencija Tarptautinę Holokausto aukų minėjimo dieną mano, kaip politikoje naujo žmogaus, padarytas pareiškimas, deja, davė visiškai priešingą rezultatą“, – apgailestavo politikas.

„Vietoj to, kad žmonės įsigilintų į reiškinio esmę, suprastų jo sudėtingumą, pateiktas tekstas sukėlė didžiulį nepasitenkinimą ir tarptautinę audrą, įskaudino ir nuvylė daugelį man brangių žmonių. Pripažįstu, kad keli neatsargiai parinkti žodžiai ir apibendrinimai nebuvo tikslūs ir tinkami šios dienos kontekste bei sukėlė pagrindo interpretacijoms ir spekuliacijoms, kurių tikrai nesiekiau ir norėčiau išvengti“, – tvirtina V. Rakutis.

Vietoj to, kad žmonės įsigilintų į reiškinio esmę, suprastų jo sudėtingumą, pateiktas tekstas sukėlė didžiulį nepasitenkinimą ir tarptautinę audrą, įskaudino ir nuvylė daugelį man brangių žmonių.

Penktadienio pareiškime parlamentaras atsiprašė „visų žmonių, kurie pasijuto įžeisti,  savo kolegų, partijos vadovybės ir narių, draugiškų šalių diplomatų ir piliečių, kad šios interpretacijos sujaukė tarptautinei holokausto dienai būdingą rimtį“.

Parlamentinės Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas  trečiadienį paskelbtame tekste kalbėdamas apie nacių kolaborantus pasisakė ir apie žydų kolaboravimą su nacių ir sovietų režimais.

„Bet kaip gi su tais talkininkais? Kas tie žmonės, kurie perima baisias idėjas? Ar tai lietuvių tautos lyderiai, tokie kaip pirmasis savanoris Kazys Škirpa ar generolas Vėtra? O gal Antanas Smetona? Nepaisant didelio pastarųjų metų ažiotažo, niekaip nepavyko įrodyti, kad holokaustą organizavo jie. Ne, tai visai kiti žmonės, dažnai neišsilavinę, linkę pasijusti svarbiais gavę šautuvą į rankas, kartais stipriai nukentėję nuo 1941 m. sovietinių represijų, kartais aklai vykdę įsakymus. Jie panašūs į stribus. Pažinkime juos, supraskime, kodėl jie taip darė. Juk holokausto vykdytojų netrūko ir pačių žydų tarpe, ypač getų savivaldos struktūrose. Mes turime garsiai įvardinti šiuos žmones ir pasistengti, kad panašių į juos neatsirastų vėl. Bet taip pat atsakyti į klausimą, kokios buvo pačių žydų pažiūros, kokios idėjos paskatino daliai žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, užimti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose. Kartais priežasčių suvokimas leidžia suprasti ir pasekmes, nors ir nepateisina poelgių“, – rašė V. Rakutis.

Publikacija sulaukė ir TS-LKD vadovų, ir Lietuvos žydų bendruomenės, ir užsienio diplomatų kritikos.

Ketvirtadienį dalis opozicinių socialdemokratų kreipėsi į Seimo vadovybę prašydami inicijuoti V. Rakučio atleidimą iš Seimo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų dėl jo komentaro apie Holokaustą.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky pareikalavo Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Holokausto neigimo ir iškraipymo.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lietuvą, naciai ir vietos kolaborantai nužudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų.

Izraelis daugiau kaip 900 Lietuvos gyventojų yra suteikęs Pasaulio tautų teisuolio vardą už tai, kad rizikuodami gyvybe gelbėjo žydus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gediminas B.

Gediminas B. portretas
Gerbiu profesorių Rakutį už sąžiningumą,drąsą. Lietuva dar nepribrendo spręsti holokausto klausimo.Baisu,kad Nausėda visiškai nesiorientuojantis.O Ramutis nieko įžeidžiančio nepasakė,tik teisybę.O tą Kurliansky intrigantė,daugelis žydų jos nemėgsta.Matyt yra už ką.

anonimas

anonimas portretas
Musu salies patriarhas pries kuri musu mociutes ir mamos klaupesi.pasmerke zydsaudzius turejo isbraukti pavarde Zemkalnis ir pasiliko zydiska-vokiska pavarde Lansbergis NES su lietuviska pavarde toliau Anglijos kalejimu nenuvaziuosi.Teisybe yra viena kol zydai savo vaikus siunte mokslus lietuviai girti gulejo patvori.Kas liecia Israeli Tai tu noretum tokioj pasakoj gyventi ,bet tau ir tavo vaikam nelemta Gyvenk tokioj sali sunus zudo motina tevas su motina skandina vaikus suliniuose kur gatvese pilna benamiu.,lietuves moteris bega nuo savo vyru girtuokliu.Keicia uzsieni savo pavardes nes savu lietuvisku gedijasi.Parasysiu tau veliau kai busi issiblaives.

Kaunietis.

Kaunietis. portretas
tokiu kaip V. Rakutis pusė Lietuvos. tiksinti bomba tik reikia kibirkšties.
VISI KOMENTARAI 84

Galerijos

Daugiau straipsnių