Quantcast

L. Kasčiūnas: ne tik iš Minsko atskriejo „informaciniai smūgiai“, bet ir iš Seimo

  • Teksto dydis:

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas sekmadienį feisbuko paskyroje išsakė abejones dėl Seimo kontrolieriaus įstaigos atstovų elgesio ir teiginių.

Pasak politiko, Lietuvos pasieniečiai ir kiti jiems talkinantys vidaus reikalų sistemos pareigūnai praėjusią savaitę itin sėkmingai pasipriešino Baltarusijos režimo priešiškiems išpuoliams, užkardė juos, apgynė Lietuvos valstybės sienas ir nacionalinio saugumo interesus.

„Man teko iš arti matyti ne tik organizacinę valstybės sienos sustiprintos apsaugos  priemonių pusę, bet ir tiesiogiai vietoje stebėti veiksmingą jų įgyvendinimą, todėl užtikrintai sakau, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) bei kitų vidaus reikalų sistemos pareigūnų profesionalumu valstybė gali tikrai pagrįstai didžiuotis“, – feisbuke rašė NSGK vadovas.

L. Kasčiūnas teigia, kad Baltarusijos režimas visų pirma VSAT dėka šią savaitę patyrė nesėkmę po nesėkmės, kai siunčiami nelegalių migrantų srautai neprasiveržė per valstybinę sieną. Taip pat prie nesėkmių prisidėjo ir Lietuvos bei Europos Sąjungos diplomatijos veiksmai, kurių pasekoje Irakas sustabdė skrydžius į Minską, sulaukėme vis daugiau sąjungininkų ir partnerių supratimo bei paramos.

Tačiau, pasak NSGK pirmininko, buvo ir nesėkmių.

„Šios savaitės nesėkmės labiausiai pasimatė per režimo valdomas propagandos priemones, kurios visais būdais ir labai intensyviai skleidė dezinformaciją apie tariamus šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus ir neva tik totalitariniams režimams būdingas, bet Lietuvos dabar taikomas antihumaniškas priemones“, – feisbuke rašė politikas.

K. Kovalėlio / Fotobanko nuotr.

Anot Seimo nario, bandyta Lietuvą net apkaltinti nužudymu: „Baltarusijos Valstybės saugumo komitetas (KGB) iš režimo kontroliuojamos organizacijos aktyvistų gretų suorganizavo net migrantų gerove tariamai „susirūpinusių“ baltarusių mitingą prie Lietuvos ambasados Minske. Pagrindiniu propagandos taikiniu tapo VSAT pareigūnai“.

Kokio objektyvumo galima tikėtis iš biurokrato, kuris žodis žodin kaip ir Minskas Lietuvos sprendimus lygina su totalitariniais nusikalstamais režimais?

NSGK vadovas pabrėžė, kad ne tik iš Minsko atskriejo „informaciniai smūgiai“, o ir iš Seimo kontrolieriaus įstaigos.

„Deja, bet informacinių smūgių žodis žodin pagal Minsko platinamą naratyvą sulaukta ir iš Lietuvos valstybės institucijų, o konkrečiai iš Augustino Normanto vadovaujamos Seimo kontrolieriaus įstaigos. Ši realiai tik „ant popieriaus“ veikianti organizacija netikėtai pabudo kai valstybė ėmėsi ginti savo sieną.

Pirmas smūgis, kai Seimo kontrolierius A. Normantas suskubo pasmerkti fizinio barjero su Baltarusija statybą kaip galimą žmogaus teisių pažeidimą atrodė kaip biurokratinis kliedesys ar tiesiog gilus nesusipratimas. Bet pasirodo tai buvo tik nuoseklios kampanijos pradžia?“ – kritiką Seimo kontrolieriaus įstaigai žėrė L. Kasčiūnas.

Toliau Seimo NSGK vadovas priminė penktadienio rytą socialiniame tinkle išplatintą Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovo Vytauto Valentinavičiaus pasakojimą apie situaciją pasienyje.

„A. Normanto aparato veikėjo penktadienį socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje pradėta šmeižto ir psichologinio spaudimo akcija prieš pareigūnus ir Lietuvos valstybę apskritai peržengia bet kokias valstybės tarnautojo etikos, objektyvumo ir būtino nešališkumo ribas. Ar tikras profesionalas turi išlikti objektyvus, parengti argumentais pagrįstą ataskaitą, tada ją pristatyti atsakingiems vadovams bei visuomenei ar iškart pradėti viešą, emocijomis grįstą kampaniją nesirenkant žodžių? Kokio objektyvumo galima tikėtis iš biurokrato, kuris žodis žodin kaip ir Minskas Lietuvos sprendimus lygina su totalitariniais nusikalstamais režimais?

Akivaizdu, kad prisidengiama valstybės tarnautojo statusu siekiant kažkokių kitokių tikslų.

Tai kad šis politizuotas, ideologizuotas ir išankstinę nuomonę turintis veikėjas už savo pasisakymus ir tokiais netinkamais principais grįstą kryptingą veiklą (kurios galutinis tikslas visais būdais iššaukti prieš Lietuvą tarptautinę neigiamą nuomonę) nėra Seimo kontrolieriaus iki šiol nušalintas nuo šio klausimo leidžia manyti, kad tikslas nėra objektyvus ir nešališkas bei teise pagrįstas ombudsmeno tyrimas, o priešingai – tik nuoseklus siekis visais būdais apdergti Lietuvos valstybę ir jos taikomas sienos apsaugos priemones. Tai niekaip nesuderinama su Seimo kontrolierių įstaigos veikla, jų teise bei pareiga atlikti tyrimus, todėl visa atsakomybė už šitą skandalingą veiklą nuo šiol gula asmeniškai ant Seimo kontrolierių įstaigos vadovo A. Normanto“ – savo nuomonę išdėstė Seimo NSGK vadovas.

Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vadovas V. Valentinavičius penktadienį savo feisbuko paskyroje paskelbė įrašą po naktinio budėjimo Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje, kur stebėjo migrantų atgrasymo nuo Lietuvos sienos veiksmus.

V. Valentinavičius rašė, kad po tokios nakties pasienyje neapleidžia mintis, kad pasieniečių stumiami migrantai tiesiog taps dviejų valstybių įkaitais, ir kėlė klausimą, ar toks migrantų neįsileidimas į šalį yra teisėtos priemonės pagal tarptautinę teisę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stiprybes

stiprybes portretas
Didziule pagarba Kasciunui uz labai teisinga ir tikslu savo pasisakyma Slykstu skaityti ir girdeti sio seimo kontrolieriaus pasisakymus ir labai keista kaip tokio mastymo ir gebejimu zmogeliui patikimos tokios atsakingos valstybeje pareigos matosi kad sis veikejas sedi ne toje kedeje patekes per klaida Didziule geda kada sis veikejas rodo naciu isakymus ir juos prilygina Lietuvai tai slyksti valstybes isdavyste ir smeiztas bet didziule reklama Baltarusijos ZALIUKAM Didziules stiprybes Kasciunui ir toliau labai saziningai atlikti savo pareigas ir didziulis ACIU uz labai nuosirdu darba STIPRYBES

>pasirodo

>pasirodo portretas
.tas suka normantas kai reikia apgint piliečius prieš valdininku savivaliavima jų nesažininguma ar tyčiojimasi iš žmoniu ( imtis priemoniu) kad niekšeliai nesukčiautų o normaliai dirbtu darbą tai suspaudes sikna tik atsakyma parašo kad taip jie nusižengė ir tu gali kreiptis i teisma.Tai kokiem h u jam ta seimo kontrolieriaus tarnyba jeigu nieko daugiau nedaro ir negali padaryt? Bet va pasirodo kad gali. Kai reikalai pakrypsta i kažkieno tai zadaniju vykdyma?

Budelis

Budelis portretas
Kgb rezervistai ima veikti. Kada bus skelbiami Lietuvos isdavikai?
VISI KOMENTARAI 59

Galerijos

Daugiau straipsnių