Quantcast

A. Armonaitė už žodžius „šūdo gabalas“ nuobaudų išvengė

Seimo narė Aušrinė Armonaitė, pavartojusi žodžius „šūdo gabalas“, komentuodama parlamentaro Audrio Šimo balsavimo būdą, kuriame įžvelgė nacistinius ženklus, nepažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso.

Tai nutarė trečiadienį posėdžiavusi Seimo Etikos ir procedūrų komisija. Nepaisant tokio „išteisinamojo nuosprendžio“, etikos sargų vadovas Antanas Matulas žada paprašyti parlamentarę ateityje atsargiau reikšti savo mintis ir vengti tokių pasisakymų.

„Komisijos nariai turėjo galvoje kontekstą, nes kontekstas – kolegos A. Šimo elgesys buvo pakankamai keistas, bet mes šio klausimo dar nesvarstėme, nes ne iš visų institucijų gavome atsakymus. Manau, kad komisija priėmė labai logišką sprendimą, nes šiuo atveju kontekstas yra labai svarbu, bet kaip komisijos pirmininkas pateiksiu pastabą A. Armonaitei, kad atsargiau reikštų savo mintis“, – žurnalistams komisijos sprendimą komentavo A. Matulas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narį Petrą Čimbarą nuvylė toks etikos sargų sprendimas, nes, jo nuomone, atidaryta „Pandoros skrynia“, kas gali reikšti, kad vieni kitus galės išvadinti, pavyzdžiui, „debilais“ ir kaip tik nori.

Tačiau Seimo narys Andrius Mazuronis nedramatizavo politikės žodyno, sakydamas, kad politinė retorika gali būti spalvinga.

Kada mūsų parlamente, jo širdyje, yra saliutuojama nacistiniais ženklais, tai ir išsiprovokuoja. Esu nustebinta, kad esu svarstoma aš, o ne A. Šimas.

Seimo narė A. Armonaitė sakė, kad pavartojo ne keiksmažodį, tačiau niekam nelinki taip kalbėti, nelinki vartoti tokių žodžių ir ateityje neketina to daryti.

„Kada mūsų parlamente, jo širdyje, yra saliutuojama nacistiniais ženklais, tai ir išsiprovokuoja. Esu nustebinta, kad esu svarstoma aš, o ne A. Šimas, dėl kurio tyrimas dar vyksta. Aišku, komisijos sprendimas šiek tiek nustebino, tikėjausi paties blogiausio, nes matau, kad daugybė Seimo narių kaip ir nemato problemos šiame Seimo nario nacistiniame pasisveikinime. Ir trečias dalykas – vis dėlto ta substancija, apie kurią kalbėjau, virsta trąšomis, tręšia Lietuvos žemes...“, – svarstė palankaus etikos sargų sprendimo sulaukusi A. Armonaitė.

Beje, išvadų projektą dėl šios konfliktinės situacijos rengę Seimo nariai Aušrinė Armonaitė ir Kazys Starkevičius siūlė Seimo Etikos komisijai pripažinti, kad A. Armonaitė pažeidė Valstybės politikų elgesio kodeksą, tačiau tam nepritarta. Už tokią išvadą balsavo 4 komisijos nariai, 2 buvo prieš, 3 susilaikė.

Į etikos sargus kreipėsi A. Šimas, kuris paprašė ne tik ištirti ir įvertinti parlamentarės elgesį, bet ir pareikalavo jos viešo atsiprašymo. „Prašau mane įžeidžiančius žodžius paneigti. Ji viešai pažeidė Valstybės politikų elgesio kodeksą. Seimo narė A. Armonaitė pažemino mano, kaip Seimo nario ir piliečio, garbę ir orumą“, – kreipimesi į etikos sargus rašė A. Šimas.

Pasak jo, A. Armonaitė viešai jį įžeidė savo socialiniame tinkle. Parlamentarė, komentuodama A. Šimo balsavimo būdą, kalbėjo nepagarbiai, sakydama, kad „ieškau žodžio ir nerandu, kaip tik šūdo gabalas“.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija yra nutarusi pradėti tyrimą ir dėl žydų bendruomenę įžeidusio Seimo nario Audrio Šimo balsavimo metu atlikto veiksmo, kuris papiktino žydų bendruomenę, nes priminė nacistinį saliutavimą.

Pasak Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko A. Matulo, tyrimas dar nebaigtas, nes trūksta atsakymų iš kai kurių institucijų. Svarstyti šį klausimą planuojama, pasak jo, kitame komisijos posėdyje.

ELTA primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys „valstietis“ A. Šimas Seimo plenariniame posėdyje yra apgailestavęs dėl savo elgesio, kuris papiktino žydų bendruomenę, nes jo rankos pakėlimas priminė nacių saliutavimą. Dėl savo veiksmo A. Šimas taip pat atsiprašė Lietuvos žydų bendruomenės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Donis

Donis portretas
..tai patarsit Armonaitei būti nenuoširdżiai , dviveidei ?

Tautos balsas

Tautos balsas portretas
Pati sau pravardę prisisegė.

Rinkėjas

Rinkėjas portretas
pasibaisėjau seimūnės intelektu! Jei kolegą drabsto šudais, tai rinkėjus, murkdo šudų duobėje? Tokių žmonių negalima leisti į seimą, nes tik žiūrės savo gerovės, o mes vėl liksime pasturgalį šluostyti...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių