Quantcast

Filmui „Džokeris“ – net vienuolika „Oskarų“ nominacijų

Daugiausiai nominacijų „Oskarų“ apdovanojimams – 11 – pirmadienį gavo psichologinis trileris „Džokeris“ (Joker), kuriame vaidina „Auksinio gaublio“ laimėtojas Joaquinas Phoenixas (Choakinas Finiksas).

„Džokeris“, be kita ko, nominuotas geriausio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijose.

Gangsterinis filmas „Airis“ (The Irishman), pasirodęs srautinio transliavimo paslaugų milžinės „Netflix“ platformoje, Quentino Tarantino (Kventino Tarantino) filmas „Vieną kartą Holivude“ („Once Upon a Time... in Hollywood“) ir Samo Mendeso (Semo Mendeso) karinė drama „1917“ gavo po 10 nominacijų, įskaitant geriausio filmo ir geriausio režisieriaus kategorijas.

Gretos Gerwig (Gretos Gervig) juosta „Mažosios moterys“ (Little Women) liko neįvertinta keliose kitose apdovanojimų ceremonijose, bet ji tapo vienu iš devynių pretendentų laimėti geriausio filmo „Oskarą“.

Bong Joon-Ho (Bong Džunho) iš Pietų Korėjos už juodojo humoro komediją „Parazitas“ (Parasite, Gisaengchung) nominuotas gauti geriausio režisieriaus „Oskarą“. Šiemet tarp nominantų šioje kategorijoje vėl nėra moterų.

Šiame apdovanojimų sezone daug dėmesio buvo skirta problemai, kad pagerbiama pernelyg mažai kino kūrėjų moterų ir etninių mažumų atstovų.

„Deja, tėra vos penki nominantai“ geriausio režisieriaus kategorijoje šiais „neįtikėtinai stipriais metais“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas balso teisę turintis Kino meno ir mokslo akademijos narys, nenorėjęs skelbti savo pavardės.   

Jis atkreipė dėmesį ir į kitus tokiems kino meistrams kaip Martinas Scorsese (Martinas Skorsezė), Q. Tarantino ir S. Mendesas prilygstančių kūrėjų kūrinius.

„Nemanau, kad balsuojama prieš režisieres moteris“, – pridūrė jis.

Per visą „Oskarų“ istoriją geriausio režisieriaus kategorijoje buvo nominuotos tik penkios moterys, įskaitant G. Gerwig nominaciją už 2017 metų „Lady Bird“.

Juostoje „Mažosios moterys“ nusifilmavusi ir geriausios antrojo plano aktorės kategorijoje nominuota Florence Pugh (Florens Pju) žurnalui „Variety“ sakė, jog „džiaugiasi, kad visi nusiminė“ dėl G. Gerwig ignoravimo.

„Sveikinimai tiems vyrams“, – pristatydama nominantus kandžiai pasakė aktorė ir rašytoja Issa Rae (Isa Rai), viena iš nominacijų paskelbimo vedėjų.

Moterų dominuojama drama „Skandalas“ (Bombshell), kurioje vaizduojamas lytinio priekabiavimo skandalas, nušalinęs vieną televizijos „Fox News“ įkūrėjų Rogerį Ailesą (Rodžerį Eilisą), netikėtai nepateko į geriausio filmo kategorijoje nominuotų filmų sąrašą.

Kritiką dėl nepakankamos apdovanojimams pristatytų filmų kūrėjų įvairovės dar labiau paaštrino praėjusią savaitę paskelbtos Britų kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimų nominacijos, kuriose taip pat pasigesta etninių mažumų atstovų.

„Baltieji Oskarai“, 2 dalis“ 

„Oskarui“ nominuota tik viena nebaltaodė aktorė – britų žvaigždė Cynthia Erivo (Sintija Erivo), filme „Harriet“ suvaidinusi JAV kovos už vergovės panaikinimą aktyvistę Harriet Tubman (Hariet Tabman).

Tarp aktorių, nepristatytų apdovanojimams, yra biografinėje juostoje „Mano vardas Dolomitas“ (Dolomite Is My Name) suvaidinęs komikas Eddie Murphy (Edis Merfis), Jennifer Lopez (Dženifer Lopes), sukūrusi vaidmenį juostoje „Aferistės“ (Hustlers). Taip pat nepastebėtos liko Awkwafina (Akvafina), suvaidinusi tragikomedijoje „Atsisveikinimas“ (The Farewell), ir Lupita Nyong'o (Lupita Njong'o) iš juostos „Mes“ (Us).

Apie kino industriją rašanti svetainė „Deadline“ šiemetinėms nominacijoms davė tokį pavadinimą: „Baltieji Oskarai“, 2 dalis: „Dar baltesni Oskarai su daugiau vyrų“ (#OscarsSoWhite Part 2: #OscarsSoWhiterAndWithMoreMen). 

Frazė „Baltieji Oskarai“ (#OscarsSoWhite) buvo pradėta naudoti 2015 metais, reaguojant į nepakankamą nominantų įvairovę.

Pernai trys iš keturių „Oskarų“ už vaidybą atiteko nebaltaodžiams aktoriams. 

Tačiau platesnį Kino meno ir mokslo akademijos požiūrį šiemet galbūt rodytų faktas, kad „Parazitas“ tapo vos šešta juosta ne anglų kalba, nominuota geriausio filmo ir geriausio filmo užsienio kalba kategorijose.

Be to, Akademija atkreipia dėmesį į bendrą rekordinį nominuotų moterų skaičių – 62.

Jis apima prodiusavimo ir technines kategorijas, tokias kaip geriausia miuziklo muzika. Pastarojoje islandė Hildur Gudnadottir (Hildur Gudnadoutir) tapo devinta nominuota moterimi.

Tuo metu „Airyje“ nusifilmavęs Robertas De Niro (Robertas De Niras) buvo didžiausia žvaigždė, ignoruota geriausio aktoriaus kategorijoje, bet filmo kūrėjas M. Scorsese, nominuotas geriausio režisieriaus kategorijoje, tapo šiuo metu gyvenančiu ir daugiausiai „Oskarų“ nominacijų – devynias – turinčiu režisieriumi.

„Airis“ padėjo „Netflix“ pelnyti 24 nominacijas ir tai pirmas kartas, kai platforma aplenkė studijas.

Renee Zellweger (Renė Zelveger), suvaidinusi JAV pramogų verslo legendą dainininkę ir aktorę Judy Garland (Džudi Garland) romantinėje dramoje „Džudė“ (Judy) ir kol kas sėkmingai rinkusi apdovanojimų nominacijas geriausios aktorės kategorijoje, gavo ir „Oskaro“ nominaciją.

Obamos „džiaugiasi“

Balsavimas dėl „Oskarų“ nominacijų baigėsi praėjusį antradienį – dvi dienos po „Auksinių gaublių“ įteikimo.

Tačiau Taronas Egertonas, gavęs geriausio miuziklo arba komedijos aktoriaus „Auksinio gaublio“ apdovanojimą už Eltono Johno (Eltono Džono) vaidmenį juostoje „Rocketman“, nebuvo nominuotas „Oskarui“ geriausio aktoriaus kategorijoje, kur konkurencija yra nepaprastai didelė.

Favoritas J. Phoenixas buvo pripažintas už drąsų darbą „Džokeryje“.

Dokumentinių filmų grupėje „American Factory“, pasakojantis apie kinų milijardieriaus vėl atidarytą JAV gamyklą vadinamojoje Rūdžių juostoje, gavo nominaciją garsiems savo prodiuseriams – buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) ir jo žmonos Michelle (Mišel) kompanijai.

„Tai tokia istorija, kokias matome nepakankamai dažnai; kaip tik to Michelle ir aš viliamės pasiekti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė B. Obama ir pridūrė, kad džiaugiasi matydamas šią nominaciją.

„Sveikinimai nuostabiems kino kūrėjams ir visai komandai!“ – pridūrė jis.

„Oskarų“ laureatus renka maždaug 9 tūkst. balso teisę turinčių JAV Kino meno ir mokslo akademijos narių.

Balsuodami dėl nominacijų akademijos nariai galėjo reitinguoti tik tuos filmus, už kuriuos balsuoja geriausio filmo kategorijoje, ir kategorijoje, jiems atitenkančioje pagal Kino meno ir mokslo akademijos specifinę sritį, kuriai jie priklauso.

Renkant „Oskarų“ laureatus balso teisę turintys Akademijos nariai galės rinkti nugalėtojus visose kategorijose. Balsavimas prasidės sausio 30-ąją ir baigsis po penkių dienų.

Šiemetiniai „Oskarai“ bus išdalyti vasario 9-ąją.


Šiame straipsnyje: DžokerisOskarų apdovanojimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių