Quantcast

Bolonijoje – leidinys apie sovietines paveikslėlių knygas vaikams

  • Teksto dydis:

Balandžio 4 d. Bolonijoje pristatomas Lietuvos ir Indijos kultūros tyrinėtojų Giedrės Jankevičiūtės ir Geetha V. inicijuotas ir atliktas tyrimas apie sovietines paveikslėlių knygas vaikams.

Knygos pristatymas – vienas iš šiųmetinio Lietuvos dalyvavimo balandžio 3–6 dienomis vykstančioje tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje akcentų.

Originalus projektas užsimezgė 2011 m., Lietuvai dalyvaujant Bolonijos vaikų knygų mugėje ypatingosios viešnios teisėmis. Tyrimo rezultatais susidomėjo vokiečių, vėliau indų knygos meno specialistai. „2015 m. surengėme sovietinių iliustracijų parodą Indijoje, Čenajuje, Tara Books rezidencijų ir leidybos centre. Ten ir gimė mintis leisti knygą“, – pasakojo Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Rūta Nanartavičiūtė.

Šios idėjos realizacija nepraėjo be iššūkių, sumanymas susilaukė ir kritikos, net kaltinimų ketinimais reabilituoti sovietmečio kultūrinį gyvenimą.

2017 m. kovo pradžioje tarptautiniu mastu garsi Indijos leidykla „Tara Books“ išleido lietuvės G. Jankevičiūtės ir indės V. Geetha’os knygą „Another History of the Children’s Picture Books. From Soviet Lithuania to India“ („Kitokia vaikiškos paveikslėlių knygos istorija. Nuo sovietų Lietuvos iki Indijos“).

Knyga taip pat yra išversta į vokiečių kalbą ir jau buvo pristatyta Leipcigo knygų mugėje, apie ją žurnalistui Nilsui Kahlefendtui vaikų literatūrai skirtoje „Deutschlandradio“ laidoje pasakojo viena iš jos autorių G. Jankevičiūtė.

Indijoje įsikūrusi leidykla „Tara Books“, išsiskirianti savito dizaino knygomis ir dėmesiu grafinio dizaino istorijai, įžvelgė unikalią galimybę pažvelgti į Sovietų Sąjungos leidinių įtaką Indijos ir Lietuvos visuomenei, pradedant mažiausiais ir imliausiais jos nariais – vaikais. Kaip atskleidžia knygos bendraautorė G. Jankevičiūtė, šios idėjos realizacija nepraėjo be iššūkių, sumanymas susilaukė ir kritikos, net kaltinimų ketinimais reabilituoti sovietmečio kultūrinį gyvenimą.

„Manau, kad toks požiūris yra klaidingas, nes projekto tikslas yra kritiškai analizuoti nedidelį sovietinės kultūros fragmentą, leidžiantį skaitytojams susidaryti platesnį ir gilesnį supratimą apie to laikmečio gyvenimo kasdienybę, cenzūros galias ir negalias, literatūros ir knygos paveikslėlių poveikio įvairovę, pagaliau – savitą dailininkų talento sklaidos lauką, leidusį pasireikšti ne vieno jų kūrybingumui, perteikusį, kaip pro geležinę uždangą į sovietinę erdvę skverbėsi Vakarų idėjos ir naujovės“, – teigė G. Jankevičiūtė.

Knygos pristatymas vyks balandžio 4 d., 19.00 val., Bolonijos Modernaus meno muziejaus MAMBO knygyne. Pristatyme dalyvaus knygos autorės G. Jankevičiūtė ir V. Geetha, pokalbį moderuos Rogeris Thorpas, „Thames and Hudson“ leidyklos redaktorius.

Lietuvos kultūros instituto rengiamame Lietuvos nacionaliniame stende Bolonijos knygų mugėje pristatoma apie 90 pastarųjų metų iliustruotų knygų vaikams ir paaugliams. Ši mugė jau ne pirmus metus tampa platforma tarptautinės karjeros pradžiai Lietuvos iliustruotojams: užpernai čia Lietuvos kultūros instituto pakviesta dailininkė Aušra Kiudulaitė pernai tapo mugės organizuojamo „Tyliosios knygos konkurso“ („Silent Book Contest“) finalininke, šiemet jos darbai dalyvauja pagrindinėje mugės iliustruotojų parodoje.

Šiemet institutas pakvietė dalyvauti mugėje vaikų knygų iliustruotoją Kotryną Zylę, kurios sukurta „Didžioji būtybių knyga“ pelnė gražiausių 2016 m. knygų apdovanojimą.

54-ojoje tarptautinėje Bolonijos vaikų knygų mugėje, kuri užima virš 24 tūkst. kvadratinių metrų „teritoriją“, šiemet prisistato 1200 dalyvių iš 98 šalių, tikimasi 25 tūkst. lankytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių