Quantcast

Abejoja, kad valdantiesiems pavyks atmesti prezidento veto dėl mokamų testų: nebent įvyks stebuklas

Prezidentui Gitanui Nausėdai trečiadienį vetavus įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19, tokį veiksmą sveikino opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas. Socdemai patys ragino šalies vadovą vetuoti šį įstatymą, todėl tokį G. Nausėdos žingsnį jie laiko labai teisingu.

„Labai teisingai pasielgė. Džiaugiuosi, kad atkreipė dėmesį į mūsų pastabas“, – Eltai teigė A. Sysas.

Socialdemokratas sakė nežinąs, kiek įtakos prezidentui turėjo viešai išsakyti opozicinių frakcijų argumentai.

„Nežinau, ar kreipimasis turėjo įtakos, bet mes išdėstėme argumentus. Tie argumentai buvo labai aiškūs: testavimas yra pandemijos valdymo priemonė ir jeigu tu dirbtinai jos atsisakai, tai yra tikimybė, kad pandemija ne mažės, kai įneši papildomas kliūtis“, – vetuotą įstatymą kritikavo parlamentaras.

Politikas abejoja, ar valdantiesiems gali pakakti balsų prezidento veto atmetimui.

„Kadangi tik vienu balsu priimta, ir tai ten vienas suklydo, vienas irgi ne visiškai vykdė frakcijos sprendimą, tai aš manau, kad nebent valdantieji surinks visus gyvus ir mirusius, ir tada įvyks stebuklas“, – aiškino jis.

Socialdemokratas neatmetė ir scenarijaus, kad šios pataisos tiesiog bus atsiimtos ir šalies vadovo veto nebus bandoma atmesti.

„Manau, kad jie patys gali pritarti prezidento veto ir atmesti (įstatymą – ELTA)“, – pridūrė A. Sysas.

ELTA primena, kad prezidentas trečiadienį vetavo įstatymo pataisas, kuriomis nepasiskiepiję darbuotojai turėtų patys susimokėti už privalomus testus nuo COVID-19.

„Šalies vadovas pabrėžia, kad įstatyme numatytas reguliavimas gali reikšmingai pabloginti privalomojo sveikatos tikrinimo – testavimo dėl užkrečiamosios COVID-19 ligos – prieinamumą ir žmonių motyvaciją atlikti šiuos tyrimus. Tai reikšmingai sumažintų privalomai tikrintis sveikatą dėl užkrečiamosios ligos turinčių darbuotojų skaičių ir lemtų pavėluotą COVID-19 ligos diagnostiką ir nekontroliuojamą plitimą.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad ekstremaliosios situacijos metu valstybė privalo užtikrinti žmonių sveikatos apsaugą ir visų trijų pandemijos valdymo dalių – vakcinavimo, testavimo ir gydymo – prieinamumą. Pritardamas įstatymo iniciatorių deklaruojamam tikslui padidinti vakcinacijos lygį, šalies vadovas pažymi, kad vienintelis kelias pandemijai valdyti – taiklus testavimas ir aktyvus skiepijimosi skatinimas“, – rašoma Prezidentūros pranešime.

G. Nausėdos teigimu, testavimas ir skiepijimas negali būti priešinami. „Tai – kartu veikiančios priemonės, todėl skiepijimas turi būti skatinamas, o testavimo prieinamumas – užtikrintas. Be to, ekspertų teigimu, nėra mokslinių tyrimų, kurie pagrįstų mokamą testavimą kaip vakcinacijos skatinimo priemonę“, – teigiama pranešime.

Priimant šias pataisas Seime balsavo minimalus Seimo narių skaičius – 71 parlamentaras. Opozicija balsavime nedalyvavo. Seimo posėdžių salės dešinėje įsitaisę parlamentarai vieningai kalba, kad pataisos skiepijimo tempų nepaspartins, veikiau priešingai – turės neigiamą efektą: skaldys visuomenę, didintų bedarbių gretas, taip pat esą mažėtų besitestuojančiųjų skaičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komuniste \\\\\.../////

Komuniste  \\\\\...///// portretas
sysale,žiūrėk savo sysalo problemas.

Sysai,

Sysai,  portretas
tu rimtai? Tu duodi prezidentui pastabas? Prajuokinai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių