Quantcast

„Oskarų“ ceremonijose – skandalai ir talentai

Garsieji „Oskarų“ apdovanojimai turi gilias tradicijas. Pirmoji ceremonija įvyko prieš 94 metus – 1929-ųjų gegužės 16 d. Tąkart ji tetruko 15 minučių, per kurias buvo išdalinta 15 statulėlių, jas gavo žymūs aktoriai bei režisieriai.

Apdovanojimai surengti „Roosevelt“ viešbutyje, Holivude, juose dalyvavo apie 270 žmonių. Beveik visi, išskyrus vieną, tais metais „Oskaru“ apdovanotų filmų priklausė nebylaus kino kategorijai.

Dėl metalo trūkumo per Antrąjį pasaulinį karą trejus metus iš eilės „Oskarai“ buvo gaminami iš dažyto gipso. Tik po karo imta gaminti paauksuotas metalines figūrėles.

„Oskaro“ statulėlė – labiausiai pripažintas apdovanojimas pasaulyje. Jos tapo kino pasiekimų simboliu. Tokia sėkmė nustebino ir figūrėlės dizainerį Cedricą Gibbonsą.

Bėgant metams, šiuose apdovanojimuose būta skandalų ir nesantaikos. Vienas tokių įvyko 1942 m. tarp seserų Joan Fontaine ir Olivia de Havilland, kurios viešai niekino viena kitą ir varžėsi dėl geriausios aktorės titulo. Vėliau J. Fontaine laimėjo „Oskarą“ už vaidmenį Alfredo Hitchcocko filme.

Pernai aktorius Willas Smithas nesusivaldė ir smogė apdovanojimų vedėjui Chrisui Rockui per veidą už tyčiojimąsi iš žmonos.

Nepaisant skandalų, šių apdovanojimų ceremonija tapo vieta, kurioje visas Holivudas turi progą susipažinti su labiausiai kinui nusipelniusiais kūrėjais.

Pavyzdžiui, Waltas Disney’us yra laimėjęs daugiausia „Oskarų“. Iš viso jis buvo nominuotas 64 apdovanojimams, o laimėjo 26.

Kompozitorius Johnas Williamsas yra antrasis daugiausia nominacijų pelnęs asmuo – 47 „Oskarų“ nominacijos.

Daugiausia „Oskarų“ pelniusi aktorė – Katharine Hepburn, per savo karjerą laimėjusi keturis geriausios aktorės apdovanojimus.

O daugiausia „Oskarų“ pelnęs vyras – Clintas Eastwoodas, iš viso pelnęs keturis trofėjus – du už geriausią režisūrą ir du už geriausią filmą.

Jauniausia visų laikų „Oskaro“ laureatė – aktorė Tatum O’Neal, kuriai buvo tik 10 metų, kai ji laimėjo geriausios antro plano aktorės apdovanojimą.

Vyriausios „Oskaro“ laimėtojos amžius siekia 81 metus – Jessica Tandy pelnė geriausios aktorės apdovanojimą.

Kathryn Bigelow tapo pirmąja moterimi, 2010 m. laimėjusia „Oskarą“ už geriausią režisūrą filme apie karą Irake. Ji aplenkė savo buvusį vyrą Jamesą Cameroną, kuris pretendavo į tą patį apdovanojimą už 3D filmą „Avataras“.

Ji yra tik ketvirtoji moteris kino istorijoje, gavusi apdovanojimą šioje nominacijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių