Quantcast

Lietuvos kūrėjai – Bolonijos vaikų knygų mugėje

Trečią dieną Italijoje, Bolonijoje, vyksta vaikų knygų mugė, kurioje ypatingos, garbės viešnios, teisėmis dalyvauja Lietuva.

Po didžiulės sėkmės pirmąją mugės dieną, kai buvo atidaryta pagrindinė paroda „Iliustrariumas“, Lietuvos kūrėjai lankytojus pakvietė į naujos kartos – jaunųjų iliustruotojų parodą.

Lietuvos prisistatymas Bolonijos vaikų knygų mugėje neapsiriboja vien mugės erdve. Kasmet šaliai, mugėje dalyvaujančiai garbės viešnios teisėmis, suteikiama išskirtinė galimybė plačiai pristatyti ne tik vaikų knygas, jų leidybą, bet ir plačią kultūrinę programą įvairiose Bolonijos erdvėse.

Jaunųjų Lietuvos iliustruotojų paroda atidaryta viename muziejų pačiame miesto centre. Parodoje eksponuojami aštuonių jaunų Lietuvos iliustruotojų darbai. Rūtos Deltuvaitės, Austėjos Slavickaitės, Kamilės Gužaitės, Agnės Kananaitienės, Ramintos Šumskytės, Karolio Strautnieko, Lauros Guokės ir Evelinos Paukštytės darbai. Jų jaunumas apibrėžtas taip, kad visi šie darbai kurti jiems tebestudijuojant.

„Idėja buvo parodyti tai, kas dabar gimsta, o ne tai, kad po dešimt metų po baigimo, kaip iliustruoja, kai kurie iš jų yra dalyvavę pagrindinėje parodoje“, – sakė grafikas, parodos kuratorius prof. Rimvydas Kepežinskas.  

Pasak parodos kuratoriaus, siekta, kad darbuose atsiskleistų dailininkų patirtys, ieškojimai, tendencijos. Svarbu ir tai, kad tai žmonės, pradėję studijas ir nemetę šios profesijos, dirbantys iliustracijos srityje. Kuratorius pastebi, kad kiekvienas jų turi savitą braižą ir madų nesivaiko.

„Madinga yra ne tai, kad neigti, ką darė senieji, ar mano senumo, kadangi atsidarė langai ir jie pamatė, kas vyksta pasauly, jiems reikia tik vėjo kryptį nurodyt, patart sunku, jie savarankiški, nesakyčiau, kad jie baisiai nori nustebint pasaulį, ne taip kaip mugėje šitoj. Dabar   dvidešimto–trisdešimto dešimtmečio konstruktyvizmo laikotarpio manija apsėdus, manau, kad jie nepatenka į tą grupę žmonių, kurie sektų mada, nes matytųsi citatos. Tai jau čia buvo kaip lakmuso popierėlis atrinkinėjant“, – pasakojo kuratorius.

Paroda Bolonijoje bus eksponuojama iki balandžio vidurio, kaip ir kita netrukus atsidarysianti paroda, iš anksto žadinanti mugės lankytojų smalsumą ir susidomėjimą – Sovietmečio vaikų knygų iliustracijos. Ji, planuojama, po Bolonijos bus eksponuojama ir Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: Bolonijos vaikų knygų mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkoks

kazkoks portretas
tendencingas rasinelis.................gal,ta proga,galejot ir darzelinuku iliustracijas isexponuot kad nesijaustu nuskriausti..............jie tai tikrai ''madu nesivaiko''.........
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių